C

Ciorba de miel cu leustean

Ciorba de miel cu leustean, o reteta lejera, acrisoara, cu multa verdeata si un gust proaspata, ca un balsam pentru stomac. Poate fi servita cu liaison sau fara – dupa preferinta.

Ciorba de miel cu leustean

Aceasta minunata ciorba de miel cu leustean este inspirata de o reteta a soacrei mele cu mici modificari (eu nu pun, de exemplu, faina), este savuroasa, gustoasa si lejera. Parca anunta vara ce se apropie…La drept vorbind, eu nu prea mananc leustean. Desi ar trebui caci e sanatos, ajuta fierea, stomacul si stimuleaza imunitatea. Nu ca nu mi-ar place dar mama nu folosea aceasta verdeata si, cumva, asta a contribuit la obisnuinta mea de a o ignora in continuare. Dar gustul delicios pe care il da acestei ciorbe imi demonstreaza ca gresesc trecand-o cu vederea. Cata prospetime! ce senzatie placuta de in stomac….Da, stiu, ma cam intrec cu laudele dar ce sa fac? Daca sunt meritate, sunt meritate.

Cateva recomandari…

Si daca tot suntem la capitolul retete de miel, vreau sa va aduc aminte si de reteta de ciorba de miel in stil vintage, publicata de mine acum ceva vreme. Este o reteta gasita de mine in cartea doamnei Comsa si testata cu rezultate delicioase. E o reteta pe stil mai vechi, asa cum faceau bunicile si strabunicile noastre, ingrosand ciorba cu rantas de faina. Noi, avand gusturi ceva mai usurele, putem adapta reteta, renuntand la ingrosarea cu faina si dand o nota de prospetime preparatului cu verdeturi si lamaie pusa dupa gust.

Ciorba de miel cu leustean – reteta completa, printabila

Ciorba de miel cu leustean

Ciorba de miel cu leustean, o reteta acrisoara si lejera, un balsam pentru stomac
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta Supe si ciorbe
Bucatarie usoara
Cuvinte cheie ciorba cu miel si leustean, ciorba cu miel si leustean reteta de Pasti, ciorba cu miel si leustean reteta din ardeal, ciorba cu miel si leustean reteta simpla
Timp de pregatire 15 minutes
Timp de gatire 50 minutes
Timp total 1 hour 5 minutes
Portii 8 portii
Calorii 32kcal
Author Laura

Reteta video

Ingrediente

  • 1 kgr. carne de miel
  • 1 ceapa
  • 2 morcovi
  • 1/2 telina mica
  • 1 pastarnac
  • 1 patrunjel radacina
  • 2 linguri orez
  • 2 linguri pasta de ardei sau un ardei gras rosu
  • 1 rosie sau o ceasca bulion
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust
  • 2 - 3 linguri ulei
  • zeama de lamaie
  • 1 legatura leustean
  • 1 - 2 linguri tarhon

Mod de preparare

Fierbem carnea

  • Punem carnea la fiert intr-o oala incapatoare cu 6 l de apa.
  • Cand incepe sa fiarba, adunam spuma ce se ridica pe suprafata apei - asta va asigura un lichid limpede si fara impuritati.

Pregatim legumele

  • Pana carnea e la fiert, curatam toate legumele (cu ezceptia rosiei), le spalam si le taiem cubulete.
  • Intr-o tigaie incingem doua linguri de ulei si calim legumele cu putina sare pentru cateva minute, numai cat sa se inmoaie usor.
  • Oprim focul.

Toate ingredientele intr-o oala

  • Cand carnea de miel e fiarta, o scoatem cu o paleta intr-o farfurie.
  • Mai spumuiesc lichidul daca e cazul si adaug legumele calite sa fiarba la foc mic.
  • Intre timp, am desprins carnea de pe os si am taiat-o in bucati nu foarte mari - cat sa incapa intr-o lingura de ciorba.
  • Am pus inapoi carnea in ciorba, am adaugat orezul.
  • Am potrivit la gust cu sare, piper si am lasat sa fiarba inca un sfert de ora.
  • Adaug rosia. Ciorba mai are nevoie sa fiarba doar vreo 20 de minute si e gata.
  • Ciorba e gata, am oprit focul. E timpul sa o potrivim la gust....
  • Intai am adaugat tarhonul. Eu folosesc de obicei tarhon conservat in otet. Asta poate influenta gustul final de aceea prefer sa il adaug intai si abia apoi sa adaug gustul final.
  • Am scos frunzele de tarhon din otet si le-am stors bine in mana dupa care le-am taiat marunt si le-am pus in ciorba.
  • Am cules frunzele de leustean de pe tulpini, le-am maruntit lejer cu cutitul si le-am adaugat si pe ele in ciorba.
  • Gustam ciorba si o potrivim la gust adaugand suc de lamaie, sare in functie de preferinta personala.

Pastrare

  • Aceasta ciorba se poate pastra fara probleme 2 - 3 zile la frigider, acoperita cu capac.

Notes

In mod normal sunt o mare fana a liaisonului in ciorba. De data asta n-am pus intentionat pentru ca fiind Pasti si fiind destula mancare satioasa si, posibil, grea la stomac, o ciorbita acrisoara si lejera era numai buna.
Puteti adauga fara probleme liaison daca doriti. Acesta consta dintr-un galbenus amestecat cu una - doua linguri de smantana fermentata. Le amestecam bine si adaugam peste el o cantitate mica de lichid fierbinte de ciorba, amestecam, mai adaugam putina ciorba, amestecam. Scopul este sa aducem treptat amestecul de smantana cu ou la temperatura ciorbei in care vrem sa turnam liaisonul. Mai adaug una - doua polonice de lichid peste amestecul de smantana dupa care torn totul in oala de ciorba si amestec sa se omogenizeze dupa care opresc focul imediat.
Cand reincalziti ciorba, ca liaisonul adaugat sa nu se branzeasca, veti evita sa o dati in clocot, luand-o de pe foc cand e pe punctul de a fierbe.

A iesit o ciorbita delicioasa, lejera, genul ala de mancare …de dres si de bagat in forma dupa o petrecere lunga….Pofta buna! M-am laudat cu ciorbita si pe instagram ca tare arata bine 🙂

  1. Laura says:

    Nu am mancat niciodata miel si iepure, nu-mi doresc, nu sunt curioasa. De asemenea, detest drobul, toba, lebar etc. Le detest fara sa fi gustat din ele pt.ca nu mananc organe. Raman la pui, peste, vita chiar si de sarbatori.

    1. Laura says:

      Multa lume nu poate suporta mielul, e si ceva ami greu digerabil, mie imi place dar sunt obisnuita cu el de mica. La drept vorbind, fiecare mananca ce-i place si ce-i cade bine. Ce faci bun de Paste?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.