C

Chocoflan, prajitura imposibila sau prajitura cu crema de zahar ars – VIDEO

chocoflan

Chocoflan sau prajitura imposibila sau prajitura cu zahar ars este un desert pe cat de simplu pe atat de aratos si gustos. E usor de facut si e savuroasa.

prajitura Chocoflan

Reteta de fata este sora mai mare si mai sofisticata a popularei creme de zahar ars, un desert foarte iubit a carei reteta o am deja pe blog atat in format scris cat si in format video.

Mama o facea destul de des reteta asta sub forma rotunda de tort si, in ciuda simplitatii, are un gust extrem de bun. La drept vorbind, va spun drept ca nu e cu nimic mai prejos pe o masa de sarbatoare decat un tort mai sofisticat.

Titlul de prajitura imposibila alias Chocoflan alias prajitura de zahar ars e pe cat de haios pe atat de cuprinzator. La o adica pare imposibil ca acea papalasca din tava – crema de galbenusuri cu lapte plus blatul turnat in crema- sa dea in final ceva atat de aspectuos si coerent ca aceasta prajiturica delicioasa. Blatul se separa singur si se aseaza in timpul coacerii in cuptor pe deasupra cremei de zahar ars. Cand o scoatem si o intoarcem, toata zeama din crema de zahar ars patrunde blatul care devine acum baza desertului. Va fi umed si delicios.

Foarte important pentru aspectul final al prajiturii este ca portiunea din tava cu crema de galbenusuri sa fie scufundata in apa intr-un al doilea vas (intocmai ca la reteta originata de crema de zahar ars), asta va face crema sa aiba un aspect uniform fara bule ciudate in crema. Dupa cum se vede in poza, eu nu am avut un strat suficient de inalt de apa in al doilea vas, au mai scapat ceva bule in crema dar, pe ansamblu, are o textura matasoasa si omogena. Adevarul e ca tava aleasa de mine a fost nitel mai putin inalta decat ar fi trebuit, tineti cont de asta, e un detaliu mic dar important.

Prajtura Chocoflan – reteta scrisa, printabila

chocoflan

Chocoflan

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
O prajitura simpla, ingenioasa, usor de facut si delicioasa – dimensiuni vas de copt 25 cm lungime/15 cm latime/ 9 cm inaltime, usor mai larga in partea de sus decat baza
timp de pregatire 20 mins
timp de gatire 50 mins
timp total 1 hr 10 mins
fel de mancare Desert
bucatarie romaneasca
portii 6 portii
calorii 102 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

Zahar caramelizat

  • 100 g zahar
  • 1 ceasca apa

Crema de zahar ars

  • 5 oua
  • 625 ml lapte
  • 80 g zahar
  • 1 esenta vanilie

Blatul de cacao

  • 2 oua
  • 100 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 125 g zahar
  • 160 g faina
  • 60 g cacao
  • 4 g praf de copt

Mod de preparare
 

  • Incingem cuptorul la 180°C.

Caramelizam zaharul

  • Pregatesc o tava – eu am un vas Jena – in care sa coc desertul. Am pregatit un vas termorezistent pentru copt si un al doilea vas mai mare in care sa il pun pe primul, ambele vase trebuie sa aiba ceva adancime.
  • Am pus intr-o craticioara 100 g zahar cu o ceasca de apa si am gatit pe foc mediu pana cand zaharul capata nuanta chihlimbarului
  • Aveti grija sa nu se arda, caci se face amar la gust.
  • Am turnat zaharul caramel in vasul termorezistent si am distribuit uniform pe toata baza tavii.

Crema de zahar ars

  • Intr-un bol, am spart cele 5 oua.
  • Am adaugat 80 g zahar si o esenta de vanilie.
  • Am mixat pana zaharul s-a topit in compozitia de oua.
  • Cand zaharul s-a topit in oua, oprim mixerul si adaugam treptat 650 ml lapte, amestecand cu o lingura de lemn.
  • Dupa ce am omogenizat amestecul de oua, lapte si vanilie, am turnat compozitia in vas peste zaharul caramelizat.

Pandispanul

  • Cele 2 oua intregi le spargem intr-un bol.
  • Adaugam zaharul si mixam totul, adaugand si 100 ml ulei si 100 ml lapte.
  • In timpul asta, am cantarit 160 g faina si o amestec cu 2 linguri de cacao si un sfert de plic de praf de copt.
  • Adaugam amestecul de faina cu cacao in compozitia de oua si mixam in continuare inca 2- 3 minute pana se omogenizeaza.
  • Turn peste compozitia de blat peste amestecul de lapte cu oua si asezam intr-un al doilea vas mai mare.
  • Turnam apa in al doilea vas pe o inaltime cat sa depaseasca nivelul cremei de zahar ars din primul vas dar nu atat de inalt cat sa stropeasca cu apa in vasul in care gatim desertul. Apa din al doilea vas va asigura o gatire omogena a cremei si ii va da acel aspect catifelat.
  • Bagam la cuptorul preincalzim si lasam sa se coaca circa 45 – 50 minute
  • Cand e gata, o scoatem de la cuptor si o acoperim cu folie alimentara, lasand-o sa se raceasca la temperatura camerei.
  • Cand prajitura s-a racit la temperatura camerei, am desprins prajitura cu un cutitas de margini, am pus deasupra o tava si am intors-o cu susul in jos, inlaturand apoi vasul.
  • Am invelit-o in folie si am bagat-o la frigider peste noapte, dand timp siropului de zahar ars sa se patrunda bine in blat. Gustul va fi delicios si textura umeda. Recomand sa asteptati peste noapte, gustul va fi si mai bun ca imediat ce s-a racit.
  • A doua zi, o putem portiona si servi asa simpla cum este sau puteti pune alaturi si nitica frisca pentru extracremozitate.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Minunata aceasta prajitura Chocoflan alias prajitura imposibila alias prajitura cu crema de zahar ars, savuroasa, zemoasa si, parol, nu e nici exagerat de dulce!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.