Chutney condimentat de sfecla rosie
Chutney condimentat de sfecla rosie, reteta picanta de inspiratie indiana, un soi de muratura picanta, perfecta langa o friptura in zile reci de iarna
Vazand aceasta reteta in “Good Food”, am devenit foarte curioasa: ce gust o avea? Sa stiti ca pana la urma, acest chutney e foarte bun, aromat (nici nu se poate altfel cu atatea condimente adaugate), merge de minune cu branzeturi si mezeluri uscate.
Nu stiu daca voi mai prepara aceasta reteta a doua oara pentru ca eu si iubi suntem prea indragostiti de reteta de sfecla cu chimen si hrean – Doamne, ce bunatate – dar o recomand mai ales pentru cei ce iubesc gustul de dulce – acrisor cu o nuanta picanta data de cuisoare – ii asigur ca este un deliciu.
Alte retete delicioase cu sfecla rosie
Salata ucraineana cu sfecla rosie
Salata de dovleac copt cu sfecla rosie
Conopida murata cu sfecla rosie
Salata de sfecla rosie cu hrean
Chutney de sfecla rosie – reteta completa, printabila

Chutney de sfecla rosie
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 1,5 kg sfecla rosie
- 3 mere
- 3 portocale
- 3 ceapa
- 2 linguri boabe de mustar alb
- 1 lingura seminte de coriandru
- 1 lingura cuisoare macinate
- 1 lingura scortisoara
- 700 gr. zahar nerafinat (eu as pune totusi mai putin de atat dar nu va luati neaparat dupa mine)
- 700 ml otet de vin
Mod de preparare
- Curatam sfecla si cepele.
- Taiem de coaja atat sfecla cat si merele si le dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
- Taiem si cepele nu foarte subtire si nici prea marunt.
- Le punem pe toate la gramada intr-o oala incapatoare de inox si radem deasupra niste coaja de portocala dupa care turnam si sucul de la cele trei portocale.
- Adaugam condimentele, otetul si zaharul si punem oala pe foc, lasand compozitia sa fiarba la foc mic circa, amestecand din cand in cand pana cand sfecla se inmoaie si devine frageda iar compozitia se leaga.
- In timpul asta (daca n-am facut-o deja), spalam si sterilizam borcanele in cuptorul incins.
- Dupa ce oprim focul, mai asteptam inca zece minute dupa care chutney-ul il turnam in borcane cat este inca fierbinte.
Notite bine de stiut
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Interesanta reteta,imi place salata de sfecla dar avand multa in gradina as vrea sa o conserv in mai multe combinatii.
Intrebare: semintele de mustar si coriandru nemacinate sau macinate ?
Pana acum in ce retete am facut le macinam ,nu stiu cum este cu ele nemacinate .
Salata de sfecla in general eu o fac cruda:
sfecla rosie rasa fin
morcov ras fin
ceapa tocata
hrean ras
chimen neaparat
putin mustar
otet de mere sau de vin de casa
ulei de oricare presat la rece
Deja imi lasa gura apa cat ti-am scris reteta.
O mancam la orice si oricand .
Succes in tot ceea ce faci!
Macinate. Nemacinate sunt ceva mai subtile la gust, cred, macinate se patrund mai puternic de gust. Asta pe langa ca le regasesti complete in mancare.