C

Ciorba de varza – cu afumatura sau fara

Ciorba de varza cu afumatura, reteta in care folosim legume la indemana. Mancare pe cat de buna, pe atat de ieftina si nepretentiosa. Este una din minunatiile meniului de vara, cand afara e cald si nu simtim deloc nevoia de a ne incarca stomacul. Nici iarna nu este de lepadat, caci reteta permite folosirea oricaror legume avem la indemana. 

Bineinteles, exista si varianta de ciorba de varza de post, fara carne care este la fel de gustoasa si mai dietetica.

Nu-i asa ca arata bine?

Oricum ciorbița asta este preferată la noi în familie. Cred că e în top trei alături de ciorbița de pui a la grec si de ciorba de ardei umpluti. Nu ca as fi facut vreun top dar astea se cer cel mai des.

Si, pana la urma, cum sa nu iasa buna? Cu legume proaspete, meșteșugit îmbinate și cu verdeața ce dă gustul proaspăt al naturii, inimitabil și atât de sanatos.Ciorba de varza cu afumatura

No, acum, clar, daca bantuiati pe net in cautarea faimoaseu retete de ciorba de varza de slabit, asta nu e alegerea cea mai nimerita, desi, clar, mai gustoasa.

Dar, la o adica, nici cea mai proasta alegere. Ba nu e proasta chiar deloc.

Are si asa cu afumatura maxim 400 de calorii dar unele de calitate, nutritive. In plus, ciorba asta este si satioasa in ciuda faptului ca da ea impresia, asa, de usurica. Asadar, va zic, lasati slabitul si savurati ciorba asta teribil de buna. Veti slabi de incantare, mie una asa mi se intampla, ca o prefer vara pe post de cina si kilutele merg in jos singure, singurele.

Ciorba de varza – reteta completa, printabila

Ciorba de varza cu afumatura

Ciorba de varza cu afumatura

Minunata ciorba de varza cu afumatura, o reteta delicioasa - poate fi  gatita de post sau cu carne si galbenus
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta Supe si ciorbe
Bucatarie usoara
Cuvinte cheie ciorba de varza, ciorba de varza cu afumatura, ciorba de varza reteta simpla
Timp de pregatire 10 minutes
Timp de gatire 30 minutes
Timp total 40 minutes
Portii 6 portii
Calorii 349kcal
Author Laura

Reteta video

Ingrediente

  • 200 gr. carne fie afumatura (niste coaste, un ciolan puse in prealabil, cu o zi inainte, la inmuiat in apa ca sa se mai desareze si sa se mai ostoiasca gustul puternic de afumatura), fie in jur de jumatate de kilogram de carne de pasare, vita, porc cu mult os (pentru plus de savoare)
  • 1/2 bucata varza
  • 4 galbenus de ou
  • 1 ceapa medie
  • 1 - 2 morcovi
  • 1 patrunjel
  • 200 gr telina radacina sau cateva frunze (le prefer vara)
  • 1 ardei gras curatat de cotor si de seminte si maruntit
  • 1 - 2 rosii sau o cana de suc de rosii/ bulion
  • cimbru
  • sare dupa gust
  • otet suc sau sare de lamaie dupa gust - pentru acrit ciorba la final

Mod de preparare

  • Intr-o oala mai mare, punem carnea la fiert in doi litri de apa rece si o jumatate de lingurita de sare - daca folosim afumatura, nu mai punem sare.
  • O lasam sa fiarba circa doua ore (pana se desprinde carnea de pe os) si scoatem carnea intr-o strecuratoare.
  • Intre timp, pregatim legumele, le curatam, taiem morcovii, ceapa, patrunjelul cubulete marunte, varza o feliem subtire. 
  • Le calim intr-o oala mare cu putin ulei, turnam apa din ceain care am fiert carnea si lasam sa fiarba, adaugand apa in care a fiert carnea. 
  • Daca apa are un gust prea pronuntat de afumat, folosim doar o parte din apa, diluand-o cu niste apa normala.
  • Cand se raceste putin, carnea o desprindem de pe os, o mai maruntim si o punem alaturi de legume in ciorba.
  • Potrivim la gust cu sare, o acrim cu suc de rosii sau rosii tocate marunt (daca avem rosii le punem cu vreo cinci-zece minute inainte de a opri focul la ciorba).
  • Chiar inainte de a stinge focul, o dreg si cu un galbenus pe care il amestec intr-un bol mic cu o cantitate mica de ciorba, amestec ca sa se omogenizeze si torn la loc in ciorba, amestecand iar. 
    Ciorba de varza - making of
  • Stingem focul.
  • Presaram deasupra frunza de patrunjel tocata.....Gata!
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.