Ce aflati din aceasta postare
Ciuperci cu maioneza si muraturi, o reteta de salata tip aperitiv foarte usor de facut, cu ciuperci, muraturi si maioneza, buna atat zi de zi cat si la ocazii.
Aceasta reteta de ciuperci cu maioneza si muraturi este unul din aperitivele mele favorite.
Am vazut si pe internet o gramada de variante: cu sunca, cu usturoi, cu verdeata sau simpla.
Mie mi se pare ideala aceasta combinatie cu muraturi – acestea dau o tenta usor acrisoara si taie din grasimea maionezei.
Ideea a fost a mamei, ea a pus muraturi langa ciuperci si mie imi place asa de mult incat o prefer oricarei alte variante. Am mai testat si altele dar nici una nu mi s-a parut asa perfecta ca aceasta. Delicioasa, va spun. Punem aceasta salata de ciuperci cu maioneza si muraturi pe masa la fiecare masa de ocazie dar familia mea se bucura sa o aiba si ca gustare in frigider intr-o zi obisnuita.
O alta salata in acest gen, foarte populara la noi in casa (si la romani in general) este salata de boeuf, o bunatate. Se poate spune ca pe undeva reteta noastra de ciuperci nu maioneza este sora ei mai mica si mai pricajita dar eu cred ca, de multe ori, mai putin poate fi mai bun, reteta de fata cere mai putine ingrediente si e mai la indemana pentru orice gospodina.

Chestiunea cu gramajul la ingrediente….Hmmm, recunosc ca la aperitivul asta nu cantaresc nimic, il cam fac … din ochi. Circa jumatate ciuperci si jumatate muraturi. Ciupercile le prefer crude, sa le gatesc eu. Din cand in cand, ma multumesc si cu ciuperci de la conserva dar destul de rar. Nu cred ca se pot compara, ciupercile crude sunt mult mai bune ca cele de la conserva.
Cat despre muraturi, personal cred ca cel mai fain merg o combinatie castravete si gogosar murat. Gogosarul, in special, nu doar da un gust acrisor dar da un aspect placut, colorat salatei. Sa nu uitati, neaparat, ca dupa ce taiati buculete marunte gogosarul sa il stoarceti cat se poate de apa. Nu de alta dar daca nu o eliminam, aceasta va dilua maioneza cu un rezultat nu tocmai satisfacator.
Ciuperci cu maioneza si muraturi – reteta printabila – VIDEO
Musai sa va spunca aveti aici reteta scrisa dar si un clip video cu mine preparand bunaciunea. Il puteti vedea la inceputul retetei, daca va place si vreti sa aflati cand mai public astfel de retete video, musai abonati-va la canalul meu Youtube aici…

Ciuperci cu maioneza si muraturi
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 500 gr. ciuperci
- 100 gr. castraveti murati
- 100 gr. gogosari murati
- 5 – 6 linguri maioneza
- sare dupa gust
- piper dupa gust
Mod de preparare
- Am pus ciupercile la fiert in apa cu sare, timp de 10 minute.
- Cand sunt gata, le scurgem printr-o sita si le tocam marunt.
- Ultimul pas e sa le stoarcem bine, cu mana sau printr-o sita, ca sa scoatem din zeama imbibata in ele. Asa vom evita sa lase apa si sa dilueze maioneza.
- Muraturile le tocam tot cubulete mici, si le scurgem de apa si zeama in exces.
- Car timp au fiert, ciupercile am preparat si maioneza.
- Amestecam bine toate cele trei ingrediente deja enumerate, maioneza vom pune chiar numai cat sa lege ciupercile si muraturile intr-o salata omogena.
- Potrivim cu sare, piper, poate si putina zeama de lamaie daca mai trebuie (s-ar putea sa nu fie nevoie, gustul e acrisor ar trebui sa vina preponderent de la muraturi).
- Punem intr-un bol, intindem deasupra un strat subtire de maioneza, putem si decora.
- Pastram la frigider pana in momentul servirii, acoperita cu o folie alimentara pentru protectie.
Notite bine de stiut
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Si eu am incercat mai multe variante. Dar pe cea prezentata de tine nu am testat-o! Dar e o super idee!
Sa-mi spui cand o incerci daca ti-a placut. Eu una sunt fanaaaaa.
Sa nu le vad, sunt in stare sa mananc oricat. Am sa incerc si varianta ta. Eu de obicei pentru a acri salatele cu maioneza pun putin iaurt cremos in maioneza si zeama de lamaie.
Pupici multi piticilor si weekend fain.
sa stii ca mie nu prea imi place salata asta, insa varianta propusa de tine pare super delicioasa! Mereu imi faceam probleme cu cantititatea de maioneza si, cum ai spus si tu, cu muraturi care sa mai taie un pic din “consistenta” maionezei suna tare bine! Ce bine ca am ciuperci 🙂 caci le voi testa cu siguranta! Te pup scumpa mea! Weekend placut!
Ciupercile as fi in stare sa le pun si in prajiuturi,asa de mult imi plac.Arata delicios salata.Pup!
foarte foarte buna salata!
Interesant! Nu gogosari nu am incercat dar cred ca e si mai buna decat simpla. Am sa incerc de sarbatori 🙂
Gogosarul simuraturile in general taie din grasime si dau o nota de fresh.