Coliva de arpacas

Coliva
240 Shares

Coliva de arpacas, o reteta ritualica, se face la inmormantari si parastase ca pomenire pentru cei adormiti, arpacasul/ graul simbolizeaza corpul stricacios ce se descompune doar pentru ca din el sa rasara viata vesnica precum din bobul de grau descompus iasa un nou fir verde.

Asociat des cu aceasta utilizare ritualica a colivei, aceasta este in fapt, un desert foarte bun si satios, plin de arome. Este un preferat in familia noastra si il gatim des fara vreun scop ceremonial.

Coliva de arpacas
Coliva de arpacas, un dulce delicios de post

Coliva de arpacas este un dulce ce are mare succes la nastrusnicii mei. M-a ferit Dumnezeu sa-l gatesc pana acum in postura lui ritualica (ca simbol al trupului stricacios din care va invia trupul cel nou la Judecata), asa ca n-am avut prilejul sa-l gatesc in cantitati uriase, asa ca pentru un parastas.

Am inteles ca atunci ar fi ceva mai complicat. Dar cand il fac pentru doua –trei zile, ca sa avem ceva dulce in casa, este usor de facut si foarte gustos. Secretul? Cu cat este mai aromat, cu atat mai bine. Nu am obiceiul sa folosesc pentru coliva arpacasul congelat, aceasta este una din retetele pentru care prefer sa ma obosesc sa-l fierb chiar atunci. Mai trebuie sa spun ca reusita sta, in primul rand, in calitatea ingredientelor? Arpacasul sa fie cat mai proaspat, asijderea si nuca – sau macar sa nu aiba gust de ranced. Sfaturi de bun simt de altfel.

Coliva de arpacas / grau – reteta completa, printabila

Coliva
0 from 0 votes
Tipareste reteta

Coliva de arpacas

Un dulce ritualic, traditional, de post, foarte bun si ca dulce de zi cu zi

Tip de reteta Dulciuri
Bucatarie traditionala
Autor Laura - www.casutalaurei.ro

Ingrediente

  • 500 gr. arpacas cam doua cani. Se alege si apoi se pune cu o zi inainte la inmuiat ca a doua zi sa fiarba mai usor.
  • apa – la o cana de arpacas, musai trei cani de apa.
  • 300 gr. zahar o cana si ceva adica; daca mi se pare ca ar trebui ceva mai dulce, prefer sa completez cu miere.
  • 300 gr. miez de nuca macinata
  • turta dulce – dupa nevoie
  • esenta de rom
  • coaja de lamaie
  • esenta de lamaie
  • 1/2 lingurita scortisoara voi puneti dupa gust

Mod de preparare

  1. Intai fierbem arpacasul deja ales si inmuiat de o zi.

  2. Ne trebuie o oala mare care sa cuprinda si apa necesara, in plus sa fie o oala cu pereti mai grosi sa nu se prinda. Focul sa fie dat cat mai incet si din cand in cand mestecam. Dureaza maxim doua ore toata “distractia”, stim ca e gata cand bobul face…..explozie, nemaiincanpandu-si in coaja, e umflat si moale ca textura.

  3. Cand vedem ca e gata si apa a scazut la cote …dramatice, e momentul sa adaugam zaharul, mai fierbem inca vreo 10 minute iar noi stam la datorie, cu linguroiul de lemn in mana, amestecand de zor. Eu una prefer sa fierb arpacasul pe foc. Mama mi-a povestit de o alternativa, sa pun arpacasul si cantitatea aferenta de apa intr-un vas pe care sa-l bag la cuptorul incins. Chiar m-a asigurat ca astfel este exclus sa se prinda. In fine, trecem mai departe.

  4. Acum e musai sa lasam arpacasul sa se raceasca. Dupa cum ati observat mie imi place sa-l las nitel ….apos, nu foarte mult, numai cat sa nu stea boabele de arpacas pe uscat. Motivul? Pentru ca imi place sa “ingros” compozitia cu turta dulce…Dar sa nu anticipez…..Asteptam ca arpacasul sa se raceasca…..

  5. Sa zicem ca arpacasul s-a racit. Este momentul sa terminam bunaciunea.

  6. Intai, adaugam nuca macinata, esenta de rom si de lamaie (dupa gust), scortisoara.

  7. Radem deasupra niste coaja de lamaie (doar partea cea galbena, partea alba e mai amara).

  8. Mie imi place sa adaug si turta dulce, nu este doar ca sa absoarba eventualul lichid ce a mai ramas ci si pentru ca ii da un plus de gust si de aroma. Bineinteles cantitatea e dupa ochi, de obicei folosec maxim una –doua turtite rase pe razatoarea fina.

  9. Amestecam bine de tot, gustam sa vedem daca la gust este exact cum ne dorim, daca mai trebuie dulce eu una prefer sa adaug miere. O lingura -doua de obicei e suficient.

  10. Putem pune portii individuale in cani (de plastic sau nu) in care sa presaram bombonele (placerea copiilor), caco, nuca de cocos etc.

Si……gata!

240 Shares

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 3

Leave a Reply

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.