C

Ciorba de fasole boabe de post, reteta fara carne – VIDEO

ciorba de fasole boabe, reteta de post
Ciorba de fasole boabe cu tarhon, reteta ieftina si satioasa de post, fara carne, explicata pas cu pas
ciorba de fasole boabe, reteta de post

Ciorba de fasole boabe de post, reteta taraneasca, ieftina, simpla, sanatoasa, fara carne, satioasa si savuroasa. Cum gatim o ciorba de post cat mai gustoasa?

V-am spus pana acum ca imi place fasolea boabe? Probabil ca da. Mai ales ca am si mai multe retete cu acest ieftin si satios ingredient.

In primul rand, am varianta de dulce a acestei ciorbite. Apoi salata mea preferata de iarna e tot cu fasole boabe. Nu puteam rata nici clasicele retete de iahnie si de fasole frecata ca si pasta cu ceapa calita, numai buna de intins pe paine prajita si de savurat cu niste varza murata . Delicioase!

ciorba de fasole boabe de post

Pasii necesari prepararii boabelor de fasole

Pentru a face aceasta ciorba e nevoie de – doh! – fasole boabe. Care fasole boabe au nevoie de o pregatire prealabila pentru a face gatirea lor cat mai usoara si cat mai usor digerabila.

  • In primul rand, o las la inmuiat – preferabil peste noapte.
  • In al doilea rand, primele doua ape in care incep a fierbe boabele le voi scurge si arunca. Asta deoarece in acea apa se elibereaza substante ce fac mancarea mai greu digerabila si duc la balonare si la embarasanta flatulenta. Le lasati totusi sa fiarba vreo 5 minute in apa inainte sa strecurati, sa adaugati apa rece si sa puneti din nou la fiert.
  • O a treia dilema a unui bucatar incepator versus boabele de fasole este in cat timp se vor fierbe aceste boabe. Ei bine, e cam greu de anticipat doar uitandu-ne la ea. Depinde, in primul rand, de cat de vechi sunt. Mai depinde si de mediul in care a crescut fasolea. Stiti ca daca fasolea creste pe seceta si nu are suficienta in aceasta perioada, se intareste iar noi ne alegem cu o fasole greu sau, uneori imposibil de fiert? Ei, da, ambele motive enumerate mai sus sunt responsabile de boabele de fasole greu de fiert.
blank

Partea proasta este ca nu prea avem cum sa ne dam seama la cumparare de eventuale probleme. Boabele de fasole greu de fiert arata fix la fel ca boabele de fasole usor de fiert. Deci cand le cumparam, e un fel de loterie.

Oricum, ca sa ne usuram munca, pentru a fierbe fasolea boabe cat mai usor, le vom inmuia 12 ore inainte de a le pune la fiert si vom folosi oala sub presiune care injumatateste timpul de fierbere.

Ciorba de fasole boabe de post, reteta printabila

Pentru alte retete video, musai sa va abonati aici, va astept cu drag sa gatim impreuna.

ciorba de fasole boabe, reteta de post

Ciorba de fasole boabe, de post

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Ciorba de fasole boabe cu tarhon, reteta ieftina si satioasa de post, fara carne, explicata pas cu pas
timp de pregatire 20 mins
timp de gatire 1 hr 30 mins
inmuierea fasolei 12 hrs
timp total 1 hr 50 mins
fel de mancare fara carne, Supe si ciorbe
bucatarie romaneasca
portii 4 litri

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 400 g fasole boabe
  • 1 ceapa
  • 2 bucati morcov
  • 1 pastarnac
  • 1/4 telina
  • 1 catel usturoi
  • 1 lingurita cimbru uscat sau 1 fir cimbru proaspat
  • 1 lingurita boia dulce sau afumata
  • 1 ceasca bulion
  • sare dupa gust
  • 1 – 2 linguri tarhon in otet, bine scurs

Mod de preparare
 

Pregatirea fasolei

  • Am avut 400 g fasole boabe, le-am lasat la inmuiat peste noapte in apa curata.
  • Dupa care, am fiert-o in trei ape la primele doua, am aruncat apa.
  • A treia apa am pus-o la fiert impreuna cu fasolea boabe in oala minune (oala sub presiune), am pus capacul si am lasat la fiert pentru o ora. Daca nu folositi oala minune, fierberea ar putea dura ceva mai mult de o ora.

Pregatirea legumelor

  • Cat fasolea fierbe pe foc, ne ocupam de legume. Am curatat si taiat cubulete, o ceapa, un pastarnac, un sfert de telina de marime medie, doi morcovi.

Calirea legumelor

  • Am incins niste ulei intr-o tigaie, am calit putin ceapa. O facem la foc mic ca sa prevenim arderea si adaugam putina sare – va dura circa 10 minute. Aceasta va inmuia ceapa, va extrage apa din ceapa, nemaifiind nevoie sa adaugam apa in plus.
  • Cand ceapa se inmoaie, adaugam si radacinoasele. Le calim la foc potrivit pana se inmoaie usor.

Prepararea ciorbei

  • Fasolea boabe e fiarta, am completat cu apa pana la 4 litri daca mai este nevoie.
  • Am adaugat legumele calite, am pus pe foc.
  • Cat fierbe, adaugam un usturoi taiat felii, o lingurita de cimbru uscat sau un fir de cimbru proaspat, o lingura boia de ardei dulce, poate fi si boia afumata pentru un plus de gust, o ceasca de bulion si 1 – 2 linguri sare dupa gust.
  • Am dat focul mai incet cat sa fiarba ciorba molcom, si in timpul asta am tocat niste tarhon, eu am aici niste tarhon pastrat in otet, l-am stors inainte de a-l adauga in ciorba si ciorbita este gata de savurat.
  • Se serveste fierbinte.
Ai incercat reteta asta?Lasa o vorba si spune-ne parerea ta!

Nutrition Facts

4 servings per container

Serving Size200 porții


Calorii68

  • Amount Per Serving% Daily Value *
  • Total Fat 1.6g 3%
    • Amount Per Serving% Daily Value *
    • Total Carbohydrate 10.8g 4%
      • Dietary Fiber 2.4g 10%
    • Protein 3.6g 8%

      * The % Daily Value tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

      blank
      Laura

      Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

      Iubim comentariile, deci comenteaza

      Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.