C

Ciorba de ardei umpluti reteta delicioasa din Ardeal – VIDEO

ciorba de ardei umpluti dreasa cu ou
O ciorba delicioasa, cu consistenta usoara
Ciorba de ardei umpluti

Ciorba de ardei umpluti, reteta simpla, naturala, cu ingrediente proaspete, reteta cu un gust proaspat si delicios.

O reteta lejera, o chintesenta a verii, gust proaspat, consistenta usoara….

Ciorba de ardei umpluti

Este cineva oare care sa nu fi auzit pana acum de ardei umpluti? Nu prea cred. In schimb, am constatat ca este foarte multa lume care nu stie de savuroasa ciorba de ardei umpluti.

Cica ar fi o reteta ardeleneasca iar in alte parti ale tarii nu e in repertoriul culinar. Am inteles ca se regaseste in Ardeal dar si in Banat. Totusi, de pilda soacra mea e de origine de langa Fagaras si pana s-a casatorit cu socrul, nu auzise de asa reteta.

blank

Eu am crescut cu ea. In fapt, era una din mancarurile mele preferate, savuroasa si plina de gust.  Mama ne-o gatea destul de des si am ramas si acum cu o irezistibila slabiciune pentru aceasta mica bijuterie gastronomica, pe cat de simpla, pe atat de gustoasa.

Deci, daca n-ati gustat niciodata asa ceva, musai sa o incercati macar o data. Parol ca merita.

Cateva detalii pe marginei retetei mele de ciorba de ardei umpluti

Sunt multe variante de reteta. Eu o fac dreasa cu galbenus, nu pun smantana dar isi poate fiecare in farfurie.

In ce priveste ardeii umpluti, ardeii recomandati pentru ciorba sunt cei mici, eu ma uit sa nu fie mai mari de podul palmei mele. Cantitatea de carne o aproximez pentru ca nu pot fi sigura de cantitatea exacta necesara deoarece depinde de volumul ardeilor. De obicei, tin sa am la indemana carne suficienta si, eventual pun si doua – trei perisoare pe langa ardei.

Alte retete delicioase de ciorba

Ciorba de ardei umpluti – reteta completa, printabila si VIDEO

blank
Ciorba de ardei umpluti

Ciorba de ardei umpluti

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
O ciorba delicioasa, cu consistenta usoara
timp de pregatire 15 mins
timp de gatire 40 mins
timp total 55 mins
fel de mancare Supe si ciorbe
bucatarie romaneasca
portii 6 portii
calorii 57 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 10 -12 ardei umpluti
  • 3 litri apa
  • 2 bucati ceapa marime medie, curatate, spalatate si taiate marunt
  • 1 morcov mare
  • 2 – 3 rosii taiate cuburi mari
  • 2 – 3 bucati galbenus de ou
  • 2- 3 fire patrunjel frunze taiate marunt
  • sare
  • piper

pentru acrit

  • fie zeama de la o lamaie, fie bulion (care ii da si culoare), fie otet – in reteta de fata am pus lamaie dar, in general, folosesc ce am la indemana prin casa. Nu o acresc decat putin in oala si las restul la latitudinea mesenilor, nu de alta dar prea putin poate fi remediat dar prea mult……Si totul tine de gust.

Mod de preparare
 

  • Pornesc de la presupunerea ca avem deja pregatiti ardeii umpluti, nu? Daca nu, mergeti nitel Ardei umpluti – reteta de baza pentru zile aglomerate unde prezint in detaliu…..complexa (hihihi) problematica a ardeilor umpluti si a ….fauririi lor.
  • Intr-o oala incapatoare, pun la fiert ardeii umpluti in multa apa.
  • Curatam si maruntim doua cepe, un morcov, un sfert de radacina de telina
  • Am incins 2 linguri ulei intr-o oala si am pus ceapa la calit cu putin sare la foc potrivit pana cand ceapa se inmoaie si devine translucida.
  • La acel moment, adaugam si radacinoasele si le calim la foc potrivit pana se inmoaie usor.
  • Adaugam legumele calite in ciorba si o fierbem la foc mic spre mediu pana carnea e fiarta bine.
  • Cat ciorba fierbe molcom pe foc, adaugam sare dupa gust, mai adaugam lichid pentru completare. De preferinta adaug lichid fierbinte ca sa nu incetinesc fierberea.
  • Cand ardeii sunt aproape gata, punem si rosiile caci acestea se fierb mult mai repede. Rosiile crude se pun cu circa 10 minute inainte de a opri focul. Daca nu avem rosii, putem folosi linistiti bulion – o ceasca e suficienta – adaugat chiar inainte de a lua oala de pe foc.
  • Oprim focul si il lasam circa 10 minute sa se racoreasca.
  • Punem un galbenus si zeama de lamaie intr-un blidisel si cu un polonic punem deasupra putina zeama de ciorba din oala, amestecam sa omogenizam, putem sa mai adaugam unul – doua polonice de ciorba, amestecam pentru potrivirea temperaturii si turnam tot continutul blidiselului in ciorba din oala, amestecam si acolo putin. 
  • Se asezoneaza la gust cu sare daca mai e nevoie si verdeata proaspata taiata marunt si acrim in farfurie dupa pofta cu nitica zeama de lamaie sau otet..

Notite bine de stiut

Cand o servim, adaugam la fiecare portie putina verdeata de patrunjel  sau tarhon in otet si, daca dorim niste smantana (eu doresc intotdeauna!!!!!!!!).

Calorii si nutrienti

Nutrition Facts
Ciorba de ardei umpluti
Amount Per Serving (200 g)
Calories 57 Calories from Fat 9
% Daily Value*
Fat 1g2%
Saturated Fat 0g0%
Cholesterol 32mg11%
Sodium 14mg1%
Potassium 325mg9%
Carbohydrates 9g3%
Fiber 3g12%
Sugar 6g7%
Protein 1g2%
Vitamin A 6160IU123%
Vitamin C 179mg217%
Calcium 16mg2%
Iron 0.8mg4%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Ai incercat reteta asta?Lasa o vorba si spune-ne parerea ta!
Ciorba de ardei umpluti

O bunatate aceasta ciorbita , va spun!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.