C

Ciuperci cu maioneza si muraturi reteta apetitiv usor de facut – VIDEO

Un aperitiv simplu si delicios, foarte popular la mesele mele de ocazie si nu numai
ciuperci cu maioneza si muraturi

Ciuperci cu maioneza si muraturi, o reteta de salata tip aperitiv foarte usor de facut, cu ciuperci, muraturi si maioneza, buna atat zi de zi cat si la ocazii.

Aceasta reteta de ciuperci cu maioneza si muraturi este unul din aperitivele mele favorite.

Am vazut si pe internet o gramada de variante: cu sunca, cu usturoi, cu verdeata sau simpla.

Mie mi se pare ideala aceasta combinatie cu muraturi – acestea dau o tenta usor acrisoara si taie din grasimea maionezei.

Ideea a fost a mamei, ea a pus muraturi langa ciuperci si mie imi place asa de mult incat o prefer oricarei alte variante. Am mai testat si altele dar nici una nu mi s-a parut asa perfecta ca aceasta. Delicioasa, va spun. Punem aceasta salata de ciuperci cu maioneza si muraturi pe masa la fiecare masa de ocazie dar familia mea se bucura sa o aiba si ca gustare in frigider intr-o zi obisnuita.

O alta salata in acest gen, foarte populara la noi in casa (si la romani in general) este salata de boeuf, o bunatate. Se poate spune ca pe undeva reteta noastra de ciuperci nu maioneza este sora ei mai mica si mai pricajita dar eu cred ca, de multe ori, mai putin poate fi mai bun, reteta de fata cere mai putine ingrediente si e mai la indemana pentru orice gospodina.

Ciuperci cu maioneza - varianta mea

Chestiunea cu gramajul la ingrediente….Hmmm, recunosc ca la aperitivul asta nu cantaresc nimic, il cam fac … din ochi. Circa jumatate ciuperci si jumatate muraturi. Ciupercile le prefer crude, sa le gatesc eu. Din cand in cand, ma multumesc si cu ciuperci de la conserva dar destul de rar. Nu cred ca se pot compara, ciupercile crude sunt mult mai bune ca cele de la conserva.

Cat despre muraturi, personal cred ca cel mai fain merg o combinatie castravete si gogosar murat. Gogosarul, in special, nu doar da un gust acrisor dar da un aspect placut, colorat salatei. Sa nu uitati, neaparat, ca dupa ce taiati buculete marunte gogosarul sa il stoarceti cat se poate de apa. Nu de alta dar daca nu o eliminam, aceasta va dilua maioneza cu un rezultat nu tocmai satisfacator.

Ciuperci cu maioneza si muraturi – reteta printabila – VIDEO

Musai sa va spunca aveti aici reteta scrisa dar si un clip video cu mine preparand bunaciunea. Il puteti vedea la inceputul retetei, daca va place si vreti sa aflati cand mai public astfel de retete video, musai abonati-va la canalul meu Youtube aici…

ciuperci cu maioneza si muraturi

Ciuperci cu maioneza si muraturi

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Un aperitiv simplu si delicios, foarte popular la mesele mele de ocazie si nu numai
timp de pregatire 10 mins
timp de gatire 10 mins
timp total 20 mins
fel de mancare Aperitive si gustari
bucatarie usoara
portii 4 portii
calorii 160 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 500 gr. ciuperci
  • 100 gr. castraveti murati
  • 100 gr. gogosari murati
  • 5 – 6 linguri maioneza
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust

Mod de preparare
 

  • Am pus ciupercile la fiert in apa cu sare, timp de 10 minute.
  • Cand sunt gata, le scurgem printr-o sita si le tocam marunt.
  • Ultimul pas e sa le stoarcem bine, cu mana sau printr-o sita, ca sa scoatem din zeama imbibata in ele. Asa vom evita sa lase apa si sa dilueze maioneza.
    stoarcem ciupercile si muraturile pentru salata de ciueprci cu maioneza si muraturi
  • Muraturile le tocam tot cubulete mici, si le scurgem de apa si zeama in exces.
    tocam marunt ciupercile si muraturile pentru salata
  • Car timp au fiert, ciupercile am preparat si maioneza.
    facem maioneza pentru salata de ciuperci
  • Amestecam bine toate cele trei ingrediente deja enumerate, maioneza vom pune chiar numai cat sa lege ciupercile si muraturile intr-o salata omogena.
  • Potrivim cu sare, piper, poate si putina zeama de lamaie daca mai trebuie (s-ar putea sa nu fie nevoie, gustul e acrisor ar trebui sa vina preponderent de la muraturi).
  • Punem intr-un bol, intindem deasupra un strat subtire de maioneza, putem si decora.
  • Pastram la frigider pana in momentul servirii, acoperita cu o folie alimentara pentru protectie.

Notite bine de stiut

Ciupercile – noi le preferam proaspete, le fierb eu in apa cu sare si le maruntesc. Asa ne place noua dar puteti si doar sa le feliati daca va place sa simtiti pulpa carnoasa a ciupercilor. Bineinteles, puteti folosi si ciuperci de la conserva, clatite bine sub un jet de apa rece. Nu uitati sa le stoarceti bine de zeama inainte de a le adauga in maioneza.
Muraturi – castraveti sau gogosari murati. Acestea din urma sunt preferatele mele, merg grozav cu ciupercile si coloreaza placut toata salata. De obicei ma raportez la cantitatea de ciuperci, pun muraturi sa fie cat jumatate – trei sferturi din cantitatea de ciuperci. Aprecierea e simpla, o faceti dupa gust.
Soooo, ambele ingrediente le tai cubulete marunte, le pun intr-o sita si le storc bine de lichid, nu vrem ca sa dilueze maioneza – al treilea ingredient de baza.
Daca nu va simtiti stapani pe arta prepararii maionezei, musai sa vedeti si sa cititi sfaturile  mele pe subiect.

Calorii si nutrienti

Nutrition Facts
Ciuperci cu maioneza si muraturi
Amount Per Serving (100 gr.)
Calories 160 Calories from Fat 115
% Daily Value*
Fat 12.8g20%
Carbohydrates 6.6g2%
Protein 4.6g9%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Ai incercat reteta asta?Lasa o vorba si spune-ne parerea ta!
ciuperci cu maioneza si muraturi
  1. blank
    Micul says:

    Sa nu le vad, sunt in stare sa mananc oricat. Am sa incerc si varianta ta. Eu de obicei pentru a acri salatele cu maioneza pun putin iaurt cremos in maioneza si zeama de lamaie.
    Pupici multi piticilor si weekend fain.

  2. blank
    Emily says:

    sa stii ca mie nu prea imi place salata asta, insa varianta propusa de tine pare super delicioasa! Mereu imi faceam probleme cu cantititatea de maioneza si, cum ai spus si tu, cu muraturi care sa mai taie un pic din “consistenta” maionezei suna tare bine! Ce bine ca am ciuperci 🙂 caci le voi testa cu siguranta! Te pup scumpa mea! Weekend placut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.