C

Ciorba de pui a la grec

Ciorba de pui a la grec
O ciorba lejera si absolut delicioasa
Ciorba de pui a la grec

Ciorba de pui a la grec, o reteta de mancare delicioasa dreasa cu smantana si ou, o ciorba acrisoara de pui, cu zarzavaturi sanatoase

Aseara am gatit prima oara ciorba de pui a la grec.

Nu mai gustasem niciodata si a fost o revelatie, este extrem de delicioasa, o recomand calduros.

Ciorba de pui a la grec

Ciorba de pui a la grec – cateva observatii generale si personale

Ciorba de pui la grec are cu o savoare usoara, acrisoara. Un gust foarte fresh la care contribuie si ingredientele naturale si (cat mai) proaspete. Daca este sa identificam caracteristicile acestei ciorbe fata de altele asemanatoare – gen ciorba radauteana,  ciorba de pui a la grec contine musai orez dar nu avem intre ingrediente usturoiul. Se drege cu smantana la final si uneori mai adaug patrunjel verde tocat, pentru un plus de savoare.

Reteta o am din cartea de bucate a maestrului Horia Varlan. Eu n-am gatit-o chiar in ordinea de mai jos. Am fiert laolalta toate ingredientele pentru ciorba de pui a la grec in pretioasa oala sub presiune – cu exceptia liezonului si al lamaii, bineinteles. Cand s-a mai facut, am astepta sa se racoreasca nitel de-am scos capacul (regula importanta dupa cum stiu toti detinatorii de oale minune). Am scos carnea de pui. Dupa ce s-a racorit nitel, am dezosat-o, am inlaturat pielita (din motive de grasime excesiva), am adaugat liezonul cu ritualul de cuviinta. Am acrit cu lamaie si gata.

Gasesc de multe ori mai comoda formula de a gati in oala sub presiune. Mai ales ca oala pe care o detin are doua programe. Unul este cel low pressure in care mancarea se fierbe optim pentru a pastra cat mai bine vitaminele si nutrientii.

Mai jos este varianta clasica de reteta, asa cum o gatesc cand nu apelez la oala cu presiune (din cand in cand, cand e suficient timp, facem si o ciorbita in stil clasic fara oala si gadgeturi moderne)….

Alte retete de incercat

Daca sunteti in cautare de alte idei pentru a hrani divers si sanatos familionul, nu ezitati sa dati o raita prin retetarul Casuta Laurei. Va recomand reteta de ciorba de ardei umpluti, gatita in stil ardelenesc. Nu ezitati sa incercati si dietetica dar fabuloasa retete de ciorba de varza in doua variante cu sau fara afumatura. Nu in ultimul rand, populara reteta de ciorba de perisoare pe care eu am gatit-o dupa reteta de la 1925 a doamnei Comsa.

Ciorba de pui a la grec – reteta completa, printabila

Ciorba de pui a la grec

Ciorba de pui a la grec

O ciorba lejera si absolut delicioasa
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta Supe si ciorbe
Bucatarie traditionala
Cuvinte cheie ciorba de pui a la grec, ciorba de pui a la grec reteta simpla
Timp de pregatire 20 minutes
Timp de gatire 45 minutes
Timp total 1 hour 5 minutes
Portii 10 portii
Calorii 126kcal
Author Laura
Ai testat reteta?Voi fi incantata sa vad rezultatul. Pune o poza cu reteta pe instagram, foloseste tagul @casutalaurei sau foloseste hashtag #casutalaurei si ne putem bucura impreuna!

Ingrediente

  • 400 gr. carne de pui cam doua copane - - vorbesc de gramajum fara oase dar eu recomand sa fierbeti initial carnea cu os cu tot
  • 1 ceapa de marime medie
  • 1 - 2 morcovi
  • 1/2 radacina telina
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 lingura orez
  • 200 ml smantana
  • 2 bucati galbenus de ou
  • 1 frunze dafin
  • 5 - 6 piper boabe
  • sare dupa gust
  • zeama de lamaie dupa gust
  • patrunjel frunze tocate
Vrei sa ne imprietenim?Hai si in Cafeneaua cu retete!

Mod de preparare

  • Spalam carnea si o taiem in bucati, dupa care o punem la fiert in apa rece la un loc cu boabele de piper, foaia de dafin si putina sare.
  • Cat fierbe, din cand in cand, o putem spuma.
  • Intre timp, taiem zarzavaturile cubulete de 2 -3 cm.....dupa ce am scos carnea s-o maruntim (vezi pasul urmator), adaugam in ciorba zarzavaturile sa fiarba pana taiem noi carnea
  • Cand carnea e complet fiarta o scoatem intr-o sita, o lasam sa se racoreasca putin (ca s-o putem manevra) si o taiem bucati mai mici - eventual, daca ati fiert pulpe (ca mine) ori alte bucati de carne pe os, le si dezosam.
  • Punem carnea curatata de pe os si taiata bucati inapoi in ciorba si fierbem in continuare la foc mic, dupa 10 minute adaugam si orezul si mai lasam ciorba sa fiarba 10 minute dupa care oprim focul.
  • Pregatim liezonul si-l adaugam in supa, potrivim gustul cu zeama de lamaie.
  • Chiar inainte de a fi servita presaram patrunjelul tocat deasupra farfuriei aburinde.

Reteta video

Informatii nutritionale

Nutrition Facts
Ciorba de pui a la grec
Amount Per Serving (100 g)
Calories 126 Calories from Fat 60
% Daily Value*
Total Fat 6.7g 10%
Total Carbohydrates 13.3g 4%
Protein 16.9g 34%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Minunata ciorbita. Pofta buna!

Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

  1. Pingback:Pui cu susan, savuros, rapid, usor de preparat - Casuta Laurei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *