Cocktail Chia Fresca
Cocktail Chia Fresca, reteta culinara simpla, bautura racoritoare preparata in casa, se face imediat, cu ingrediente simple si nutritive. O alegere perfecta pentru hidratare in caldura verii.

Am descoperit semintele Chia acum vreun an intr-un magazin naturist – desi initial mi s-au parut cam piperate la pret, n-am rezistat curiozitatii de a le incerca macar. Dupa care am continuat sa le cumpar pentru ca imi plac la gust si nu numai…..
Despre semitele chia
Istoric vorbind, semintele Chia erau super-alimentele aztecilor. Aceste seminte bej sau negre, extrem de mici ne furnizeaza nutrienti valorosi: proteine, calciu, potasiu, fibre, omega 3, acizi grasi inclusiv cantitati mari de acid alfa-linolenic. Cu alte cuvinte, numai vesti bune avem despre ele. Asa ca ar fi pacat sa ratam ocazia de a le consuma si a beneficia de nutrientii pe care ni-i ofera.
Semintele Chia sunt neutre la gust si pot fi folosite atat in diverse deserturi cat si in mancaruri normale.
O metoda favorita a mea de a consuma aceste este acest cocktail Chia Fresca foarte gustos, versatil, nutritiv si usor de facut – perfect pentru a inviora dimineata.

Cocktail Chia Fresca
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 250 ml apa simpla sau minerala
- zeama de lamaie - eu prefer limettele - personal am observat ca o jumatate de lamaie la un pahar da un gust perfect- dar e o optiune de gust, asadar adaptati propriilor preferinte
- miere dupa gust
- 1 lingura seminte de chia
Optional
- fructe (capsuni, portocale, kiwi, pepene, afine etc.) zdrobite in blender cu apa; eventual putem strecura sucul tocmai obtinut, pentru a inlatura eventuale seminte.
Mod de preparare
Pregatim semintele
- Luam paharul in care dorim sa ne savuram bauturica si varsam acolo o lingura de seminte de chia peste care turnam apa cat sa le acopere.
- Lasam zece minute, timp suficient ca semintele sa absoarba lichidul si sa se inconjoare de acea pelicula gelatinoasa caracteristica - Nota am inteles chiar ca acea pelicula le face absorbabile de catre corpul nostru, cica daca le consumam fara a le inmuia, ele nu sunt asimilate in organism.
Preparam limonada
- Cu mana rulam lamaia, apasand usor (metoda sigura de le face mai zemoase); taiem lamaia in jumatate si ii stoarcem sucul.
- Amestecam apa cu zeama de lamaie, adaugam si indulcitorul dupa gust, amestecam pana se dizolva.
- Turnam limonada proaspat facuta peste semintele de chia, amestecam cu o lingurita, sa se fluidizeze bauturica.
Variatii de reteta
- Dupa chef, ingrediente si inspiratiune putem varia reteta - in blender putem mixa 2 - 3 capsuni (ca tot e sezonul) cu apa, dupa care adaugam indulcitorul si nitica lamaie - turnam aceasta bauturica peste semintele de chia deja inmuiate. Sau putem sa dam o nota de fresh limonadei, adaugand si doua- trei frunze de menta racoritoare. ori alte frunze ce pot da o not de fresh unei bauturi dejaIar la vara musai gheata................
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.