Ciorba de cartofi
Ciorba de cartofi, reteta simpla, savuroasa, satioasa, aromata, perfecta in orice moment al zilei.
Ciorba de cartofi – reteta completa, printabila
Ciorba de cartofi
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 2 l apa
- 1 bucata morcov
- 2 radacini patrunjel au am folosit pastarnac
- 1/2 radacina telina
- 1 bucata ceapa
- 2 frunze dafin
- 10 boabe piper
- 8 – 10 bucati cartofi
- 1 lingura boia de ardei
- 1 lingura ulei
- 1 lingura untura sau cateva lunguri ulei
- 150 g os cu carne afumata
Mod de preparare
Doamna Comsa
- “Ferbem, in 2 kgr. apa, o radacina morcov, 1 –2 de patrunjel (eu am pus pastarnac), o jumatate de telina (eu am pus un sfert ca era telina mare), 1-2 foi de dafin si 10 boabe de piper; dupa ce au fert ca 1/2 ceas (haha, eu am lasat ceva mai mult), strecuram zeama in alta oala, punand in ea 8 – 10 cartofi cruzi spalati si taiati in cuburi mici, mai adaugandu-le o lingura de sare.”
- “Pana fierb cartofii, facem un rantas dintr`o lingura de untura si o lingura faina; cand rantasul este rumen, mai punem si o ceapa taiata marunt, sa se prajeasca si aceasta, apoi adaugat putina boia de ardei si intors in ciorba, cu patrunjel verde tocat, mestecand bine si lasat sa fearba ca 10 minute.”
- N-am facut chiar asa. In primul rand, faina prea rumenita este pentru mine rascoala fierei.
- Asa ca am pus ceapa si afumatura direct la prajit in ulei, am adaugat boia. Apoi am turnat in ciorba care a prins o culoare mai sanatoasa.
- Patrunjel verde adaugasem deja cand am fiert legumele si o sa mai pun cateva fire proaspat tocate cu cateva clipe inainte de a stinge focul.
- Nu uita sa scoti osul cu afumatura, sa tai carnea de pe el si sa o pui inapoi in ciorba.
- “Batem in supiera 3 linguri smanatana, cu 2 – 3 linguri otet, punem peste ele si ciorba de cartofi, dat tot cate putina, pana o punem toata, apoi amestecata bine si servita.”
- Hai ca nu trebuie mobilizata supiera intreaga, pui 3 linguri smantana intr-un blidisel, amesteci cu 2 – 3 linguri otet, apoi cu polonicul iei nitica ciorba fierbinte si o pui peste smantana.
- Amesteci bine, mai adaugi inca putina ciorba, iar amesteci si tot asa pana se umple binisor blidiselul iar smantana a fost adusa la o temperatura apropiata de ciorba din oala.
- Iei amestecul de smantana si-l torni usor in oala mare, amestecand constiincios ca sa se omogenizeze totul.
- Da focul foarte incet.
- Adaugam patrunjelul tocat, mai lasam cateva secunde si stingem focul.
- Gata.
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Arată foarte bine acest fel de mâncare.
Voi încerca şi eu.
O zi plină de frumos!
Oooooaaaaa……ce bine arata…..am facut si eu de curand aceasta ciorbica ,dar eu am o alta reteta (acrita cu zeama de varza)Felicitari Laura, imi place cum gatesti.