Concassé de rosii – bonus tehnica blansarii rosiilor

Concassé de rosii, adica pulpa de rosii despielitate si fara samburi, usor de facut si potrivita pentru a fi folosita intr-o gramada de retete de supe si ciorbe, tocanita, paste, sosuri. Cum blansam rosiile si cum preparam o reteta de concassé de rosii.

concassé de rosii

Blansarea rosiilor nu se face pentru a le gati si nici nu are acelasi scop ca la restul legumelor. Nici macar nu este o tehnica obligatorie, pielita de la rosii nu se digereaza dar se elimina si nu produce neplaceri. In schimb, indepartarea tine de un anume rafinament culinar.

Spre deosebire de blansarea obisnuita care presupune sararea apei si gatirea pentru un anumit timp al legumelor, rosiile vor sta in apa clocotita doar cateva zeci de secunde, transferul in apa rece le va soca si va opri gatirea lor iar pielita se va inlatura foarte usor. Rosiile se pot folosi asa sau se pot elimina si semintele. Aceasta este o reteta de baza M-ati mai vazut facand lucru asta la Ratatouille dar si in alte retete.

Concasse de rosii si tehnica lor de blansare- reteta video si printabila

0 from 0 votes
Tipareste reteta

Blansarea rosiilor si concasse de rosii

Cum blansam rosiile si cum facem un concasse de rosii

Autor Laura

Ingrediente

  • rosii

Mod de preparare

  1. Umple o oala mare cu apa si pune-o la fiert.

  2. Intre timp, cu un cutit bine ascutit, crestam la baza rosiilor o cruce. O facem doar la suprafata, incercand sa nu taiem si pulpa ci doar coaja.
  3. Cand apa fierbe, se ia de pe foc si se scufunda rosiile in ea.

  4. Dupa 10 secunde, se poate deja verifica la o rosie daca pielita se indeparteaza usor. Daca nu, mai lasa-le pentru inca 10 secunde si verifica  iar. Din experienta, timpul optim in care se blanseaza rosiile e de 30 secunde. O usoara curbare a liniilor taiate arata ca rosiile sunt gata.

  5. Intre timp, pregatim un bol cu apa rece in care punem si cuburi de gheata. Gheata e menita sa mentina temperatura apei foarte rece in timp ce noi punem in apa alimente fierbinti.
  6. Dupa 30 secunde, transferam rosiile din apa clocotita in apa rece, asta va stopa gatirea lor.
  7. Nu trebuie sa tinem rosiile in apa rece, asa ca putem incepe sa le despielitam imediat.

  8. Bucatile de rosii pot fi folosite intregi sau taiate si curatate de seminte.

Concasse de rosii

  1. Rosiile se taie pe lat si cu o lingurita se curata cu grija interiorul de seminte.

  2.  Se feliaza apoi dupa dorinta, eu le-am taiat cubulete.

Reteta in format video

Notite

Rosiile blansate si concasse-ul de rosii se pot folosi intr-o mare variatate de mancaruri, de la supe si ciorbe la sosuri, paste, salate sau tocanite.

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Leave a Reply

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.