Ciorba de vitel
Nu prea mi-a stat in fire pana acum dar, mai nou, m-am apucat de preparat cate o ciorbita – a venit randul la o ciorba de vitel.
Ingrediente:
– carne de vitel cam 400 – 500 grame
– 2 cepe de marime potrivita, 1 morcov, o radacina de patrunjel, un sfert de telina mare, ardei, un pumn de mazare, 2 cartofi
– ulei
– 2 linguri faina
– 100 ml smantana
– un ou
– un pahar de bulion
– sare
– otet sau suc de lamaie
– o legatura mica de tarhon, patrunjel sau leusteaun
Carnea de vitel se spala, se taie in bucati mai mici si se pune la fiert in apa rece. In timp de fierbe, se spumeaza pentru a nu se tulbura ciorbita iar cand este aproape gata carnea, se scoate si se taie cubulete. Separat, intr-o oala mica, se prepara un rantas: se pun la prajit in ulei ceapa, telina, patrunjelul si morcovii taiati marunti, se adauga putina faina, mestecandu-se impreuna pana se rumenesc. Adaugam rantasul in supa de carne, adaugam restul legumelor si carnea. Se fierb in continuare pana ce toate ingredientele sunt gata. Acum este momentul sa adaugam bulionul, mestecand atent, iar dupa inca zece minute liezonul. Se potriveste gustul cu sare, otet.
Inainte de servire, se taie marunt verdeata (dupa preferinta – eu una prefer tarhonul) si se presara peste ciorbita. Pofta buna!