Crutoane de casa, usor de facut si foarte economica
Crutoane de casa din paine, reteta simpla , usor de facut acasa, pot fi utilizate in retete diverse de la simple snackuri crocante pana supe – crema, salate si nu numai…
Din seria ”Nu risipim, refolosim”, ce-ar fi sa vorbim astazi despre…paine? Stiti voi, paine aceea veche de o zi – doua, pe care nimeni nu o mai mananca pentru ca intre timp, avem paine proaspata, mult mai imbietoare. Cea mai proasta idee in legatura cu paine veche …este s-o aruncati. Nici sa nu va ganditi la asa ceva. Puteti s-o refolositi in extrem de multe moduri: de la a o face pesmet pana la friganele, retete clasice ca gazpacho sau panzanella (ei, da, aceste ultime doua retete sunt pe lista pe to do pentru blog).
Dar astazi va arat una din metodele mele preferate de a refolosi paine veche – o fac crutoane. Stiti, cred, am o slabiciune pentru supele-crema iar crutoanele sunt un accesoriu de nelipsit la o supa memorabila. Dar nu sunt singurele retete in care pot fi folosite, ele pot fi adaugate si la salate (un bun exemplu ar fi salata Caesar) pentru un strop de textura de crocant sau chiar pot fi rontaite simple. La baietii mei le plac asa, cu conditia sa se simta …usturoiul.
In esenta, pentru crutoane prefer painea taraneasca, painea de casa dar, in final, se poate folosi orice tip de paine pe care o aveti la indemana.
Supe crema care merg grozav cu crutoane – click pe poza retetei daca te tenteaza si vrei sa vezi cum se face
Crutoane de casa – reteta printabila
Crutoane de paine, facute in casa
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 250 gr. paine ceva mai veche
- 4 linguri ulei de masline
- 1/2 lingurita oregano uscat
- 2 catei usturoi razuiti fin
- sare
- piper negru proaspat macinat
la alegere, in functie de preferintele fiecaruia, se mai pot adauga
- diverse verdeturi uscate busuioc, cimbru, rozmarin
- boia de ardei dulce sau afumata
- seminte de chimen
- parmezan razuit foarte fin
Mod de preparare
- Aprindem cuptorul si il pre-incalzim la 180 grade C.
- Luam feliile de paine si indepartam intai coaja (nu e obligatoriu dar noi asa preferam) iar miezul il taiem in cuburi de laturi de aproximativ 2 cm. Dimensiunea cuburilor poate varia in functie de reteta in care vrem sa folosim crutoanele: pentru salate dimensiunea ideala e de 2 cm dar pentru supe – crema, e bine ca dimensiunea lor sa fie mai mica.
- Punem cuburile de paine intr-un bol mai mare, turnam in fir subtire, cat mai uniform, uleiul, deasupra presaram unform oregano, sarea si piperul.
- Amestecam usor totul pentru ca intreaga cantitate de paine pentru crutoane sa fie asezonata.
- Am intins o foaie de copt in tava aragazului si am imprastiat crutoanele pe toata suprafata foii intr-un strat unic care sa permita o …gatire uniforma.
- Cat crutoanele se fac la cuptor, e bine ca din cand in cand sa deschidem cuptorul aragazului si cu o lingura de lemn sa mai amestecam crutoanele ca sa se faca pe toate partile.
- Cand s-au rumenit (operatiunea dureaza cam 15 – 20 minute). le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca complet.
- Le putem folosi indata sau le putem depozita pentru maxim doua zile, la temperatura camerei, intr-un container ermetic.
Notite bine de stiut
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Foarte ingenioasa reteta.