C

Ciuperci in stil chinezesc

Ciuperci in stil chinezesc

Ciuperci in stil chinezesc, un preparat simplu, o reteta gatita in stil chinezesc, reteta vegana, de post.

Ciuperci in stil chinezesc

Prima oara cand am gustat genul asta de mancare, eram la un pranz in oras, intr-un fel de fast food care ofera si mancare normala, gatita.

Aspectul m-a intrigat nitel. Legumele erau scaldate intr-un soi de gelatina nesolidificata. Zic gelatina pentru ca termenul mai concret de…mucilagiu i-ar putea face pe multi sa nu mai treaca de acest prim pasaj. Mi-am invins o initiala retinere. Am comandat fix acel fel de mancare – pui chinezesc cu muguri de bambus – asa se numea parca. Si mi-a placut. Dovada ca incerc sa o reproduc acasa.

Eu am numit mancarica ciuperci in stil chinezesc. Dar la fel de bine o puteam denumi legume in stil chinezesc, asta pentru ca puteti folosi si alte legume. In special amestecuri de legume merg gatite in acest stil. Daca mai folositi si legume pe care obisnuiesc chinezii sa le foloseasca, gen morcovi, broccoli, telina, bambus, varza, e perfect.

In general, pentru ingrosare, chinezii folosesc amidon de porumb care dau sosului un aspect translucid, interesant.

In reteta de fata folosesc faina de arorut – poate n-ati auzit de ea. De aceea vreau sa va conving s-o incercati. Argumentele mele le gasiti in Cinci folosinte inteligente pentru faina de arorut . Faina de arorut este ingredientul cheie pentru obtinerea acelui muius transparent si gelatinos.

Ciuperci in stil chinezesc – reteta completa, printabila

Ciuperci in stil chinezesc

Ciuperci in stil chinezesc

Desi o gatisem pentru mine ca reteta de post, mancarica asta a avut mare succes la baietii mei. Nu ma asteptam la asta dar a fost o constatare placuta.
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta fel principal
Bucatarie chinezeasca
Cuvinte cheie ciuperci in stil chinezesc
Timp de pregatire 5 minutes
Timp de gatire 20 minutes
Timp total 25 minutes
Portii 2 portii
Calorii 103kcal
Author Laura

Reteta video

Ingrediente

  • 500 gr. ciuperci
  • 1 bucata ceapa
  • 1 bucata ardei - eu am folosit ardei uscat cumparat de la naturisti
  • mugur de bambus - n-am avut deci n-am folosit
  • 1 bucata ceapa verde
  • lemongrass eu am pus cimbru (mda, nu e prea chinezesc dar...e la indemana)
  • 1 - 2 linguri faina de arorut dizolvata intr-o cana apa rece
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust

Optional

  • carne de pui - normal cand nu tineti post. caz ca folositi carne, o puneti la calit alaturi de ceapa si ardei, apoi turnati apa si fierbeti pana carnea e gata. Abia atunci adaugati

Mod de preparare

  • Ciupercile le taiem fie in patru daca sunt mai mari fie le injumatatim si le punem la fiert in apa cu sare pana cand se inmoaie.
  • Curatam ceapa si o taiem marunt.
  • Cand ciupercile sunt gata, le scurgem printr-o sita.
  • In aceeasi oala in care am fiert ciupercile (mda, n-am vrut sa mai murdaresc alt vas), am turnat putin ulei, l-am incins si am pus ceapa taiata marunt, ardeiul, le-am calit nitel, apoi am tunat putina apa si le-am lasat sa fiarba vreo cinci minute.
  • Intr-un blidisel, am pus doua linguri de faina de arorut peste care am turnat putin cate putin apa in timp ce amestecamca sa omogenizez si sa zdrobesc eventuale cocoloase de faina.
  • Am adaugat in oala ciupercile fierte, peste am adaugat faina dizolvata in apa, verdeata, piper.
  • L-am lasat sa fiarba pana cand muiusul a inceput sa capete textura gelatinoasa.
  • Am potrivit la gust cu sare - de fapt am verificat daca mai era nevoie de sare.
  • Ceapa verde am curatat-o si spalat-o, am taiat-o in inele nu foarte subtiri dar nici groase pe care le-am presarat in farfurie peste ciupercile aburinde. Ii da o nota de prospetime binevenita si o pata de culoare revigoranta.
  • Gata:)

Notes

O optiune buna si usoara pentru aceasta reteta este sa folositi in loc de ciuperci legume congelate - special amestecuri de legume specific chinezesti. Pe piata se gasesc astfel de pungi si sunt grozave cand vrei o mancare mai atfel rapida si hranitoare.

Am mancat mancarica alaturi de nitica mamaliga, ceea ce ar face orice iubitor de mancare chinezeasca sa se isterizeze.

Mmmm, sorry dar mie mi-a placut combinatia:)

 

  1. Zenaida says:

    Buuna de te lingi pe degete. Vad ca ai asezonat-o cu mamaliguta. Cum nu am faina aia minune, ma duc sa vad daca gasesc prin camara un plic de amidon. O sa fac maine ca tot stau acasa. Multam!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.