Clatite din tarate de ovaz
Ma si intreb: am tinut tot anul trecut dieta Dukan si n-am incercat niciodata sa fac niste clatite din tarate de ovaz – Dukan style, ce-o fi fost in capul meu? Un raspuns partial am: desi clatitele clasice imi plac la nebunie, mie nu-mi prea cad bine. Tot timpul simt ca o caramida dupa ce le mananc si va asigur ca nu “balotez” cu nesimtire. Din acest motiv, le evit. Insa am devenit mare fana a clatitelor ceva mai dietetice – cum ar fi cele din fulgi de ovaz iar de reteta asta de clatite, m-am indragostit pur si simplu. Am gasit-o pe site-ul unei infocate dukaniste, unde e o adevarata comoara de retete delicioase Dukan. Fata a slabit deja dar se tine de stilul Dukan, face sport – ce mai, eu una ma fac mica in fata ei dat fiind ca dupa ce am slabit atat de frumos anul trecut, o buna perioada n-am respectat regulile Dukan de dupa slabire. Cum ar fi joia de atac – dar promit ca de saptamana viitoare, joia la mine va fi de dieta.
Singura observatie pe care as putea sa o am la aceasta reteta, este cantitatea mare de tarate de ovaz. Daca vreau sa fac reteta asta intr-o zi de atac, as avea voie cam doar o patrime din aluat, in schimb daca mananc conform perioadei de consolidare si, in general, perioadei post-Dukan, ajung la a consuma jumatate din cantitate intr-o zi, ceea ce e foarte bine in fond, aluatul se poate pastra foarte bine la frigider pana a doua zi. Mai putem trisa nitel, inlocuind o parte din taratele de ovaz cu tarate de grau si atunci calculul e altul caci mai ales din perioada post-Dunkan taratele de grau nu au aceeasi restrictie de maxim trei linguri pe zi cum au taratele de ovaz (sau, ma rog, nu stiu eu de vreo restrictie). Gata cu vorbaria, sa facem niste clatite.
Clatite din tarate de ovaz
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 200 gr. faina de tarate de ovaz sunt cam 7 linguri de tarate de ovaz – le transformam in faina de tarate, maruntindu-le la blender.
- 2 ou
- 200 ml lapte
- 100 ml apa minerala
- 2 linguri indulcitor
- 1 lingura rasa bicarbonat de sodiu
- sare – dupa gust
Mod de preparare
- Incepem prin a separa galbenusurile de albusuri, pe acestea din urma le punem intr-un bol mai mare si le batem spuma teapana.
- Dizolvam bicarbonatul in apa minerala dupa care il turnam intr-un alt bol peste galbenusuri si sare, turnam cate putin in timp ce mestecam ca sa se omogenizeze frumos.
- Amestecam albusurile spuma cu amestecul de galbenusuri cu apa pana se omogenizeaza, amestecam in continuare cu telul si adaugam faina, apoi lapte. Bineinteles ca iese un aluat de o consistenta mai grosuta, totusi nu prea groasa.
- Punem la frigider pentru o jumatate de ora. Eu una prefer sa fac aluatul asta seara si sa-l am gata pregatit pentru un mic dejun satios a doua zi de dimineata.
- La prima incercare, le-am prajit pe toate intr-o tigaie mica de teflon, neaderenta si am numarat cate bucati mi-au iesit ca sa stiu pe viitor cate pot manca per portie. Asa va recomand si voua dat fiind ca tigaile sunt de diverse dimensiuni si la fiecare e alta cantitate.
- Ungem tigaia cu un servetel inmuiat in ulei numai atat cat sa fie un pic mai neaderenta.
- In cateva minute avem un mic dejun delicios, umplutura poate sa va fie dupa pofta sau dupa faza dukaneasca in care va gasiti, nu va mai dau eu sugestii ca stiti voi mai bine.
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
P.S. De cand am mancat prima oara, am mai incercat variante Dukan de clatite, bune si ele dar asta a ramas favorita. Deocamdata.
Yumiiiiii!!!