Ciorba de salata verde

Ciorba de salata verde era un fel de sperietoare a copilariei mele. Si nu pentru ca nu era o reteta gustoasa ci pentru ca  eu detestam sa mananc prea des un fel iar ciorba de salata era gatita foooooarte des de mama, mai ales vara. Lucru normal, mai ales ca ai mei au gradina unde cultiva cu sarg tot felul de verzituri intre care salata este foarte spornica si la mare pretuire.

Ciorba de salata verde

Intre timp ciorba de salata verde mi-a devenit mai familiara, chiar pot spune ca m-am mai imprietenit cu ea, clar nu e zilnica la mine in casa dar e bine primita si mai dieteticoasa decat alte variante pe care le-am vazut pe ici pe colo (mai ales daca renunt la slanina si o inlocuiesc cu nitel ulei). De fapt, daca aveti curiozitatea sa dati search pe google, veti constata ca, cel putin in Ardeal, este foarte populara si cunoaste nenumarate variante. Nici nu e de mirare daca ne gandim ca are cel mai proaspat gust posibil.

Este o mica problema cand e sa dau reteta, referitor la cantitatile de ingrediente. Adevarul este ca apreciez totul din ochi. ceea ce, fara probleme, puteti sa faceti voi.

Tipareste reteta

Ciorba de salata verde

Tip de reteta: Supe si ciorbe
Bucatarie: usoara
Timp de preparare: 20 minutes
Timp de gatire: 20 minutes
timp total: 40 minutes
portii: 6 portii
Autor: Laura - www.casutalaurei.ro

O ciorba usoara, cu gust de vara

Ingrediente

  • 2 - 3 capatani salata verde
  • 4 - 5 bucati ceapa verde
  • 1 bucata slanina marime mica, usor afumata
  • 1 litru lapte
  • 2 galbenusuri de oua
  • 5 - 6 catei usturoi
  • sare dupa gust

Mod de preparare

  1. Incepem prin a desprinde frunzele de salata de pe cotor si le spalam foarte bine. Trebuie destul de multa atentie deoarece in pliurile frunzelor se gaseste nisip si murdarie care nu vrem sa ajunga in mancare. 

  2. Dupa ce le spal una cate una, le mai clatesc in cateva ape.

  3. Intr-o oala se pune slanina  la topit, aaug ceapa verde taiata rondele, saram si calim cateva minute, amestecand des.

Ciorba de salata verde

Tip: Daca nu urmati ultimii pasi, va veti trezi cu niscaiva omleta in ciorbita dar vreau sa spun ca nu este ceva neaparat gresit, multa lume o prefera asa. Eu nu agreez deloc ciorba laolalta cu omleta dar e doar opinia mea si gustul meu (si al familiei ca asa i-am obisnuit).  Singura concesie ce i-am facut-o lui  iubi, a fost ca n-am lasat slanina in ciorba. Asadar o folosesc sa dea gust, dar cand o tai, n-o desprind de soric si astfel imi e foarte usor sa o “pescuiesc” la final din oala aburinda. De asemenea, cand incalziti a doua zi ciorba nu o lasati sa dea in clocot  si va fi la fel de buna ca in prima zi. Daca o lasati sa dea in clocot, se va branzi dar si variana asta e comestibila (unii chiar o prefera asa).

Ultimul pas este sa adaugam nitica acreala (otet sau lamaie dupa gust) dar asta o poate face si fiecare membru al familiei dupa ce si-a pus portia varatica de ciorba de salata verde in farfurie.

Si pentru ca tot spuneam de multitudinea de variante de ciorbe de salata (cel putin in Ardeal), va invit sa dati o raita si prin alte bucatarii pentru o inspiratiune completa:

Laura Laurentiu

Bucataresele vesele

Lecturi si arome

Leave a Reply

70 Shares
Share69
Pin
+11
WhatsApp