Chec in trei culori, reteta simpla dar cu aspect festiv – VIDEO
Chec in trei culori, reteta simpla dar foarte aspectuoasa, usor de preparat, potrivita atat zi de zi cat si la ocazii. Cum preparam aspectuosul chec in trei culori.
Va spun drept, prima oara cand am vazut acest chec era la un magazin. Frumos invelit in tipla pentru prospetime, isi etala plin de fala sectiunea care mie mi s-a parut bestiala. Scria pe el Chec de Buia. Am luat denumirea de buna, adica am crezut ca este vreo specialitate a zonei.
Buclucasa poveste a checului fara nume
Si-am inceput a intreba in stanga si in dreapta – soacra, mama, colega….Cand ma auzeau cerand reteta de chec de Buia, se uitau la mine ca la extraterestrii, mai ales colega care e mai obsedata decat mine de dulciuri de tot felul si era cumva sacaita si ea de faptul ca habar n-avea despre ce vorbesc.
In cele din urma exasperata, am cumparat respectivul chec si l-am dus colegei. Cand l-a vazut, s-a luminat la fata: ”A, tu vorbeai de reteta de chec in trei culori.” O, iata un mister elucidat. Am intrebat doua luni si am sacait lumea cu o denumire gresita. Dintr-o data avea sens, adica am vazut aceeasi marca cu covrigi, tot asa covrigi de Buia dar nu am presupus ca covrigii cu susan sunt o specialitate din Buia.
Doh, greu mai imi cade fisa cateodata. Si ma mai consider si inteligenta. E drept ca nu ma consider agera deci am macar niste circumstante atenuante.
”Nu am reteta, m-a adus la realitate colega, dar cred ca o are sora-mea. O intreb.”
Din nou nu mi-a cazut fisa sa o rog sa trimita reteta prin mail. Asa ca, precum in epoca strabunicii, colega a primit reteta dupa dictare la telefon, acasa la ea, seara dupa program, a uitat de vreo doua sa o aduca, apoi in finalul apoteotic asteptat, iata-ma cu mirobolanta reteta in manuta tremuranda de emotie.
Stiti ca eu nu sunt cu cozonacii, de sarbatori prefer sa fac un chec in loc, pana acum castigatorul detasat era checul cu lamaie si mac dar acum se pare ca are concurenta serioasa.
Chec in trei culori – reteta printabila – VIDEO
No, acum daca tot sunteti aici, nu vreti sa va abonati si la canalul meu Youtube?
Da-ti click aici si se rezolva.
Chec in trei culori
Reteta VIDEO
Ingrediente
Blat galben
- 6 ou
- 240 gr. zahar
- 9 lg ulei
- 200 gr. faina circa 8 linguri
- 1/´2 plic praf de copt
- coaja rasa de la o lamaie coaja rasa de la o lamaie
- 1 lg cacao
- 2 lg nuca tocate grosier
- esenta de vanilie
Mod de preparare
- Am inceput prin a separa galbenusurile de albusuri in 2 boluri incapatoare.
- Am curatat si miezul de nuca si l-am tocat grosier.
- Am aprins cuptorul si l-am preincalzit la 179°C.
Compozitia galbena
- Am mixat galbenusurile cu 120 gr. zaharul pana cand compozitia se deschide la culoare si capata o texura pufoasa.
- Adaugam treptat 5 linguri de ulei treptat, mixand pentru omogenizare.
- Am cernut faina cu praful de copt si am adaugat-o la aluatul de albusuri, amestecand cu o spatula. Am preferat sa folosec la inceput o spatula pentru ca daca mixam chiar atunci faina ar avea tendinta sa se imprastie, asa ca prefer sa o amestec intai manual.
- Am adaugat si coaja de lamaie si vanilia, amestecand pentru omogenizare.
Asezarea in tava
- Am uns o tava de chec cu unt si am tapetat-o cu faina.
- Am turnat compozitia de galbenusuri si am intins-o uniform.
- Deasupra am cernut un strat uniform de cacaua.
- Peste cacao, am presarat nuca taiata grosier.
Compozitia alba
- Am mixat spuma teapana albusurile cu putina sare.
- Am adaugat preptat zaharul, mixand pana se topeste. Spuma apata textura unui meringue.
- Am adaugat treptat si faina cernuta. In reteta originara, se adauga si praf de copt. Eu am pus praf de copt doar in compozitia de galbenusuri. In cea cu albusuri nu am mai pus, m-am baat pe calitatea naturala a unor albusuri bine batute de a creste fara ajutorul prafului de copt.
- Am adaugat si uleiul si esenta de vanilie.
- Am amestecat cu o spatula, cu miscari ample, circulare, de sus in jos, pentru a nu se lasa compozitia de albusuri.
- Turnam blatul de albusuri peste compozitia din forma de chec.
Coacerea checului in trei culori
- Punem checul la copt in cuptorul deja preincalzit, la 170° C, circa 40-50 minute. Nu deschideti deloc usa cuptorului in primele 20 de minute daca nu vreti ca albusurile sa se lase.
- Dupa 40 de minute verificam daca e facut cu testul scobitorii. Timpul de coacere variaza de la cuptor la cuptor, de aceea fiti cu ochii pe el incepand cam dupa 30 de minute de coacere.
- Cand e gata, il scoatem de la cuptor si il lasam sa se raceasca.
- Dupa ce se raceste, il feliem si il putem savura.
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Foarte delicios acest chec in trei culori, musai sa il incercati macar o data.