Crema de zahar ars (reteta video atasata)

Crema de zahar ars era una din retetele de desert fruntase in preferintele copilariei mele, este o reteta foarte simpla cu zahar caramelizat, lapte si oua, ce se transforma la cuptor intr-o delicata si cremoasa crema, acompaniata maiestos de un sos caramel minunat.

crema de zahar ars

 

Pentru mine, crema de zahar ars este in top 5 deserturi mega-usor de pregatit. Caramelizam zaharul si turnam deasupra crema de oua cu lapte si zahar. Restul face cuptorul, chimia si rabdarea. De obicei fac aceasta reteta intr-o cratita smaltuita ocazional am facut-o si in forme termorezistente – asta mai ales pentru mese de ocazie.

Sincer, eu una nu tin ca crema de zahar ars sa fie fara cusur, ba chiar imi place sa fie nitel poroasa, asa cum – nu radeti – imi place si ca zaharul sa fie chiar putin ars si cu o tenta usor amaruie. Cred ca asta mi se trage din copilarie cand mama ardea cam mult zaharul, m-am obisnuit cu gustul. Si, moama, ce-mi mai placea. Stiu, sunt ciudata sa-ti placa zaharul cam ars dar cu gusturile copilariei nu te pui.

Ha ha, asta imi aduce aminte de un banc. Era un sot care tot zicea sotiei: “Draga mea, mama facea cele mai bune sarmale.” Se ambitioneaza ea sa le faca cat mai bune, cauta variante, cauta secrete, se agita de mama focului…dar nici una nu era cum o facea mama sotului. Mai face o tura de sarmale dar se ia cu treaba si nu le ia de pe foc la timp, le cam arde, le cam parleste. Vine sotul acasa, plina de cainta ii serveste sarmalele. Sotul gusta o data si exclama: ” Ei, nevasta, de data asta ai nimerit-o perfect. Sarmalele tale sunt exact cum le facea mama.” Ha, m-a apucat rasul….

Scuzati de tura de hahaiala, redevenim seriosi.

De data  asta, pentru ca vin cu reteta pe blog, am zis sa arate cat de cat ireprosabil dar adevarul este ca de nu va deranjeaza textura poroasa si uneori neuniforma a cremei aveti un singur lucru de facut, nu bagati crema de zahar ars la cuptor in vas cu apa. Puneti-o direct asa cum e ea.

Vezi cum prepar crema de zahar ars

Crema de zahar ars – reteta completa, printabila

Tipareste reteta

Crema de zahar ars

Tip de reteta: Desert
Bucatarie: usoara
Timp de preparare: 15 minutes
Timp de gatire: 1 hour
timp total: 1 hour 15 minutes
portii: 10 portii
Calorii: 318 kcal
Autor: Laura

Un desert foarte usor de facut, foarte elegant, cu o textura fina si delicioasa

Ingrediente

  • 8 oua
  • 1 l lapte
  • 300 gr. zahar
  • 1 esenta de vanilie

Mod de preparare

Caramelizarea zaharului

  1. Pentru cantitatea de ingrediente de mai sus, avem nevoie de o oala cu volum de 2 litri in care sa coacem crema la cuptor. Tineti cont de acest reper daca faceti modificari de cantitati.

  2. Pe foc mediu, punem cratita si adaugam 100 gr. zahar. 

  3. Trebuie sa stati cu ochii pe zahar, eu una mai folosesc si un disc de fonta pus pe foc, ca sa mai tempereze caldura si sa puteti tine sub control topirea zaharului.

  4. Cand incepe sa se topeasca, amestecati continuu cu o lingura de lemn. Nu lasati nesupravegheat, lucrurile o iau razna foarte repede la stadiul asta.

  5. Cand zaharul s-a topit, are o culoare maro- deschis si deasupra se formeaza putina spuma - acum e gata, luati de pe foc si, ca sa opriti fierberea, scufundati fundul cratitei in apa rece 3 secunde. 

  6. Cu mainile imbracate in manusi termice si cu multa grija in cuget, incepem a invarti cratita in asa fel incat zaharul sa tapeteze peretii cratiteti pana la jumatatea inaltimii ei. 

