Creme brule cu lavanda
Creme brule cu lavanda, reteta simpla dar foarte aromata, un desert cu ingrediente la indemana cu maxim de savoare.
Daca tot a venit toamna si vremea nu mai este atat de calda cat sa nu aprindem cuptorul pentru un rasfat culinar, va propun un desert simplu si aromat: Creme brule de lavanda – o reteta adaptata dupa Jamie Oliver. Ce ziceti, va tenteaza?
Mica discutie despre creme brule versus crema flan
La drept vorbind, cele doua tipuri de creme sunt destul de asemanatoare. Ambele au la baza o crema pe baza de oua intregi si lapte sau smantana sau ambele (de ce nu?).
Ce le diferentiaza este modul in caramelul este inglobat in reteta. In cazul cremei brule, avem o crusta crocanta de zahar, ars pana capata culoarea chihlimbarului, deasupra cremei. Topirea se face de obicei cu ajutorul unei torte mici cu propan. Se poate obtine acelasi efect si la cuptor (adica fix cum am procedat eu in lipsa unei torte) dar este mai greu sa obtinem o topire controlata si uniforma a zaharului.
In cazul flanurilor, caramelul este turnat in vas inaintea adaugarii cremei de ou, se va lasa sa se intareasca racindu-se dupa care se va turna deasupra crema de ou si se va baga la cuptor. Unde magia culinara isi va face treaba. Caramelul se va topi si va deveni un sos care scos de la cuptor si rasturnata crema, va curge peste aceasta intr-o simfonie de arome si texturi. Probabil ca va suna cunoscut, nu?
Normal, vorbim aici de populara crema de zahar ars, verisoara buna a retetei de fata. Nu sunt surori, caci nu incorporeaza caramelul la fel, dupa cum v-am spus mai sus.
Creme brule cu lavanda – reteta completa, printabila
Creme brule cu lavanda
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 270 ml lapte
- 270 ml smantana de frisca
- 6 galbenus de ou
- 80 gr. zahar
- 1 lingura flori uscate de levantica
- coaja spalata de portocala
- esenta de vanilie
- 4 linguri zahar pudra pentru ornat
Mod de preparare
- Preincalzim cuptorul la 180 grade C.
- Intr-o craticioara, turnam laptele, frisca, adaugam levantica, vanilia, coaja de portocala, punem pe foc si asteptam pana da in clocot.
- Stingem focul si acoperim cu un capac, lasand la infuzat cinci minute. Dar de fapt, eu zic sa gustati inainte. Aroma de lavanda trebuie sa fie foarte subtila, nu trebuie sa fie coplesitoare, asadar daca gustand imediat dupa ce a dat in clocot, vi se pare ca aroma de levantica e deja suficient de pregnanta, strecurati laptele cu frisca. Daca credeti ca nitel gust de lavanda in plus nu strica, mai lasati la infuzat cateva minute.
- Intre timp, mixam galbenusurile cu zaharul. Strecuram laptele cu frisca infuzate, in asa fel incat sa scape de impuritati si incepem a adauga incet, peste galbenusuri, laptele fierbinte.
- La inceput punem foarte putin, amestecand incet, apoi putem adauga tot mai mult, pana terminam laptele.
- Nu uitati sa amestecati continuu in timp ce turnati laptele peste oua.
- Turnam compozitia in forme mici, termorezistente pe care le asezam intr-o tava adanca si adaugam pe langa forme apa clocotita (atentie sa nu varsati din apa, din greseala, in forme, peste crema). Apa trebuie sa fie la 2/3 din inaltimea formelor. Bagam la cuptor 40 de minute la 180 grade C.
- Se scot formele din cuptor si le lasam sa se racoreasca, presaram pe fiecare cate 1 lingurita de zahar pudra si se lasa sa se caramelizeze pe gratarul din cuptor. Ori puteti folosi pentru a topi zaharul, o lampa cu gaz genul asta cu care sa topiti si sa caramelizati zaharul. Eu n-am avut rabdare sa mai bag o data formele cu zaharul deasupra la cuptor sa se caramelizeze si am topit intr-o craticioara 4 linguri de zahar iar cand aceste s-a topit, am picurat usor peste crema, in strat cat mai subtire. Prima varinata este mai corecta si mai apetisanta dar...deh, rabdarea asta.
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Sa ne fie de bine ca a fost un desert gustos!
Normal ca ne tenteaza, arata bine, apetisant. Am inceput sa salivez, intr-un mod ciudat de-a spune asta, imediat ce am vazut poza articolului. O sa mi-l prepar imediat ce pun mana pe incrediente. Daca le-as fi avut acum, probabil ca nu as fi stat pe ganduri.
Astept impresii:))))