Chec cu lamaie si mac (reteta video atasata)
Chec cu lamaie si mac, reteta explicata pas cu pas, usor de facut, foarte aromata, moale si delicioasa. Se face cu ingrediente la indemana si e buna de sigur toata lumea va mai cere o portie.
“Daca ai checul asta – ciripea deunazi soacra-mea cu gura plina – nici nu-ti mai trebuie cozonac”. Si zau ca are dreptate. Acest chec cu lamaie si mac este gustos, consistent si se face foarte repede, maxim o ora.
In cartea principesei Margareta, reteta aceasta este propunerea surorii sale, principesa Elena.
Eu una va propun doua variante: cea originala cu sirop de zahar si lamaie si cea fara sirop – asa cum imi place mie.

Daca adaugati si sirop de zahar cu lamaie, prajitura va fi mai dulce. E o chestiune de preferinat personala aici. Mie nu mi s-a parut ca ar mai avea nevoie de glazura dar voi puteti testa si decideti dupa propriul gust.
E un desert delicios alaturi de un ceai cu lamaie. Mai jos aveti atat reteta video (a, si cu ocazia asta nu ratati sa va abonati la canalul Youtube Casuta Laurei sa gatim impreuna), cat si reteta printabila.
Cateva recomandari…

Musai sa va pomenesc si de alt chec de aici de pe blog, checul in trei culori, cu aspect sarbatoresc.
Mai avem si un guguluf delicios si usor de facut aici. Un chec simplu si mai putin pretentios este cel cu morcovi, ieftin dar perfect ca desert la o cana de ceai dimineata.
Chec cu lamaie si mac – reteta completa, printabila, cu video atasat


Chec cu lamaie si mac
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 225 gr. unt la temperatura camerei
- 225 gr. zahar
- 4 bucati ou
- 225 gr. faina cernuta
- 1/2 plic praf de copt
- coaja rasa de lamaie de la o lamaie galbena
- 2 – 3 linguri seminte de mac
- esenta de lamaie (optional daca nu vreti sa mai adaugati la sfarsit siropul de zahar cu lamaie)
Mod de preparare
- Incingem cuptorul la 200 grade C.
- Intr-un bol mixam voios untul cu zaharul, adaugam unul cate unul ouale, – nu-l adaugam pe urmatorul pana ce primul nu s-a incorporat si tot asa pana am pus toate ouale.
- Adaugam faina cernuta laolalta cu praful de copt, mixam din nou pana ce omogenizam aluatul.
- Adaugam coaja de lamaie rasa si, eventual, esenta de lamaie (aceasta din urma doar daca nu aveti de gand sa adaugati la sfarsit siropul de zahar) pentru un plus de aroma.
- Cand compozitia s-au omogenizat, este momentul sa pregatim forma de chec pe care o tapetam cu hartie de copt inainte sa turnam si sa nivelam cu grija compozitia.
- Coacem la cuptor cam 40 de minute – zice in reteta – la mine dupa patruzeci de minute nu era inca gata, asa ca am marit focul si am mai tinut-o acolo vreun sfert de ora- depinde mult de aragaz; verificati-o si voi dupa 40 de minute si faceti-i testul cu scobitoare – adica luati o scobitoare de lemn si infigeti-o in mijlocul checului: daca scobitoarea iese curata, e gata, daca iese cu urme de aluat pe ea, mai are nevoie de coacere, asa ca o mai bagam nitel la cuptor si o verificam iar dupa 10 minute.
Sirop de lamaie
- Daca va doriti sa insiropati checul ca in reteta originala, nu puneti esenta de lamaie in aluat si, in timp ce checul se coace in cuptor, cu zece minute inainte de timpul in care estimati ca e gata, puneti la fiert laolalta intr-un ibric 100 ml apa, 200 grame de zahar si sucul stors de la doua lamai, le lasam sa fiarba 10 minute.
- Cand scoatem checul de la cuptor (normal ca ne-am asigurat inainte ca e gata), il intepam cu furculita si turnam siropul deasupra cu grija, asteptand cateva clipe sa fie absorbit.
- Cica e musai ca atat checul cat si siropul sa fie foarte fierbinti pentru ca “fuziunea” dintre ele sa fie – miam miam – optima.
- Eu va spun drept, nu mi se pare ca acest chec are nevoie de insiropare.
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Sarbatori cu pace in suflet si in casa,sarbatori pline de bucurie , cu toti cei dragi in jurul mesei !
Paste fericit!
Paste fericit si numai bine!
Hristos a inviat!
Multumesc frumos!!! Sarbatori fericite si voua alaturi de cei dragi! :)))))))
Arata asa bine checul asta, trebuie sa il fac si eu, si astept si cartea de bucate a principesei Margareta pe care mi-o trimit ai mei 🙂 Multumesc pentru vizita, sper sa iti placa si cupcakes-urile mele 🙂
Pare delicios checul asta. O sa-l incerc si eu.