Conopida gratinata
Conopida gratinata, reteta culinara lacto-vegetariana, fara carne, usor de preparat, simpla dar cu gust bogat. Are in compozitie sos Bechamel si conopida si se desavarseste in ale gustului la cuptor.

Conopida gratinata este o reteta foarte simpla pe care am “furat-o” de la emisiunea : “French Food at home” a Laurei Caldel de pe Euforia Tv. Are doua ingrediente de baza: sosul Bechamel si conopida la care adaugam niscaiva cascaval ras si pesmet.
Da, se poate ca o reteta atat de simpla sa fie absolut delicioasa.
Etapele retetei
Intai, se blanseaza conopida 4 minute dupa care se acopera in sos si cascaval si se mai gateste o tura in cuptor. Am povestit deja despre blansare, nu mai insist, gasiti mai multe detalii la linkul indicat mai sus. Ce trebuie sa atrag atentia este ca la acest procedeu, leguma isi trage deja sare, asadar trebuie sa fim atenti la cantitatea de sare pe care o adaugam in sos ca sa se echilibreze reciproc. eventual putem inmuia o bucatica de conopida blansata in sosul bechamel pentru a vedea cat de echilibrat e gustul.
Gustul final e unul delicios, textura conopidei e una usor crocanta, completandu-se fericit cu cremozitatea lejera a sosului. Si daca tot suntem la capitolul conopida, puteti vedea o colectie completa a retetelor cu aceasta leguma aici.
Conopida gratinata – reteta completa, printabila

Conopida gratinata
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 1 conopida – curatata si taiata pe florescente
- sos Bechamel
- cascaval ras
- pesmet
Mod de preparare
- Spalam conopida, o curatam, o tinem o jumatate de ora in apa.
- Punem la fiert buchetelele de conopida in apa cu sare. Observatie! Nu exagerati cu fiertul, nu e nevoie decat de cateva minute (maxim 4) pana conopida se opareste putin si incepe sa se inmoaie. Oricum va mai sta nitel si se va mai gati si la cuptor.
- Intre timp, preparam sosul Bechamel - click pe link pentru reteta. Am folosit cantitate indicata in reteta de sos, puteti face sosul mai moale sau mai gros in functie de preferinta, eu in cazul unei retete ca cea de fata, prefer o consistenta medie, spre gros dar suficient de lichid cat conopida sa aiba ce absorbi la cuptor.
- Preincalzim cuptorul la 180 grade C.
- Cand sunt gata, le scurgem (lichidul in care au fiert poate fi o baza foarte buna pentru o supica) si le punem intr-o oala (caz in care aprindem cuptorul din timp ca sa-l preincalzim la 180 grade C) sau vas termorezistent.
- Turnam deasupra sosul bechamel, presaram sare (daca mai e cazul), piper, pesmet (eu n-am pus pentru ca nu aveam in casa :))))))) si cascaval ras deasupra.
- Bagam la cuptor.....
- E gata cand cascavalul se topeste si capata o simpatica si usoara nuanta de rumen.
- O servim imediat.
Notite bine de stiut
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
mmm. ce bine arata !si Alexiei ii place conopida cu cascaval !
Va pup !
Laura Caulder este una din preferatele mele, am inregistrat toate emisiunile ei 🙂