ciorba de vacuta reteta simpla si savuroasa
| |

Ciorba de vacuta

Ciorba de vacuta, reteta taraneasca foarte populara, hranitoare, usoara, cu muuulte (si variate) legume si bucatele fragede de carne de vacuta. O adevarata incantare.

ciorba de vacuta

Am publicat eu aici multe retete de supe si ciorbite. Nu stiu cum taman ciorba de vacuta mi-a scapat. E una din preferatele mele pentru ca e usoara si hranitoare in acelasi timp. E genul ala de reteta in care taranii foloseau tot ce aveau la indemana din gradina, orice rest de leguma.

In cazul meu (pentru ca este si cu preferinte), musai sa am in ciorba mea cartofi, fasole verde si mazare. Pe acestea le pun si din pungi congelate daca este nevoie dar fara ele parca nu-mi …prieste.

In general, lumea se fereste de carne de vita. Ca sa fiu sincera, la inceput o ocoleam si eu din cauza…  reputatiei proaste cum ca ar fi greu de gatit. Intre timp m-am mai imprietenit cu ea. Nu stiu exact cum se face dar n-am nimerit pana acum vreo halca din aceea – stiti voi…gen talpa.

De multe ori, inainte de a o folosi, apelez si la unul din cele doua trucuri: tin carnea la inmuiat in lapte (nu radeti, e un truc invatat de la soacra si…o merge, n-am avut surprize cu carnea cand l-am folosit). Alt truc e tinerea o ora a carnii ….in albus de ou (asta e un truc de fragezire a carnii de la asiatici) dupa care se scurge de albus si se poate folosi. Daca vreti sa aprofundati subiectul numit carne de vaca, va recomand postarea Laurei Laurentiu – „Cum gatim carnea de vita?” – foarte detaliata si lamuritoare.

No, gata cu vorba, hai sa facem ciorba de vacuta

Ciorba de vacuta – reteta completa, printabila

ciorba de vacuta reteta explicata pas cu pas

Ciorba de vacuta

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Ciorba taraneasca de vacuta, o bunatate plina de legume si un gust delicios
timp de pregatire 20 minutes
timp de gatire 1 hour 45 minutes
timp total 2 hours 5 minutes
fel de mancare Supe si ciorbe
bucatarie romaneasca
portii 10 portii
calorii 160 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 1 kgr carne cu os
  • 2 morcovi
  • 1 patrunjel
  • 1/2 telina
  • 1 -2 ardei gras
  • 100 gr. conopida
  • 100 gr. fasole verde
  • 100 gr. mazare
  • 3 cartofi taiati si curatati cuburi
  • 2 rosii sau pasta de rosii sau bulion
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust
  • 1 - 2 linguri tarhon din otet, scurs bine si taiat marunt
  • 1 ceapa curatata si taiata marunt

Mod de preparare
 

Fierbem carnea.

  •  Intai, pun carnea la fiert. De obicei prefer s-o tai in cuburi (cat sa incapa intr-o lingura de ciorba) inainte de a o pune la fiert. Motivul evident este ca fierbe mai usor decat daca pun carnea intreaga. Dezavantajul e ca incurca nitel la spumare dar o punem inapoi in oala nu e mare lucru. Daca e taiata marunt se pescuieste mai greu si osul pus la fiert cu carnea - in ciuda inconvenientelor (minore) eu prefer s-o tai cuburi inainte de o pune la fiert. 
  • Asadar punem carnea la fiert, in apa rece cu sare. Timpul de fierbere al carnii poate varia in functie de cat de batrana a fost vaca, eu in general am fost norocoasa, cam o ora a durat mai tot timpul.  O varianta mai sigura (si mai comoda) este sa folosim oala sub presiune
  • In caz ca nu folosim oala sub presiune, vom fierbe carnea la foc mic si spumam din cand in cand la suprafata lichidului. Daca folositi oala sub presiune, veti putea spuma dupa ce desfaceti capacul, sincer nici nu sunt totdeauna foarte silitoare. Rostul spumarii este sa tina ciorba limpede.

Pregatim legumele - cat fierbe carnea, pregatim legumele...

  • Curatam, spalam si taiem cubulete ceapa, morcovii, patrunjelul, telina.
  • Intr-o cratita, incingem nitel ulei si punem radacinoasele la calit, nu foarte mult, numai cat sa se inmoaie. Stingem focul si punem deoparte.
  • Cand carnea este aproape fiarta, o luam de pe foc, o spumam, am pescuit si osul cu o spumiera.
  • Adaugam radacinoasele calite in lichidul in care am fiert carnea si lasam sa fiarba pe foc mic, daca ciorba fierbe cu clocote mari va fi tulbure. 
  • Pregatim restul de legume – frumusetea acestei retete este ca se alcatuieste folosind ce avem la indemana: putem pune conopida, gulie, ardei gras, fasole verde, mazare ...si altele. De asemenea, cantitatile sunt mai mult dupa ochi, nu cantaresc nimic, de obicei am grija sa nu pun prea multe legume care sa aglomereze ciorba. Ca o preferinta personala imi place sa adaug fasole verde, cartofi si mazare - astea sunt musai din punctul meu de vedere.
  • Legumele le pregatesc curatandu-le si taindu-le mai mic, cat sa incapa intr-o lingura de ciorba si se pun in oala peste carne si radacinoase.
  • Taiem si cartofii cuburi si ii adaugam in ciorba.
  • Cand ciorba e aproape gata si legumele fierte, taiem cuburi si rosiile si le punem la ciorba. Nota! Cand e vara folosesc rosii, in rest folosesc bulion pe care-l adaug tot la ochi (cam o cana), acesta are si rolul de a acri putin zeama :). 
  • Am luat iute tarhonul (de obicei folosesc tarhon in otet), l-am scurs  si l-am taiat marunt dupa care l-am pus in ciorba. In loc de tarhon , puteti folosi si alte verdeturi, multi pun leustean.
  • Mai lasam doua - trei clocote si tragem de pe foc.

Notite bine de stiut

Noi o servim fara alte adaosuri dar, daca doriti, puteti pune in farfurie niste smantana si niste ardei iute. Fiecare dupa preferinte.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Delicioasa aceasta ciorba de vacuta!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.