C

Crema de zahar ars (reteta video atasata)

Un desert foarte usor de facut, foarte elegant, cu o textura fina si delicioasa

Crema de zahar ars, creme caramel, era una din retetele de desert fruntase in preferintele copilariei mele. O reteta foarte simpla cu zahar caramelizat, lapte si oua, se transforma la cuptor intr-o delicata si cremoasa crema, acompaniata maiestos de un sos caramel minunat.

crema de zahar ars

 

Pentru mine, crema de zahar ars este in top 5 deserturi mega-usor de pregatit. Caramelizam zaharul si turnam deasupra crema de oua cu lapte si zahar. Restul face cuptorul, chimia si rabdarea. Definitia in sine a unei creme flan. Care crema e confundata adesea la noi cu creme brule. Despre asemanarile si diferentele intre cele doua, am povestit deja aici, asa ca nu mai insist.

Cateva notite personale

De obicei fac aceasta reteta intr-o cratita smaltuita ocazional am facut-o si in forme termorezistente – asta mai ales pentru mese de ocazie.

Sincer, eu una nu tin ca crema de zahar ars sa fie fara cusur. Ba chiar imi place sa fie nitel poroasa, asa cum – nu radeti – imi place si ca zaharul sa fie chiar putin ars si cu o tenta usor amaruie. Cred ca asta mi se trage din copilarie cand mama ardea cam mult zaharul, m-am obisnuit cu gustul. Si, moama, ce-mi mai placea. Stiu, sunt ciudata sa-ti placa zaharul cam ars dar cu gusturile copilariei nu te pui.

Ha ha, asta imi aduce aminte de un banc.

Era un sot care tot zicea sotiei: “Draga mea, mama facea cele mai bune sarmale.” Se ambitioneaza ea sa le faca cat mai bune, cauta variante, cauta secrete, se agita de mama focului…dar nici una nu era cum o facea mama sotului. Mai face o tura de sarmale dar se ia cu treaba si nu le ia de pe foc la timp, le cam arde, le cam parleste. Vine sotul acasa, plina de cainta ii serveste sarmalele. Sotul gusta o data si exclama: ” Ei, nevasta, de data asta ai nimerit-o perfect. Sarmalele tale sunt exact cum le facea mama.” Ha, m-a apucat rasul….

Scuzati de tura de hahaiala, redevenim seriosi.

De data  asta, pentru ca vin cu reteta pe blog, am zis sa arate cat de cat ireprosabil. Dar adevarul este ca de nu va deranjeaza textura poroasa si uneori neuniforma a cremei aveti un singur lucru de facut, nu bagati crema de zahar ars la cuptor in vas cu apa. Puneti-o direct asa cum e ea.

Vezi cum prepar crema de zahar ars (reteta video cu durata de 2:25 minute)

Nu uita ca te astept si sa te abonezi, e simplu, dai click aici si s-a rezolvat.

Crema de zahar ars – reteta completa, printabila

Crema de zahar ars

Un desert foarte usor de facut, foarte elegant, cu o textura fina si delicioasa
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta Desert
Bucatarie usoara
Cuvinte cheie crema de zahar ars, crema de zahar ars la cuptor, crema de zahar ars reteta originara, crema de zahar ars simpla, crema de zahar ars video
Timp de pregatire 15 minutes
Timp de gatire 1 hour
Timp total 1 hour 15 minutes
Portii 10 portii
Calorii 318kcal
Author Laura
Ai testat reteta?Voi fi incantata sa vad rezultatul. Pune o poza cu reteta pe instagram, foloseste tagul @casutalaurei sau foloseste hashtag #casutalaurei si ne putem bucura impreuna!

Ingrediente

  • 8 ou
  • 1 l lapte ­
  • 300 gr. zahar
  • 1 esenta de vanilie
Vrei sa ne imprietenim?Hai si in Cafeneaua cu retete!

Mod de preparare

Caramelizarea zaharului

  • Pentru cantitatea de ingrediente de mai sus, avem nevoie de o oala cu volum de 2 litri in care sa coacem crema la cuptor. Tineti cont de acest reper daca faceti modificari de cantitati.
  • Pe foc mediu, punem cratita si adaugam 100 gr. zahar. 
  • Trebuie sa stati cu ochii pe zahar, eu una mai folosesc si un disc de fonta pus pe foc, ca sa mai tempereze caldura si sa puteti tine sub control topirea zaharului.
  • Cand incepe sa se topeasca, amestecati continuu cu o lingura de lemn. Nu lasati nesupravegheat, lucrurile o iau razna foarte repede la stadiul asta.
  • Cand zaharul s-a topit, are o culoare maro- deschis si deasupra se formeaza putina spuma - acum e gata, luati de pe foc si, ca sa opriti fierberea, scufundati fundul cratitei in apa rece 3 secunde. 
  • Cu mainile imbracate in manusi termice si cu multa grija in cuget, incepem a invarti cratita in asa fel incat zaharul sa tapeteze peretii cratiteti pana la jumatatea inaltimii ei. 
  • Punem pe un suport si lasam sa se raceasca.

Prepararea cremei

  • Intr-un bol mare, mixam ouale cu 200 gr. zahar si vanilia timp de 2 minute pana cand compozitia se deschide la culoare si la suprafata formeaza putina spuma.
  • Adaugam treptat laptele rece mixand intre timp pentru omogenizare.
  • Compozitia de oua cu lapte se toarna apoi in cratita peste zaharul caramelizat.
  • Cratita o bagam cu baza intr-o tava cu apa rece si bagam totul in cuptorul preincalzit.
  • Statul la cuptor va dura circa o ora
  • Ce trebuie sa avem noi grija este ca din 10 in 10 minute sa mai turnam niste apa rece ca sa impiedice fierberea ei - asta va face ca textura cremei sa fie una poroasa - pe mine una nu ma deranjeaza, v-am spus dar e bine de retinut detaliul asta in caz ca vreti sa faceti crema pentru o masa festiva, mai simandicoasa, unde vreti sa aveti o crema perfecta ca aspect.
  • Cand e gata, crema e inchegata, scoatem la cuptor si lasam sa se raceasca la temperatura camerei (preferabil peste noapte) dupa care se baga la frigider pentru inca o zi pentru o consistenta mai mare.

Reteta video

Notes

  • Cand servim, intai trecem cutitul pe marginea cratitei, punem deasupra o farfurie cu margina mai inalta (caci va fi mult suc) si cu o miscare rapida, raturnam invers.
  • Crema se serveste rece, scaldata generos in propriul suc.

Informatii nutritionale

Nutrition Facts
Crema de zahar ars
Amount Per Serving (200 g)
Calories 318 Calories from Fat 74
% Daily Value*
Total Fat 8.2g 13%
Total Carbohydrates 52.8g 18%
Protein 8g 16%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Cum folosesti caseta de reteta de mai sus

  1. Maria says:

    Astazi am descoperit “Casuta Laurei”,cautand o reteta de creme de zahar ars.O reteta foarte bine explicata si care sper sa-mi reuseasca !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Notice: WP_Block_Type_Registry::register a fost denumit incorect. Tipul de bloc „jetpack/related-posts” este deja înregistrat. Te rog vezi Depanare în WordPress pentru mai multe informații. (Acest mesaj a fost adăugat în versiunea 5.0.0.) in /home2/casutala/public_html/wp-includes/functions.php on line 4667