Ciorba de cartofi
| |

Ciorba de cartofi

Ciorba de cartofi, reteta simpla, savuroasa, satioasa, aromata, perfecta in orice moment al zilei.

Vroiam sa fac o ciorba de cartofi si am zis sa incerc o reteta de la doamna Comsa sa vedem ce iese.
Cand am citit reteta propusa de dansa, nu prea semana cu ordinea in care as fi preparat-o eu. Dar am zis sa incerc si asa sa vad ce iese. Si a iesit delicioasa. Nu m-am putut abtine totusi sa nu pun afumatura. Nu era in reteta originara. Daca nu puneam, era mai dietetica dar nu la fel de savuroasa. 
 
Ciorba de cartofi
 
Cine este doamna Comsa? O gospodina interbelica, absolventa a Institutului “Damen-Stift” din Viena, un fel de colegiu de gospodarie pentru tinerele fete. Doamna Comsa  a scris o carte de bucate retiparita in mai multe editii Am scris despre asta mai multe aici. Eu am cartea dansei de la bunica mea si imi este tare draga.
Retetele ei pot fi considerate demodate pe alocuri dar au acel iz unic al gatitului in casa, facut cu grija, totdeauna delicios si plin cu dragoste. Alte ciorbe gatite dupa indicatiile dansei este ciorba de miel, ciorba de maruntaie, ciorba de perisoare, ciorba de fasole cu tarhon. Foarte util este si capitolul general despre supe si ciorbe, mare parte din sfaturile dansei le gasiti aici.

 Ciorba de cartofi – reteta completa, printabila

Ciorba de cartofi

Ciorba de cartofi

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
O ciorba delicioasa, in stil vintage, ca la strabunica acasa
timp de pregatire 20 minutes
timp de gatire 40 minutes
timp total 1 hour
fel de mancare Supe si ciorbe
bucatarie romaneasca
portii 6 portii
calorii 418 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 2 l apa
  • 1 bucata morcov
  • 2 radacini patrunjel au am folosit pastarnac
  • 1/2 radacina telina
  • 1 bucata ceapa
  • 2 frunze dafin
  • 10 boabe piper
  • 8 – 10 bucati cartofi
  • 1 lingura boia de ardei
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingura untura sau cateva lunguri ulei
  • 150 g os cu carne afumata

Mod de preparare
 

Doamna Comsa

  • “Ferbem, in 2 kgr. apa, o radacina morcov, 1 –2 de patrunjel (eu am pus pastarnac), o jumatate de telina (eu am pus un sfert ca era telina mare), 1-2 foi de dafin si 10 boabe de piper; dupa ce au fert ca 1/2 ceas (haha, eu am lasat ceva mai mult), strecuram zeama in alta oala, punand in ea 8 – 10 cartofi cruzi spalati si taiati in cuburi mici, mai adaugandu-le o lingura de sare.”
  • “Pana fierb cartofii, facem un rantas dintr`o lingura de untura si o lingura faina; cand rantasul este rumen, mai punem si o ceapa taiata marunt, sa se prajeasca si aceasta, apoi adaugat putina boia de ardei si intors in ciorba, cu patrunjel verde tocat, mestecand bine si lasat sa fearba ca 10 minute.”
  • N-am facut chiar asa. In primul rand, faina prea rumenita este pentru mine rascoala fierei.
  • Asa ca am pus ceapa si afumatura direct la prajit in ulei, am adaugat boia. Apoi am turnat in ciorba care a prins o culoare mai sanatoasa.
  • Patrunjel verde adaugasem deja cand am fiert legumele si o sa mai pun cateva fire proaspat tocate cu cateva clipe inainte de a stinge focul.
  • Nu uita sa scoti osul cu afumatura, sa tai carnea de pe el si sa o pui inapoi in ciorba.
  • “Batem in supiera 3 linguri smanatana, cu 2 – 3 linguri otet, punem peste ele si ciorba de cartofi, dat tot cate putina, pana o punem toata, apoi amestecata bine si servita.”
  • Hai ca nu trebuie mobilizata supiera intreaga, pui 3 linguri smantana intr-un blidisel, amesteci cu 2 – 3 linguri otet, apoi cu polonicul iei nitica ciorba fierbinte si o pui peste smantana.
  • Amesteci bine, mai adaugi inca putina ciorba, iar amesteci si tot asa pana se umple binisor blidiselul iar smantana a fost adusa la o temperatura apropiata de ciorba din oala.
  • Iei amestecul de smantana si-l torni usor in oala mare, amestecand constiincios ca sa se omogenizeze totul.
  • Da focul foarte incet.
  • Adaugam patrunjelul tocat, mai lasam cateva secunde si stingem focul.
  • Gata.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Pofta buna!

Similar Posts

3 Comments

Dă-i un răspuns lui Geanina Codita Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.