C

Ciorba de varza cu afumatura – ciolan sau costita – simpla si savuroasa

ciorba de varza cu afumatura
Minunata ciorba de varza cu afumatura, o reteta delicioasa - poate fi  gatita de post sau cu carne si galbenus
Ciorba de varza cu afumatura

Ciorba de varza cu afumatura, reteta in care folosimciolan afumat sau costita, si legume la indemana. Mancare pe cat de buna, pe atat de ieftina si nepretentiosa. Este una din minunatiile meniului de vara, cand afara e cald si nu simtim deloc nevoia de a ne incarca stomacul. Nici iarna nu este de lepadat, caci reteta permite folosirea oricaror legume avem la indemana. 

Bineinteles, exista si varianta de ciorba de varza de post, fara carne care este la fel de gustoasa si mai dietetica.

Nu-i asa ca arata bine?

ciorba de varza cu afumatura

Oricum ciorbița asta este preferată la noi în familie. Cred că e în top trei alături de ciorbița de pui a la grec si de ciorba de ardei umpluti. Nu ca as fi facut vreun top dar astea se cer cel mai des.

Si, pana la urma, cum sa nu iasa buna? O ciorba de varza cu afumatura ce contine legume proaspete, meșteșugit îmbinate și cu verdeața ce dă gustul proaspăt al naturii, inimitabil și atât de sanatos.

No, acum, clar, daca bantuiati pe net in cautarea faimoasei retete de ciorba de varza de slabit, asta nu e alegerea cea mai nimerita, desi, clar, mai gustoasa.

Dar, la o adica, nici cea mai proasta alegere. Ba nu e proasta chiar deloc.

Are si asa cu afumatura maxim 400 de calorii dar unele de calitate, nutritive. In plus, ciorba asta este si satioasa in ciuda faptului ca da ea impresia, asa, de usurica. Asadar, va zic, lasati slabitul si savurati ciorba asta teribil de buna. Veti slabi de incantare, mie una asa mi se intampla, ca o prefer vara pe post de cina si kilutele merg in jos singure, singurele.

ORicum, varza este un ajutor de nadejde pentru sanatate, asta este de necontestat. Contine vitamina B6, C, K1 acid folic si potasiu. Are multe fibre ceea ce ajuta tranzitul intestinal si da senzatie de satietate foarte repede. Are efect antinflamator, tin minte ca, pe vremuri, bunica punea foi de varza pe articulatii si pe umflaturi sub forma de cataplasme si era chiar eficient fara nici un fel de alt medicament. Camai toate suratele ei, legumele crucifere, varza are un puternic efect anticancerigen.

Ciorba de varza cu afumatura – reteta completa, printabila

Ciorba de varza cu afumatura

Ciorba de varza cu afumatura

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Minunata ciorba de varza cu afumatura, o reteta delicioasa – poate fi  gatita de post sau cu carne si galbenus
timp de pregatire 10 mins
timp de gatire 30 mins
timp total 40 mins
fel de mancare Supe si ciorbe
bucatarie usoara
portii 6 portii
calorii 349 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 200 gr. carne fie afumatura (niste coaste, un ciolan puse in prealabil, cu o zi inainte, la inmuiat in apa ca sa se mai desareze si sa se mai ostoiasca gustul puternic de afumatura), fie in jur de jumatate de kilogram de carne de pasare, vita, porc cu mult os (pentru plus de savoare)
  • 1/2 bucata varza
  • 4 galbenus de ou
  • 1 ceapa medie
  • 1 – 2 morcovi
  • 1 patrunjel
  • 200 gr telina radacina sau cateva frunze (le prefer vara)
  • 1 ardei gras curatat de cotor si de seminte si maruntit
  • 1 – 2 rosii sau o cana de suc de rosii/ bulion
  • 1 ramurea cimbru verde
  • 1 – 2 frunze dafin
  • 1/2 lingurita piper boabe
  • sare dupa gust
  • otet suc sau sare de lamaie dupa gust – pentru acrit ciorba la final

Mod de preparare
 

  • Intr-o oala mai mare, punem carnea la fiert in doi litri de apa rece si o jumatate de lingurita de sare – daca folosim afumatura, nu mai punem sare.
  • O lasam sa fiarba pana se desprinde carnea de pe os, cand incepem sa fiarba spumam proteinele coagulate ce se aduna pe suprafata lichidului. Asta va mentine ciorba limpede si aspectuoasa.
  • Cand e gata, scot carnea intr-o strecuratoare, o las sa se racoreasca, dupa care aleg doar carnea macra o maruntesc in bucatele mai mici de pe ciolan si o pun in ciorba fara soric si fara grasime. Voi le puteti pune daca vreti dar noi preferam sa nu le folosim.
  • Intre timp, pregatim legumele, le curatam, taiem morcovii, ceapa, patrunjelul cubulete marunte, varza o feliem subtire. 
  • Intr-o craticioara incapatoare, am incins 2 – 3 linguri de ulei, am incins 2 – 3 linguri de ulei peste care am presarat putina sare.
  • Cand ceapa s-a inmuiat si capata un aspect sticlos, am adaugat si morcovii. Betacarotenul continut de morcovi va colora uleiul si va da apoi o frumoasa nuanta portocalie intregului preparat.
  • Am mai adaugat si pastarnacul si ardeiul gras taiat cubulete si le-am gatit pana se inmoaie legumele.
  • Gustam lichidul in care a fiert ciolanul. Daca apa in care a fiert ciolanul, are un gust prea pronuntat de afumat, folosim doar o parte din apa, diluand-o cu niste apa normala. E bine sa gustam si ca sa stim daca e cazul sa mai punem sare in ciorba sau nu,
  • Potrivim la gust cu sare daca mai e cazul,adaugam si rosiile tocate marunt (daca avem rosii le punem cu vreo cinci-zece minute inainte de a opri focul la ciorba). In filmuletul video de mai sus nu am avut rosii proaspete si am folosit rosii uscate la soare. Se poate folosi si bulion de rosii care poate fi folosit si in loc de dresatura de galbenus.
  • Ciorba luata de pe foc o dreg si cu 4 galbenusuri pe care il amestec intr-un bol mic cu o cantitate de ciorba adaugata treptat, amestec ca sa se omogenizeze si torn la loc in ciorba, amestecand iar.  Aveti grija sa se racoreasca putin ciorba inainte de a adauga oul dres, daca e prea fierbinte, oul se va coagula chiar daca ati temperat amestecul inainte. Temperatura ideala a ciorbei la aceasta operatiune e de 80°C.
    Ciorba de varza - making of
  • Presaram deasupra frunza de patrunjel tocata si tarhon scurs bine din otet.
  • Otetul si smantana le pun pe masa la indemana sa se serveasca fiecare dupa gust si preferinta in propria farfurie.

Calorii si nutrienti

Nutrition Facts
Ciorba de varza cu afumatura
Amount Per Serving (200 g)
Calories 349 Calories from Fat 324
% Daily Value*
Fat 36g55%
Saturated Fat 14g70%
Cholesterol 161mg54%
Sodium 57mg2%
Potassium 74mg2%
Carbohydrates 3g1%
Fiber 0g0%
Sugar 1g1%
Protein 2g4%
Vitamin A 260IU5%
Vitamin C 17.5mg21%
Calcium 22mg2%
Iron 0.4mg2%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Ai incercat reteta asta?Lasa o vorba si spune-ne parerea ta!
Ciorba de varza cu afumatura

Excelenta aceasta ciorba de varza cu afumatura! Sper sa o incercati si voi si va astept cu impresii!

blank
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.