C

Ciorba de ardei umpluti reteta delicioasa din Ardeal – VIDEO

ciorba de ardei umpluti dreasa cu ou
O ciorba delicioasa, cu consistenta usoara
Ciorba de ardei umpluti

Ciorba de ardei umpluti, reteta simpla, naturala, cu ingrediente proaspete, reteta de ciorba cu un gust proaspat si delicios.


Ciorba de ardei umpluti – reteta VIDEO


Ciorba de ardei umpluti este reteta lejera, o chintesenta a verii, gust proaspat, consistenta usoara….

Ciorba de ardei umpluti

Este cineva oare care sa nu fi auzit pana acum de ardei umpluti? Nu prea cred. In schimb, am constatat ca este foarte multa lume care nu stie de ciorba de ardei umpluti.

Cica ar fi o reteta ardeleneasca iar in alte parti ale tarii nu e in repertoriul culinar. Am inteles ca se regaseste in Ardeal dar si in Banat. Totusi, de pilda soacra mea e de origine de langa Fagaras si pana s-a casatorit cu socrul, nu auzise de asa reteta.

blank

Eu am crescut cu ea. In fapt, era una din mancarurile mele preferate, savuroasa si plina de gust.  Mama ne-o gatea destul de des si am ramas si acum cu o irezistibila slabiciune pentru aceasta mica bijuterie gastronomica, pe cat de simpla, pe atat de gustoasa.

Deci, daca n-ati gustat niciodata asa ceva, musai sa o incercati macar o data. Parol ca merita.

Cateva detalii pe marginei retetei mele de ciorba de ardei umpluti

Sunt multe variante de reteta. Eu o fac dreasa cu galbenus, nu pun smantana dar isi poate fiecare in farfurie.

In ce priveste ardeii umpluti, ardeii recomandati pentru ciorba sunt cei mici, eu ma uit sa nu fie mai mari de podul palmei mele. Cantitatea de carne o aproximez pentru ca nu pot fi sigura de cantitatea exacta necesara dar, de obicei, tin sa am la indemana carne suficienta si, eventual pun si doua – trei perisoare pe langa ardei.

Alte retete delicioase de ciorba

Ciorba de ardei umpluti – reteta completa, printabila si VIDEO

blank
Ciorba de ardei umpluti

Ciorba de ardei umpluti

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
O ciorba delicioasa, cu consistenta usoara
timp de pregatire 15 mins
timp de gatire 40 mins
timp total 55 mins
fel de mancare Supe si ciorbe
bucatarie romaneasca
portii 6 portii
calorii 57 kcal

Ingrediente
  

  • 10 -12 ardei umpluti
  • 3 litri apa
  • 2 bucati ceapa marime medie, curatate, spalatate si taiate marunt
  • 1 morcov mare
  • 2 – 3 rosii taiate cuburi mari
  • 2 – 3 bucati galbenus de ou
  • 2- 3 fire patrunjel frunze taiate marunt
  • sare
  • piper

pentru acrit

  • fie zeama de la o lamaie, fie bulion (care ii da si culoare), fie otet – in reteta de fata am pus lamaie dar, in general, folosesc ce am la indemana prin casa. Nu o acresc decat putin in oala si las restul la latitudinea mesenilor, nu de alta dar prea putin poate fi remediat dar prea mult……Si totul tine de gust.

Mod de preparare
 

  • Pornesc de la presupunerea ca avem deja pregatiti ardeii umpluti, nu? Daca nu, mergeti nitel Ardei umpluti – reteta de baza pentru zile aglomerate unde prezint in detaliu…..complexa (hihihi) problematica a ardeilor umpluti si a ….fauririi lor.
  • Intr-o oala incapatoare, pun la fiert ardeii umpluti in multa apa.
  • Intr-o oala mare in care am incins nitel ulei, adaugam ceapa, morcovul, ardeiul, nitica sare si le lasam sa se caleasca.
  • Le adaugam peste ardeii umpluti care fierb deja in oala. 
  • Adaugam frunzele de telina si dam focul mai incet sa fiarba domol vreo jumatate de ora (daca e nevoie mai adaugam apa deja incalzita pentru a nu incetini fierberea).
  • Cand ardeii sunt aproape gata, punem si rosiile caci acestea se fierb mult mai repede, potrivim de sare.
  • Oprim focul.
  • Luam ciorba de pe foc si asteptam 10 minute sa se racoreasca putin.
  • Punem un galbenus si zeama de lamaie intr-un blidisel si cu un polonic punem deasupra putina zeama de ciorba din oala, amestecam sa omogenizam, putem sa mai adaugam unul – doua polonice de ciorba, amestecam pentru potrivirea temperaturii si turnam tot continutul blidiselului in ciorba din oala, amestecam si acolo putin. 
  • Se asezoneaza la gust cu sare daca mai e nevoie si verdeata proaspata taiata marunt.

Notite bine de stiut

Cand o servim, adaugam la fiecare portie putina verdeata de patrunjel si, daca dorim niste smantana (eu doresc intotdeauna!!!!!!!!).

Nutrition

Serving: 200gCalories: 57kcalCarbohydrates: 9gProtein: 1gFat: 1gSaturated Fat: 0gCholesterol: 32mgSodium: 14mgPotassium: 325mgFiber: 3gSugar: 6gVitamin A: 6160IUVitamin C: 179mgCalcium: 16mgIron: 0.8mg
Ai incercat reteta asta?Lasa o vorba si spune-ne parerea ta!
Ciorba de ardei umpluti

O bunatate, va spun!

Iubim comentariile, deci comenteaza

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.