Ciorba de varza – cu afumatura sau fara

Ciorba de varza cu afumatura este o reteta in care folosim legume la indemana, un fel de mancare pe cat de bun, pe atat de ieftin si nepretentios. Este una din minunatiile meniului de vara, cand afara e cald si nu simtim deloc nevoia de a ne incarca stomacul. Nici iarna nu este de lepadat, caci reteta permite folosirea oricaror legume avem la indemana. 

Bineinteles, exista si varianta de ciorba de varza de post, fara carne care este la fel de gustoasa si mai dietetica.

Nu-i asa ca arata bine?

ciorba de varza

Ciorba de varza – reteta completa, printabila

Ciorba de varza cu afumatura
Tipareste reteta

Ciorba de varza cu afumatura

Tip de reteta: Supe si ciorbe
Bucatarie: usoara
Timp de preparare: 10 minutes
Timp de gatire: 30 minutes
timp total: 40 minutes
portii: 6 portii
Calorii: 100 kcal
Autor: Laura

Minunata ciorba de varza cu afumatura, o reteta delicioasa - poate fi  gatita de post sau cu carne si galbenus

Ingrediente

  • carne fie afumatura (niste coaste, un ciolan puse in prealabil, cu o zi inainte, la inmuiat in apa ca sa se mai desareze si sa se mai ostoiasca gustul puternic de afumatura), fie in jur de jumatate de kilogram de carne de pasare, vita, porc cu mult os (pentru plus de savoare)
  • 1/2 gr. varza
  • 1 galbenus de ou
  • 1 ceapa medie
  • 1 - 2 morcovi
  • 1 patrunjel
  • telina 200 gr radacina sau cateva frunze (le prefer vara)
  • 1 ardei gras curatat de cotor si de seminte si maruntit
  • 1 - 2 rosii sau o cana de suc de rosii/ bulion
  • cimbru
  • sare dupa gust
  • otet, suc sau sare de lamaie dupa gust - pentru acrit ciorba la final

Mod de preparare

  1. Intr-o oala mai mare, punem carnea la fiert in doi litri de apa rece si o jumatate de lingurita de sare - daca folosim afumatura, nu mai punem sare.

  2. O lasam sa fiarba circa doua ore (pana se desprinde carnea de pe os) si scoatem carnea intr-o strecuratoare.

  3. Intre timp, pregatim legumele, le curatam, taiem morcovii, ceapa, patrunjelul cubulete marunte, varza o feliem subtire. 

  4. Le calim intr-o oala mare cu putin ulei, turnam apa din ceain care am fiert carnea si lasam sa fiarba, adaugand apa in care a fiert carnea. 

  5. Daca apa are un gust prea pronuntat de afumat, folosim doar o parte din apa, diluand-o cu niste apa normala.

  6. Cand se raceste putin, carnea o desprindem de pe os, o mai maruntim si o punem alaturi de legume in ciorba.

  7. Potrivim la gust cu sare, o acrim cu suc de rosii sau rosii tocate marunt (daca avem rosii le punem cu vreo cinci-zece minute inainte de a opri focul la ciorba).

  8. Chiar inainte de a stinge focul, o dreg si cu un galbenus pe care il amestec intr-un bol mic cu o cantitate mica de ciorba, amestec ca sa se omogenizeze si torn la loc in ciorba, amestecand iar. 

    Ciorba de varza - making of
  9. Stingem focul.

  10. Presaram deasupra frunza de patrunjel tocata.....Gata!

Nutrition Facts
Ciorba de varza cu afumatura
Amount Per Serving (200 g)
Calories 100
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Ciorba de varza cu afumatura

 

4 Comments

    • casutalaurei 2014-07-24 Reply
  1. Claudia 2017-09-13 Reply
    • Laura 2017-09-15 Reply

Leave a Reply

59 Shares
Share45
Pin11
+13
WhatsApp