|

Coaste de miel la gratar

Coaste de miel la gratar, reteta simpla, explicata pas cu pas, delicioasa, cu ingrediente simple.

blank

Aceste coaste de miel la gratar le-am facut in a treia zi de Pasti. Au fost chiar un mic motiv de disputa in familie. Chestia e ca eu vroiam sa testez reteta intocmai asa cum o gasisem. Si asta presupunea sirul de coaste gatit intreg, chiar nu il gatisem niciodata asa si vroiam neaparat sa o fac.

Sotul, dimpotriva, vroia sa feliem carnea de-a lungul coastelor si sa le facem pe gratar felii. Motivarea lui era ca nu se va face carnea cum trebuie.

Ca sa fiu sincera, motivarea lui era destul de justa. Reteta a iesit super, doar ca trebuie sa recunosc ca a fost la mustata de a nu fi suficient de facuta. La final, am verificat cu termometrul de carne. De mai multe ori caci s-a dovedit ca inca nu era gata. Nu toata lumea are un termometru de carne. Si chiar daca are, nu toata lumea vrea sa se complice, cand totul se poate rezolva mai usor taind sirul de coaste bucati. Clar asa se vor gati mai repede pe gratar.

E drept, daca se dovedeste, taiata fiind, ca nu e inca gata, se poate pune fara probleme inapoi pe gratar si gatita inca cateva minute. Nici nu trebuie mai mult

Oricum mari diferente nu vor fi fata de reteta originara. Tot asa vom gati carnea intai mai ferit de foc. Tot asa vom unge cu amestecul de ulei cu verdeturi carnea de pe foc, pentru mai multa savoare. Doar ca feliata carnea se va face mai repede.

Cateva notite pe marginea retetei…

Mielul e o alegere grozava cand vine vorba de carne pentru gratar.

Unul din secretele savorii carnii de miel sta in grasimea ei.

publicitate

Partial vom inlatura aceasta grasime dar nu vrem sa o inlaturam in totalitate. Asta va duce la o carne mai uscata, cu prea putina savoare. Ca atare, vom lasa un strat subtire de grasime.

Caldura puternica a carbunilor va topi grasimea in exces a carnii dar va forma si o crusta grozava cu o usoara savoare afumata.

Asteptarea de 15 minute dupa ce am luat carnea de pe foc e obligatorie. In acest timp de odihna, carnea va continua sa se gateasca in interior iar sucurile din carne se vor redistribui uniform in carne, facand-o suculenta.

De ce e bine sa inlaturam grasimea in exces….

Grasimea din carne poate duce la stimularea focului si la aprinderea unei flame mari din carbuni. Asta este unul din motivul pentru care e bine sa inlaturam o parte din grasime. In special stratul de grasime ce acopera ca o patura carnea de pe coaste.

O alta modalitate de a evita flama si arderea excesiva este gatirea la inceput la foc indirect, in apropierea carbunilor dar nu direct deasupra lor. Nepunand carnea direct pe foc, gatirea va fi mai lenta si creaza premizele de a se gati cum trebuie si in interior.

Da, stiu – in mod normal, se procedeaza fix invers. Se gateste carnea intai la temperatura mare pentru a se dezvolta aroma si a se rumeni si sfarsim la foc mai mic pentru o carne suculenta. Motivele pentru care am facut fix invers le-am explicat deja. Si, Doamne, mare bunatate a iesit.

Cateva recomandari…

Va ziceam ca am facut reteta asta de Paste. In chiar prima zi de Paste, am servit reteta asta de friptura….Delicioasa, parol. Tot miel. Iar multi ani la rand, am facut friptura de pulpa de miel a mamei, gatita incetisor la cuptor pana devine atat de frageda incat se topeste in gura.

Coaste de miel la gratar – reteta completa, printabila

coaste de miel la gratar portionat

Coaste de miel la gratar

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Coaste de miel aromatizate cu verdeturi si usturoi si gatite pe gratar, o reteta cu un gust delicios.
timp de pregatire 20 minutes
timp de gatire 40 minutes
timp total 1 hour
fel de mancare fel principal
bucatarie usoara
portii 6 portii
calorii 280 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 600 g coaste de miel sir de circa 8 coaste
  • 4 linguri ulei de masline
  • 4 linguri rozmarin proaspat tocat
  • 2 linguri cimbru proaspat tocat
  • 2 catei usturoi
  • sare
  • piper

Mod de preparare
 

Pregatirea ingredientelor

  • Facem focul si ardem lemnele pana ajung la stadiul de carbuni incinsi.
  • Am curatat carnea de stratul de grasime de deasupra lasand totusi un strat subtire chiar deasupra carnii.
  • Am jnlatura osul de la baza sirului pentru a fi siguri ca se gateste bine si ca se va taia usor dupa gatire. Poate fi mai greu de realizat asta, poate iti aduci aminte cand cumperi carnea sa ceri macelarului sa o faca. Eu am facut-o cu un satar. Am taiat cu satarul carnea de-a lungul osului si am taiat osul la baza.
    se-indeparteaza-osul-de-la-baza-sirului
  • Intre timp am curatat gratarul cu o perie de sarma si l-am uns cu o bucatica de slanina sau cu ulei.
  • Intr-un blidisel, am amestecat 1 lingura ulei, rozmarinul, cimbrul si usturoiul tocat marunt
  • Am uscat carnea de miel tamponand-o usor cu un prosop absorbant de hartie.
  • Am uns cu restul de ulei dupa care se sareaza si se pipereaza.

Prepararea pe foc carnii

  • Se aseaza gratarul peste carbunii incinsi, avand grija ca un sfert din gratar sa fie putin in afara zonei cu carbuni incinsi.
    coaste de miel puse pe carbunii incinsi ai gratarului
  • O lasam sa se gateasca pana prinde o usoara rumeneala circa 8 – 10 minute.
    coastele de miel unse cu verdeturi in timp ce se prajesc pe gratar
  • Intoarcem bucata de carne si o punem peste carbunii incinsi.
  • O gatim bine pana se rumeneste. Intre timp o mai ungem cu amestecul de ulei cu verdeturi.
  • Intoarcem din nou bucata de carne si o tinem pe foc pana se rumeneste.
  • La final, punem bucata cumva vertical, pentru a gati carnea si in lateralul de la oase. eu avea, doua sururi pe care le-am sustint una de alta. Daca nu aveti doua bucati, puteti incerca cu o mica stiva de felii de paine, cu prilejul asta faceti si niste paine prajita. Stiti ce bine cade apoi langa carne?
  • Transferam carnea pe o tava acoperim cu o folie de aluminiu si lasam sa se ogihneasca circa 15 minute.
  • Portionam taind intre coaste pentru a portiona si se serveste.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

publicitate

Similar Posts

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.