  7. Punem pe un suport si lasam sa se raceasca.

Prepararea cremei

  1. Intr-un bol mare, mixam ouale cu 200 gr. zahar si vanilia timp de 2 minute pana cand compozitia se deschide la culoare si la suprafata formeaza putina spuma.
  2. Adaugam treptat laptele rece mixand intre timp pentru omogenizare.
  3. Compozitia de oua cu lapte se toarna apoi in cratita peste zaharul caramelizat.
  4. Cratita o bagam cu baza intr-o tava cu apa rece si bagam totul in cuptorul preincalzit.

  5. Statul la cuptor va dura circa o ora
  6. Ce trebuie sa avem noi grija este ca din 10 in 10 minute sa mai turnam niste apa rece ca sa impiedice fierberea ei - asta va face ca textura cremei sa fie una poroasa - pe mine una nu ma deranjeaza, v-am spus dar e bine de retinut detaliul asta in caz ca vreti sa faceti crema pentru o masa festiva, mai simandicoasa, unde vreti sa aveti o crema perfecta ca aspect.

  7. Cand e gata, crema e inchegata, scoatem la cuptor si lasam sa se raceasca la temperatura camerei (preferabil peste noapte) dupa care se baga la frigider pentru inca o zi pentru o consistenta mai mare.

Notite

  • Cand servim, intai trecem cutitul pe marginea cratitei, punem deasupra o farfurie cu margina mai inalta (caci va fi mult suc) si cu o miscare rapida, raturnam invers.
  • Crema se serveste rece, scaldata generos in propriul suc.
Nutrition Facts
Crema de zahar ars
Amount Per Serving (200 g)
Calories 318 Calories from Fat 74
% Daily Value*
Total Fat 8.2g 13%
Total Carbohydrates 52.8g 18%
Protein 8g 16%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Scurt indrumar de folosit caseta de retete de mai jos
Caseta de retete este o modalitate eficienta si la obiect de a prezenta o reteta cu informatiile esentiale de care aveti nevoie. Totusi, fiind si varianta printabila, incerc sa fiu cat mai succinta – ca atare, nu uitati sa cititi intreaga postare pentru cat mai multe informatii, nu doar reteta din cutie.

  • Apasand pe butonul tipareste reteta, va va aparea o fereastra separata cu textul retetei gata de a fi tiparit la imprimanta. Din aceasta versiune gata de tiparire, am eliminat fotografiile, acestea consumand multa cerneala din toner si nefiind musai necesare.
  • Daca apasat cu mouse-ul pe numarul ce indica portiile, va va aparea o mica bara. Mergand in dreapta sau in stanga cu mouse-ul pe acea linie, puteti ajusta numarul de portii din reteta dupa dorinta si, in consecinta, asta va modifica automat si cantitatile indicate la ingrediente.
  • In dreptul ingredientelor si al etapelor de preparare, aveti niste patratele care sunt, de fapt, casete de bifat. Le puteti utiliza online cand va pregatiti ingredientele, le puteti bifa pe cele pe care le aveti deja si veti vedea imediat ce va mai lipseste. In acelasi fel, puteti bifa fiecare etapa de preparare imediat ce ati terminat-0, asigurandu-va ca n-ati ratat din greseala nici un pas.
  • La modul de preparare, acolo unde sunt indicati timpi de preparare tip 10 minute, 20 minute – treceti cu mouse-ul pe deasupra, va aparea o caseta care va va indemna sa dati click, daca o veti face, veti declansa un timer foarte util in caz ca vreti sa gatiti in timp ce consultati reteta. Acest timer va va insoti atatea minute cate sunt indicate.
  • Nu uitati sa apreciati reteta, bifand un numar de la 1 la 5 stelute dupa cum credeti si dupa cum v-a ajutat si v-a iesit reteta respectiva. M-as bucura sa lasati si un mesaj dar numai dand un rating retetei, bifand stelutele, ma ajutati atat pe mine in fata atotputernicului si pretentiosului Google cat si pe ceilalti cititori ce vor citi in viitor reteta. Multumesc din suflet pentru efort!
  • Toate aceste detalii sunt interactive si pot fi foarte utile pentru voi dar erau cumva prea subtile si rar sesizate de cititori. Ca atare, am hotarat sa fac acest mic indrumar, pe care sper sa-l pot pune la toate retetele, pentru a va ajuta. Spor la gatit si pofta buna!!!!

Leave a Reply

74 Shares
Share16
Pin58
+1
WhatsApp