Chutney condimentat de sfecla rosie

Chutney condimentat de sfecla rosie, reteta picanta de inspiratie indiana, un soi de muratura picanta, perfecta langa o friptura in zile reci de iarna

Chutney condimentat de sfecla

Vazand aceasta reteta in “Good Food”, am devenit foarte curioasa: ce gust o avea? Sa stiti ca e foarte bun, aromat (nici nu se poate altfel cu atatea condimente adaugate), merge de minune cu branzeturi si mezeluri uscate. Nu stiu daca voi mai prepara aceasta reteta a doua oara pentru ca eu si iubi suntem prea indragostiti de reteta de sfecla cu chimen si hrean – Doamne, ce bunatate – dar o recomand mai ales pentru cei ce iubesc gustul de dulce – acrisor cu o nuanta picanta data de cuisoare – ii asigur ca este un deliciu.

Chutney condimentat de sfecla
Tipareste reteta

Chutney de sfecla rosie

Tip de reteta: Conserve de iarna
Bucatarie: engleza
Autor: Laura

Garnitura picanta si aromata pentru mese rafinate

Ingrediente

  • 1,5 kg sfecla rosie
  • 3 mere
  • 3 portocale
  • 3 cepe
  • 2 linguri boabe de mustar alb
  • 1 lingura seminte de coriandru
  • 1 lingura cuisoare macinate
  • 1 lingura scortisoara
  • 700 gr. zahar nerafinat (eu as pune totusi mai putin de atat dar nu va luati neaparat dupa mine)
  • 700 ml otet de vin

Se curatam sfecla si cepele.Taiem de coaja atat sfecla cat si merele si le dam pe razatoarea cu ochiuri mari.

DSCF8587DSCF8588

Taiem si cepele nu foarte subtire si nici prea marunt. Le punem pe toate la gramada intr-o oala incapatoare de inox si radem deasupra niste coaja de portocala dupa care turnam si sucul de la cele trei portocale.

DSCF8589

Adaugam condimentele, otetul si zaharul si punem oala pe foc, lasand compozitia sa fiarba la foc mic circa o ora, mestecand din cand in cand pana cand sfecla se inmoaie si devine frageda iar compozitia se leaga. In timpul asta (daca n-am facut-o deja), spalam si sterilizam borcanele in cuptorul incins.

DSCF8590

Dupa ce oprim focul, mai asteptam inca zece minute dupa care chutney-ul il turnam in borcane cat este inca fierbinte.

Poate fi consumat imediat ce s-a racit dar – si mai bine – asteptam o luna sa se imbibe bine toate aromele  si devine si mai delicios dupa o luna, timp in care a stat intr-un loc racoros si intunecat. Il putem pastra in borcan pana la sase luni dar, odata deschis, borcanul trebuie pastrat la frigider si consumat in maxim doua luni.

chutney condimentat de sfecla rosie

Chutney picant de sfecla

 

One Response

  1. mira86 2011-09-26 Reply

Leave a Reply

15 Shares
Share3
Pin12
+1
WhatsApp