conopida murata cu sfecla rosie
|

Conopida murata cu sfecla rosie la borcan pentru iarna – VIDEO

O reteta de muratura cu gust delicios
conopida murata cu sfecla rosie

Conopida murata cu sfecla rosie, legume murate in saramura, o reteta pe cat de simpla pe atat de gustoasa si aspectuoasa, doar cu conservanti naturali, fara E-uri, numai buna sa imbogateasca mesele noastre in lunga iarna ce vine.

Nu stiu cum e la voi, dar la noi muraturile preferate sunt gogosarii in otet sau ardeii umpluti cu varza in saramura. Cele mai multe borcane din cele doua sunt, insa nu ratez niciodata prilejul sa-mi fac ”pohtele” personale si, printre acestea, in top este conopida murata, si cea simpla dar, mai ales, cea cu sfecla rosie care nu este doar foarte gustoasa ci si extrem de aratoasa.

Ador conopida. Cred ca v-ati dat seama deja de asta. Cruda, gatita, murata, ascunsa strategic in diverse retete….Dupa cum spuneam, o ador. De ceva vreme imi statea gandul la o muratura cu care avusesem prilejul sa ma mai intalnesc…prin restaurante si prin case straine si mi-am dorit mult de tot s-o fac si in casa. Frumusetea acestei retete nu este doar gustul ci si aspectul: conopida alba va lua din culoarea sfeclei si dupa cateva saptamani va afisa o splendida culoare roz.

Ma hotarasem sa fac reteta dar nu stiam pe nimeni sa o faca si pe incercate nu vroiam. Asa ca m-am hotarat sa incerc reteta de pe savoriurbane.com. A iesit super-mega-delicioasa, recomand.

Despre conservantii naturali din conservele traditionale gasiti ceva informatii aici.

Reteta VIDEO

Conopida murata cu sfecla rosie – reteta scrisa

Rețeta o aveți si pe canalul meu de Youtube, v-ați abonat si acolo, sper. Daca nu o rezolvați urgent, apăsândclick pe butonul de mai sus.

conopida murata cu sfecla rosie
O reteta de muratura cu gust delicios
5 from 1 vote
pregatire 30 minutes
timp de preparare 0 minutes
timp de fermentare 12 hours
timp total 30 minutes
fel Conserva de iarna
bucatarie usoara
portii 2 borcane
calorii 48 kcal

Ingrediente

  • 1 capatana conopida de circa un kg
  • 1 – 2 bucati sfeclă roșie
  • 2 – 3 catei usturoi
  • marar bete de marar uscat
  • hrean taiat bete subtiri si lungi

saramura

  • 30 g sare neiodata
  • 1 l apa
  • 1 lingura otet 9° la un borcan
Vrei sa tinem legatura?Click pe Youtube si te abonezi imediat

Instructiuni

Spalam si sterilizam borcanele si capacele

  • Pregatim borcanele: in primul rand le-am spalat bine (masina de spalat a rezolvat problema pentru mine), dupa care le-am sterilizat la cuptor chiar inainte de a pune muraturile.

Pregatirea ingredientelor

  • Capatana de conopida o desfac in buchetele pe care le-am pus intr-un castron de apa pentru o jumatate de ora. Asa procedez de fiecare data cu conopida pentru a inlatura eventuale insecte ascunse in coroana ei.
    taiem buchetelele de conopida de pe cotor
  • Dupa jumatate de ora, am clatiti buchetelele sub un jet de apa rece si le-am lasat la scurs intr-o sita.
  • Intre timp, am decojit sfecla si am taiat-o felii si cubulete gata de a fi bagate la borcan. Sfecla pateaza foarte tare asa ca am folosit manusi cat am lucrat la ea.

