| | |

Ciorba de maruntaie

Ciorba de maruntaie de miel, reteta veche, de la 1925, reteta cu organe de miel, hranitoare, acrisoara , cu textura lejera.

ciorba de maruntaie de miel

M-am tot intrebat daca sa public reteta asta. Indoiala nu vine de la reteta care e bunuta rau ci de la poze.  De mult n-am mai facut poze atat de proaste. Se vede ca eram obosita, tracasata, cine nu e in pline pregatiri de Paste dar oricum…..Slabuta rau poza. Dar mai apoi m-am gandit ca, de aman publicarea, s-ar putea sa ratacesc si parte din poze iar cele cu prepararea sunt mai mult decat ok, n-am decat la urmatoarea tura de ciorbita (tura care e sigura) sa ma invrednicesc sa fac alte poze si sa scriu alt text de introducere, unul eventual laudaros despre sine insusi. Hihihi.

Aventuri in bucatarie

Oricum aici nu e vorba musai de poze ci despre reteta de ciorbita din cartea doamnei Comsa. De fapt, asta e prima si singura ciorbita la care am esuat culinar, se intampla acum vreo 10 ani, la primul Paste de femeie maritata. Nu era prima data cand pregateam organe dar nu stiu cum am neglijat sa caut si sa inlatur fierea. Va dati seama ca a dat gust amar de nu am putut manca. Am pregatit atunci urgent, sambata seara o ciorbita radauteana si nu m-am mai intors la reteta asta decat acum, chit ca eram sigura ca e buna si ca esecul fusese cauzat de uitucimea mea.

publicitate

Ca sa o spun pe aia drepata, de Pasti sunt mai putine sanse sa am material pentru o ciorba de organe miel. Nu de alta dar drobul de miel are fix acelasi material si preferam sa facem drob. Asta ar fi cam singura mea retinere cand vine vorba de reteta asta. De obicei, pentru ciorba de miel, prefer sa folosesc capul.

Revenind la ciorba noastra…

Noua ne-a placut, i-a placut si sotului care altfel nu e fan organe, nu mananca nici drob. Mai jos, v-am scris reteta originala dar si modificarile cu care am gatit-o eu, eu nu folosesc rantas,uneori nu folosesc nici liaison si suplinesc o eventuala satietate cu mai mult os pus la fiert in ciorba si cu verdeata multa care sa dea gust. In cazul de fata am pus tarhon dar dupa ce am facut poze.

Ciorba de maruntaie – reteta completa, printabila

blank
blank

Ciorba de maruntaie

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Ciorba de maruntaie de miel, reteta vintage de la 1925
timp de pregatire 20 minutes
timp de gatire 1 hour
timp total 1 hour 20 minutes
fel de mancare Supe si ciorbe
bucatarie romaneasca
portii 6 portii
calorii 27 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • maruntaie de la un miel
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 bucata telina mica
  • 15 – 20 boabe piper
  • ienibahar
  • 1 foaie dafin
  • 1 legatura patrunjel verde
  • 1 lingurita sare

Mod de preparare
 

  • Citam din d-na Comsa: ”Ferbem maruntaele unui miel, sau jumatate din maruntaele unui vitel, in 2kgr. apa, punand si 15-20 boabe piper, inibahar, o foaie dafin, o ceapa, frunze de patrunjel verde, o radacina morcov, una de patrunjel, precum si o lingurita sare. Dupa ce sunt ferte, scoatem maruntaiele peo scandura, apoi le taem in forma de taetei.”
    blank
  • Am curatat organele cu grija sa nu ratez fierea si le-am pus la fiert in 4 litri de apa.
    blank
  • Cat fierbe carnea, am curatat, spalat si taiat cubulete legumele.
    blank
  • Le-am pus la calit intr-o oala, intai ceapa, apoi restul  legumelor plus condimentele. Dupa ce s-au inmuiat, le-am tras deoparte. 
    blank
  • Cand carnea s-a fiert, am scos-o din oala si am pus-o intr-o sita sa se raceasca.
  • In apa in care au fiert organele, am varsat legumele calite si le-am lasat sa fiarba.
  • Cand s-a mai racit carnea, am taiat-o cuburi mari si am pus-o inapoi in ciorba. Nu chiar toata, am mai gustat, au mai gustat si copiii. Oricum e destula si pentru ciorba.
  • Se potriveste la gust cu sare, piper, se poate adauga si verdeata chiar inainte de a stinge focul. Mie mi se pare ca ciorbita asta merge teribil de bine cu tarhon murat.
  • Nu am folosit rantas, nici liaison dar aici e mai mult chestie de gust.
  • ”Facem un rantas, dintr-o lingura untura si 2 linguri faina; cand rantasul este bine rumenit, ii adaogam o ceapa, taiata marunt; cand s’a prajit si ceapa, strecuram supa, in care au fiert maruntaiele, peste rantas, mestecand sa nu se formeze cocoloase, apoi punem si maruntaele taiate, patrunjel verde tocat, precum si o jumatate coaje de lamaie rasa, lasand sa mai fiarba ca 10 minute.” (d-na Comsa)
  • ”In caz cand ciorba ar fi prea groasa, o subtiem cu putina apa si inainte de a servi la masa, o acrim cu zeama de lamaie, sau cu otet de vin.” (d-na Comsa)

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

publicitate

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.