Ciorba de pui a la grec

Ciorba de pui a la grec, o reteta de mancare delicioasa dreasa cu smantana si ou, o ciorba acrisoara de pui, cu zarzavaturi sanatoase

Aseara am gatit prima oara ciorba de pui a la grec.

Nu mai gustasem niciodata si a fost o revelatie, este extrem de delicioasa, o recomand calduros.

Ciorba de pui a la grec

Ciorba de pui a la grec – cateva observatii generale si personale

Ciorba de pui la grec are cu o savoare usoara, acrisoara, cu un gust foarte fresh la care contribuie si ingredientele naturale si (cat mai) proaspete. Daca este sa identificam caracteristicile acestei ciorbe fata de altele asemanatoare – gen ciorba radauteana,  ciorba de pui a la grec contine musai orez dar nu avem intre ingrediente usturoiul. Se drege cu smantana la final si uneori mai adaug patrunjel verde tocat, pentru un plus de savoare.

Reteta o am din cartea de bucate a maestrului Horia Varlan,  eu n-am gatit-o chiar in ordinea de mai jos caci am fiert ciorba de pui a la grec  in pretioasa oala sub presiune – deci am pus sa fiarba laolalta toate ingredientele (cu exceptia liezonului si al lamaii, bineinteles). Cand s-a mai facut, am astepta sa se racoreasca nitel de-am scos capacul (regula importanta dupa cum stiu toti detinatorii de oale minune), am scos carnea de pui iar dupa ce s-a racorit nitel, am dezosat-o, am inlaturat pielita (din motive de grasime excesiva), am adaugat liezonul cu ritualul de cuviinta, am acrit cu lamaie si gata. Gasesc de multe ori mai comoda formula de a gati in oala sub presiune, mai ales ca oala pe care o detin are doua programe dintre care unul este cel low pressure in care mancarea se fierbe optim pentru a pastra cat mai bine vitaminele si nutrientii. Mai jos este varianta clasica, asa cum o gatesc cand nu apelez la oala cu presiune (din cand in cand, cand e suficient timp, facem si o ciorbita in stil clasic fara oala si gadgeturi moderne)….

Daca sunteti in cautare de alte idei pentru a hrani divers si sanatos familionul, nu ezitati sa dati o raita sa vedeti reteta de ciorba de ardei umpluti, gatita in stil ardelenesc, nu ezitati sa incercati si dietetica dar fabuloasa retete de ciorba de varza in doua variante cu sau fara afumatura si, nu in ultimul rand, populara reteta de ciorba de perisoare pe care eu am gatit-o dupa reteta de la 1925 a doamnei Comsa.

Ciorba de pui a la grec – reteta completa, printabila

Ciorba de pui a la grec
Tipareste reteta

Ciorba de pui a la grec

Tip de reteta: Supe si ciorbe
Bucatarie: traditionala
Timp de preparare: 20 minutes
Timp de gatire: 45 minutes
timp total: 1 hour 5 minutes
portii: 10
Calorii: 126 kcal
Autor: Laura - www.casutalaurei.ro

O ciorba lejera si absolut delicioasa

Ingrediente

  • 400 gr. carne de pui cam doua copane - - vorbesc de gramajum fara oase dar eu recomand sa fierbeti initial carnea cu os cu tot
  • 1 ceapa de marime medie
  • 1 - 2 morcovi
  • 1/2 telina
  • 1 radacina de patrunjel
  • 1 lingura orez
  • 200 ml smantana
  • 2 galbenusuri de ou
  • 1 foaie dafin
  • 5 - 6 boabe de piper
  • sare dupa gust
  • zeama de lamaie dupa gust
  • frunze tocate de patrunjel

Mod de preparare

  1. Spalam carnea si o taiem in bucati, dupa care o punem la fiert in apa rece la un loc cu boabele de piper, foaia de dafin si putina sare.
  2. Cat fierbe, din cand in cand, o putem spuma.
  3. Intre timp, taiem zarzavaturile cubulete de 2 -3 cm.....dupa ce am scos carnea s-o maruntim (vezi pasul urmator), adaugam in ciorba zarzavaturile sa fiarba pana taiem noi carnea
  4. Cand carnea e complet fiarta o scoatem intr-o sita, o lasam sa se racoreasca putin (ca s-o putem manevra) si o taiem bucati mai mici - eventual, daca ati fiert pulpe (ca mine) ori alte bucati de carne pe os, le si dezosam.
  5. Punem carnea curatata de pe os si taiata bucati inapoi in ciorba si fierbem in continuare la foc mic, dupa 10 minute adaugam si orezul si mai lasam ciorba sa fiarba 10 minute dupa care oprim focul.
  6. Pregatim liezonul si-l adaugam in supa, potrivim gustul cu zeama de lamaie.
  7. Chiar inainte de a fi servita presaram patrunjelul tocat deasupra farfuriei aburinde.
Nutrition Facts
Ciorba de pui a la grec
Amount Per Serving (100 g)
Calories 126 Calories from Fat 60
% Daily Value*
Total Fat 6.7g 10%
Total Carbohydrates 13.3g 4%
Protein 16.9g 34%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.


Minunata ciorbita. Pofta buna!

Ciorba de pui a la grec
 
o reteta clasica de ciorba, absolut delicioasa si nutritiva, cu un gust fresh si un balsam pentru stomac

,

10 Comments

  1. Laura 2011-04-05 Reply
  2. Laura 2011-04-06 Reply
  3. Paula 2011-04-07 Reply
  4. Claudia 2016-09-15 Reply
  5. Antoaneta 2016-09-15 Reply
  6. vavaly 2016-09-15 Reply
  7. Zina 2017-08-22 Reply

Leave a Reply