Punem la indemana si condimentele

  • Mararul l-am rupt in dimensiuni potrivite sa intre in borcane, folosesc cu precadere partile superioare.
  • Hreanul l-am taiat fasii subtiri si de o dimensiune potrivita a fi strecurate usor in borcan. Pentru ca aveam patru borcane (din acelea de 480 ml) am pregatit si opt betisoare de hrean de exact diametrul borcanelor, acestea sunt pentru a le pune deasupra in forma de x dupa ce am umplut borcanul.
  • De asemenea, am curatat cateii de usturoi de coaja si am taiat varful lemnos

Pregatim saramura

  • La 1 l apa am pus 30 gr. sare mare, neiodata si se lasa sa fiarba 3 – 4 minute.
  • Stingem focul si se lasa sa se racoreasca inca vreo 10 minute. Timp suficient sa ne ocupam de punerea legumelor in borcane……

Punem muraturile

  • In fiecare borcan punem straturi alternative de conopida si sfecla adaugand oarecum haotic (in cazul meu) condimente intre ingredientele principale. In cazul meu, am pus marar uscat, hrean si cate 2 – 3 catei de usturoi.
  • Deasupra am pus marar uscat si am "sigilat" cu doua bete de hrean suprapuse in forma de x.
  • Borcanele erau puse deja pe o tava metalica. Daca nu le-ati pus pe o tava metalica, puneti sub borcan macar o lama metalica ce are rostul de a preluat o parte din caldura saramurei si previne astfel spargerea borcanelor de sticla. Eu totdeauna am considerat ca e mai simplu sa fac toata operatiunea pe o tava metalica.
  • Am turnat peste fiecare borcan deja pregatit saramura fierbinte pana sus.
    torn saramura in borcane
  • Am acoperit fiecare borcan cu o farfurioara (de aia mica de cafea) si se lasa o zi sa inceapa fermentatia.
  • A doua zi, punem in fiecare borcan cate o lingura de otet 9°.
    torn otet in muratura
  • Sigilam cu un capac si pune la murat intr-un spatiu mai rece. Capacele le-am dezinfectat inainte de a le folosi chiar daca erau capace noi. Daca ar fi fost capace refolosite, probabil fie le-as arunca (daca au urme de rugina sau nu au inchidere ermetica pe borcan) sau le-as fi spalat foarte bine, le-as fi uscat si le-as fi uns cu nitel otet ca sa inlatur eventuale microorganisme care sa incurce neplacut la murare. O alternativa e si sfatul soacra-mii: inainte de a pune capacul sa pun si un strat de ceolofan care sa izoleze continutul borcanului de capac.

Notes

Murarea dureaza circa 6 saptamani. Timp in care se recomanda sa le verificati din cand in cand.
Potrivit Dianei de la savoriurbane, se pot intampla urmatoarele:
  • sa elimine gaze (adica efectiv veti auzi cum borcanele fasaie). Asta mi s-a intamplat mie. Era din cauza ca a fost prea cald in camara (desi eu credeam ca e destul de rece). Le-am deschis, am lasat gazele sa iasa, am inchis la loc, am tinut un borcan pentru poze 🙂 iar pe celelalte trei le-am dus in pivnita unde sper sa fie suficient de rece pentru pretentiile doamnelor muratura roz.
  • sa faca floare. Nu a fost cazul al mine dar Diana zice ca, in acest caz, se rezolva prin inlocuirea cu o saramura nou. Se scoate tot continutul borcanului, se clateste cu apa rece, se pun muraturile la loc in borcan si se toarna deasupra o muratura noua.
  • Daca moarea „baloseste”, o lasam sa ia nitel oxigen. Adica turnam moarea din borcan intr-un castron dupa care o turnam la loc in borcan.

Nutrition

Serving: 100gCalories: 48kcal
Ai incercat reteta?Povesteste in comentarii cum ti-a iesit.!
conopida murata

Dupa 4 saptamani…..Arata de vis aceasta conopida murata cu sfecla rosie, nu e asa?

Similar Posts

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *