Crostini cu legume varatice, aperitive italiene lejere si savuroase
Aceasta reteta de crostini cu legume varatice isi datoreaza savoarea ingredientelor proaspete si ierburilor aromatice. E foarte usor de facut si perfecta ca gustare in caldura verii.
Dar poate va intrebati… ce sunt crostini ? Pe scurt – sunt niste aperitive italiene, paine in bucati mici, rumenita, peste care putem pune toppinguri diferite de la branza la carne sau legume – ca in cazul de fata.
Este o reteta usoara care poate fi foarte versatila, se pot folosi ingrediente la indemana. In cazul de fata, avem legume proaspete, gatite fiecare cat sa poate fi folosite ca topping. E o gustare usoara, lejera si cu gust delicios.
Legumele pot fi inlocuite dupa gust sau in functie de ce avem in camara, cantitatile pot fi si ele variabile.
Fulgii de drojdie sunt optionali dar avand in vedere calitatile lor nutritive ar fi chiar pacat sa nu-i folosesti zilnic. Afla maimulte despre asta in cele 10 motive pentru care sa te imprietenesti cu fulgii de drojdie.
Crostini cu legume varatice – reteta completa, printabila
Crostini cu legume varatice
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 100 gr. vinete – facusem o musaca de vinete si imi ramasese o mica cantitate pe care am inclus-o in acest toping.
- 1 rosie medie
- 2 ardei copti, curatati
- 1 ardei kapia mare, copt si curatat
- 1 bagheta frantuzeasca taiata felii
- 1 lingurita ierburi aromate Eu am pus busuioc dar puteti pune orice planta aromatica la indemana: cimbru, marar, patrunjel, oregano
- 2 linguri ulei
- sare dupa gust
- piper dupa gust
Optional
- se pot adauga si alte ingrediente – tofu, diverse seminte ( dovleac), fulgi de drojdie etc.
Mod de preparare
- Vanata si rosiile se spala si se taie cubulete. Putem indeparta semintele de la rosii dar eu n-am considerat necesar. Punem ardeii la copt, cand sunt gata ii punem pe un platou, presaram sare si ii acoperim cu un stergar curat 10 minute pana se inmoaie si sunt usor de curatat.
- Incingem intr-o tigaie neaderenta putin ulei (eu am folosit ulei de cocos pentru ca aveam la indemana), adaugam vinetele, le calim pana se inmoaie putin dupa care adaugam rosiile si ierburile aromatice, putina sare si lasam sa se caleasca la foc iute. Curatam ardeii, ii taiem marunt (eu i-am taiat fasii, ca pe paste) si ii adaugam in tigaie. Daca vrem tofu, il putem pune tot acum. Amestecam ca sa se omogenizeze aromele. Luam de pe foc si pregatim painea…
- In principiu, amestecul de legume se imparte pe feliile de paine unse cu putin ulei si se coc apoi in cuptorul preincalzit la 200 grade C, timp de circa 5 minute.
- Pentru ca n-am vrut sa mai aprinde cuptorul, am preferat sa prajesc cateva felii taiate din bagheta frantuzeasca, am adaugat topingul si am presarat cate putin fulgi de drojdie pe fiecare felie. E varianta convenabila pentru mine, caci imi fac portii mici. Normal, topingul poate fi pastrat la frigider pentru o viitoare tura de gustari si incalzit chiar atunci cand vrem sa mancam.
- Daca vrem ca aceste crostini sa figureze ca aperitive la o petrecere, pregatim intai topingul iar feliile le pregatim chiar inainte de a baga aperitivele la cuptor. Asta permite eficienta pentru portii mai mari.
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Pofta buuuna!
Exact genul meu de reteta! 🙂
De unde iei fulgii de drojdie?
De la naturisti, mai iau si online. Am scris si o postare de ce sa mancam fulgi de drojdie.
http://casutalaurei.ro/explora-cuisine-fulgii-de-drojdie/
Ce bine arata! 🙂 Ca sa nu mai zic ca e o reteta simpla si sigur gustoasa. O incerc si eu cu prima ocazie.
Si cum nu iti pot lasa un comentariu la postarea cu panna cotta de conopida il las aici. Super faina ideea! Mi-a placut mult. Deh, sunt probabil mai nonconformista in ce priveste gusturile :)))
Dupa reteta de panna cotta cu busuioc pe care am inscris-o in concursul Electrolux… iti dai seama ca cea de conpida musai trebuie incercata :)))))
E de papat ca gustarica si e f.f.f. versatila.
Deja mi-ai facut pofta, off acum trebuie sa ma apuc sa fac
Interesanta reteta. Eu faceam altfel asa ca o schimbare este binevenita!
Arata ff bine! E musai de incercat, un aperitiv usor de facut si de efect 🙂
O idee interesanta pentru o masa sau, daca ai musafiri, e un apertiv relativ usor de facut.