Ciorba de salata verde

69 Shares

Ciorba de salata verde era un fel de sperietoare a copilariei mele. Si nu pentru ca nu era o reteta gustoasa ci pentru ca  eu detestam sa mananc prea des un fel iar ciorba de salata era gatita foooooarte des de mama, mai ales vara. Lucru normal, mai ales ca ai mei au gradina unde cultiva cu sarg tot felul de verzituri intre care salata este foarte spornica si la mare pretuire.

Ciorba de salata verde

Intre timp ciorba de salata verde mi-a devenit mai familiara, chiar pot spune ca m-am mai imprietenit cu ea, clar nu e zilnica la mine in casa dar e bine primita si mai dieteticoasa decat alte variante pe care le-am vazut pe ici pe colo (mai ales daca renunt la slanina si o inlocuiesc cu nitel ulei). De fapt, daca aveti curiozitatea sa dati search pe google, veti constata ca, cel putin in Ardeal, este foarte populara si cunoaste nenumarate variante. Nici nu e de mirare daca ne gandim ca are cel mai proaspat gust posibil.

Este o mica problema cand e sa dau reteta, referitor la cantitatile de ingrediente. Adevarul este ca apreciez totul din ochi. ceea ce, fara probleme, puteti sa faceti voi.

Ciorba de salata – varianta completa, printabila

5 from 1 vote
Tipareste reteta

Ciorba de salata verde

O ciorba usoara, cu gust de vara

Tip de reteta Supe si ciorbe
Bucatarie usoara
Keyword ciorba de salata verde
Timp de preparare 20 minutes
Timp de gatire 20 minutes
timp total 40 minutes
portii 6 portii
Autor Laura

Ingrediente

  • 2 - 3 capatani salata verde in functie de marimea lor, doua capatani daca sunt mari, 3 daca sunt mici
  • 4 - 5 bucati ceapa verde
  • 150 gr. costita afumata sau 1 bucata slanina, marime mica, usor afumata
  • 1, 5 litri lapte
  • 1 lingura faina
  • 2 galbenusuri de oua
  • 5 - 6 catei usturoi
  • 2 - 3 linguri otet de vin alb
  • 1 lingurita sare sau dupa gust

opțional

  • 1 legătură pătrunjel sau marar

Mod de preparare

  1. Incepem prin a desprinde frunzele de salata de pe cotor si le spalam foarte bine. Trebuie destul de multa atentie deoarece in pliurile frunzelor se gaseste nisip si murdarie care nu vrem sa ajunga in mancare. 

  2. Dupa ce le spal una cate una, le mai clatesc in cateva ape.

  3. Am taiat costita fasii. Pentru ca sotului nu ii place sa aiba costita in ciorba ci daor sa ii simta gustul, tai felii bucata dar nu o desprinde soric si astfel e foarte usor de extras din mancare, dupa ce i-a dat gust.

  4. Intr-o oala pusa pe foc mediu, am rumenit costita, amestecand des circa 3 - 4 minute.

  5. Am adaugat si salata si am calit circa un minut - doua.

  6. Se adauga faina si se amesteca bine pana se incorporeaza in grasimea lasata in oala de costita.

  7. Intre timp, am incalzit laptele pe un ochi separat de aragaz. Nu de alta dar astfel economisesc timp, adaugand laptele cald in ciorba, va incepe sa fiarba mult mai repede.

  8. Se adauga laptele cald peste salata calita cu costita, se asteapta sa dea in clocot, se reduce flacara si se lasa sa fiarba la foc domol circa 10 minute.

  9. In timpul asta, tocam marunt verdeata si usturoiul si le punem intr-un castron.

  10. Adaugam si doua galbenusuri si se amesteca bine.

  11. Cele 10 minute de fierbere trecute, se adauga otetul si se opreste focul.

  12. Se ia una - doua polonice din ciorbita fierbinte de pe foc, se toarna treptat deasupra galbenusurilor, amestecand sa se omogenizeze. Scopul este sa aducem galbenusurile la o temperatura apropiata de a lichidului, pentru a le putea turna in ciorba mai apoi, fara riscul de a le transforma in omleta.

  13. Tip: Daca nu urmati ultimii pasi, va veti trezi cu niscaiva omleta in ciorbita dar vreau sa spun ca nu este ceva neaparat gresit, multa lume o prefera asa. Eu nu agreez deloc ciorba laolalta cu omleta dar e doar opinia mea si gustul meu (si al familiei ca asa i-am obisnuit).
  14. De asemenea, cand incalziti a doua zi ciorba nu o lasati sa dea in clocot si va fi la fel de buna ca in prima zi. Daca o lasati sa dea in clocot, se va branzi dar si varianta asta e comestibila (unii chiar o prefera asa). Eu una stiu ca nu suport asta, asa ca am totdeauna grija sa opresc focul inainte sa dea ciorba in clocot la reincalzire.
  15. Se toarna castronul cu liaisonul de galbensuuri si verdeata peste ciorba din salata si amestecam.

Notite

  • Familia sotului nu lasa costita in ciorba si ca atare, nici sotul nu o vroia desi, altfel, e mare amator de asa ceva. Mie una imi placea sa simt costita crocanta in ciorba dar,na, a fost o concesie mica ce i-am facut-o lui  iubi, a fost ca n-am lasat slanina in ciorba. Asadar o folosesc sa dea gust, dar cand o tai, n-o desprind de soric si astfel imi e foarte usor sa o "pescuiesc" la final din oala aburinda. E drept ca costita poate fi pus ulterior in farfuria cu ciorba de cine doreste dar eu am zis sa n-o mai fac, abia mananc si eu nitel mai dietetic.

Ultimul pas este sa adaugam nitica acreala (otet sau lamaie dupa gust) dar asta o poate face si fiecare membru al familiei dupa ce si-a pus portia varatica de ciorba de salata verde in farfurie.

Si pentru ca tot spuneam de multitudinea de variante de ciorbe de salata (cel putin in Ardeal), va invit sa dati o raita si prin alte bucatarii pentru o inspiratiune completa:

Laura Laurentiu

Lecturi si arome

69 Shares

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Leave a Reply

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.