Crutoane de casa

25 Shares

Crutoane din paine, reteta simpla , usor de facut acasa, pot fi utilizate in retete diverse de la simple snackuri crocante pana supe – crema, salate si nu numai…

Crutoane de casa

Din seria ”Nu risipim, refolosim”, ce-ar fi sa vorbim astazi despre…paine? Stiti voi, paine aceea veche de o zi – doua, pe care nimeni nu o mai mananca pentru ca intre timp, avem paine proaspata, mult mai imbietoare. Cea mai proasta idee in legatura cu paine veche …este s-o aruncati. Nici sa nu va ganditi la asa ceva. Puteti s-o refolositi in extrem de multe moduri: de la a o face pesmet pana la friganele, chifetele, retete claice ca gazpacho sau panzanella (ei, da, aceste ultime doua retete sunt pe lista pe to do pentru blog).

Dar astazi va arat una din metodele mele preferate de a refolosi paine veche – o fac crutoane. Stiti, cred, am o slabiciune pentru supele-crema iar crutoanele sunt un accesoriu de nelipsit la o supa memorabila. Dar nu sunt singurele retete in care pot fi folosite, ele pot fi adaugate si la salate pentru un strop de textura de crocant sau chiar pot fi rontaite simple. La baietii mei le plac asa, cu conditia sa se simta …usturoiul.

In esenta, pentru crutoane prefer  painea taraneasca, painea de casa dar, in final, se poate folosi orice tip de paine.

Crutoane de casa – reteta completa, printabila

5 from 1 vote
Tipareste reteta

Crutoane de paine, facute in casa

O modalitate excelenta de a refolosi painea veche, usor de facut, utilizabile in zeci de retete

Tip de reteta aluaturi
Bucatarie franceza
Keyword crutoane de casa
Timp de preparare 5 minutes
Timp de gatire 20 minutes
timp total 25 minutes
portii 4 portii
Autor Laura

Ingrediente

  • 250 gr. paine ceva mai veche
  • 4 linguri ulei de masline
  • 1/2 lingurita oregano uscat
  • 2 catei usturoi razuiti fin
  • sare
  • piper negru proaspat macinat

la alegere, in functie de preferintele fiecaruia, se mai pot adauga

  • diverse verdeturi uscate busuioc, cimbru, rozmarin
  • boia dulce sau boia afumata
  • seminte de chimen
  • parmezan razuit foarte fin

Mod de preparare

  1. Aprindem cuptorul si il pre-incalzim la 180 grade C.

  2. Luam feliile de paine si indepartam intai coaja (nu e obligatoriu dar noi asa preferam) iar miezul il taiem in cuburi de laturi de aproximativ 2 cm. Dimensiunea cuburilor poate varia in functie de reteta in care vrem sa folosim crutoanele: pentru salate dimensiunea ideala e de 2 cm dar pentru supe - crema, e bine ca dimensiunea lor sa fie mai mica.

  3. Punem cuburile de paine intr-un bol mai mare, turnam in fir subtire, cat mai uniform, uleiul, deasupra presaram unform oregano, sarea si piperul.

  4. Amestecam usor totul pentru ca intreaga cantitate de paine pentru crutoane sa fie asezonata.

  5. Am intins o foaie de copt in tava aragazului si am imprastiat crutoanele pe toata suprafata foii intr-un strat unic care sa permita o ...gatire uniforma.

  6. Cat crutoanele se fac la cuptor, e bine ca din cand in cand sa deschidem cuptorul aragazului si cu o lingura de lemn sa mai amestecam crutoanele ca sa se faca pe toate partile.

  7. Cand s-au rumenit (operatiunea dureaza cam 15 - 20 minute). le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca complet. 

  8. Le putem folosi indata  sau le putem depozita pentru maxim doua zile, la temperatura camerei, intr-un container ermetic.

Notite

Daca avem deja in minte la ce vom folosi crutoanele, putem sa le taiem in functie de retetele unde vrem sa le folosim - mai mari daca intentionam sa le adaugam la o salata sau mai mici pentru supe.

25 Shares

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 1

Leave a Reply

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.