C

Chec cu lamaie si mac (reteta video atasata)

Chec cu lamaie si mac
Reteta delicioasa de chec cu lamaie, prezentata si in format video
Chec cu lamaie si mac

 Chec cu lamaie si mac, reteta explicata pas cu pas, usor de facut, foarte aromata, moale si delicioasa. Se face cu ingrediente la indemana si e buna de sigur toata lumea va mai cere o portie.

“Daca ai checul asta – ciripea deunazi soacra-mea cu gura plina – nici nu-ti mai trebuie cozonac”. Si zau ca are dreptate. Acest chec cu lamaie si mac este gustos, consistent si se face foarte repede, maxim o ora.

Chec cu mac si lamaie – reteta VIDEO

Vezi mai jos reteta video de chec cu lamaie si mac

In cartea principesei Margareta, reteta aceasta este propunerea surorii sale, principesa Elena.

Eu una va propun doua variante: cea originala cu sirop de zahar si lamaie si cea fara sirop – asa cum imi place mie.

chec de lamaie cu mac reteta simpla si in format video

Daca adaugati si sirop de zahar cu lamaie, prajitura va fi mai dulce. E o chestiune de preferinat personala aici. Mie nu mi s-a parut ca ar mai avea nevoie de glazura dar voi puteti testa si decideti dupa propriul gust.

E un desert delicios alaturi de un ceai cu lamaie. Mai jos aveti atat reteta video (a, si cu ocazia asta nu ratati sa va abonati la canalul Youtube Casuta Laurei sa gatim impreuna), cat si reteta printabila.

Cateva recomandari…

blank

Musai sa va pomenesc si de alt chec de aici de pe blog, checul in trei culori, cu aspect sarbatoresc.

Mai avem si un guguluf delicios si usor de facut aici. Un chec simplu si mai putin pretentios este cel cu morcovi, ieftin dar perfect ca desert la o cana de ceai dimineata.

Chec cu lamaie si mac – reteta completa, printabila, cu video atasat

Du-ma sa vad reteta video
blank
Chec cu lamaie si mac

Chec cu lamaie si mac

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Reteta delicioasa de chec cu lamaie, prezentata si in format video
timp de pregatire 20 mins
timp de gatire 50 mins
timp total 1 hr 10 mins
fel de mancare Desert
bucatarie usoara
portii 6 portii
calorii 345 kcal

Ingrediente
  

  • 225 gr. unt la temperatura camerei
  • 225 gr. zahar
  • 4 bucati ou
  • 225 gr. faina cernuta
  • 1/2 plic praf de copt
  • coaja rasa de lamaie de la o lamaie galbena
  • 2 – 3 linguri seminte de mac
  • esenta de lamaie (optional daca nu vreti sa mai adaugati la sfarsit siropul de zahar cu lamaie)

Mod de preparare
 

  • Incingem cuptorul la 200 grade C.
  • Intr-un bol mixam voios untul cu zaharul, adaugam unul cate unul ouale, – nu-l adaugam pe urmatorul pana ce primul nu s-a incorporat si tot asa pana am pus toate ouale.
  • Adaugam faina cernuta laolalta cu praful de copt, mixam din nou pana ce omogenizam aluatul.
  • Adaugam coaja de lamaie rasa si, eventual, esenta de lamaie (aceasta din urma doar daca nu aveti de gand sa adaugati la sfarsit siropul de zahar) pentru un plus de aroma.
  • Cand compozitia s-au omogenizat, este momentul sa pregatim forma de chec pe care o tapetam cu hartie de copt inainte sa turnam si sa nivelam cu grija compozitia.
  • Coacem la cuptor cam 40 de minute – zice in reteta – la mine dupa patruzeci de minute nu era inca gata, asa ca am marit focul si am mai tinut-o acolo vreun sfert de ora- depinde mult de aragaz; verificati-o si voi dupa 40 de minute si faceti-i testul cu scobitoare – adica luati o scobitoare de lemn si infigeti-o in mijlocul checului: daca scobitoarea iese curata, e gata, daca iese cu urme de aluat pe ea, mai are nevoie de coacere, asa ca o mai bagam nitel la cuptor si o verificam iar dupa 10 minute.

Sirop de lamaie

  • Daca va doriti sa insiropati checul ca in reteta originala, nu puneti esenta de lamaie in aluat si, in timp ce checul se coace in cuptor, cu zece minute inainte de timpul in care estimati ca e gata, puneti la fiert laolalta intr-un ibric 100 ml apa, 200 grame de zahar si sucul stors de la doua lamai, le lasam sa fiarba 10 minute. 
  • Cand scoatem checul de la cuptor (normal ca ne-am asigurat inainte ca e gata), il intepam cu furculita si turnam siropul deasupra cu grija, asteptand cateva clipe sa fie absorbit. 
  • Cica e musai ca atat checul cat si siropul sa fie foarte fierbinti pentru ca “fuziunea” dintre ele sa fie – miam miam – optima.
  • Eu va spun drept, nu mi se pare ca acest chec are nevoie de insiropare.

Nutrition

Serving: 100gCalories: 345kcalCarbohydrates: 49.9gProtein: 4.5gFat: 14.2gSodium: 300mgFiber: 1.3g
Ai incercat reteta asta?Lasa o vorba si spune-ne parerea ta!
CategoriesDesert
blank
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

  1. blank
    Mihaela says:

    Arata asa bine checul asta, trebuie sa il fac si eu, si astept si cartea de bucate a principesei Margareta pe care mi-o trimit ai mei 🙂 Multumesc pentru vizita, sper sa iti placa si cupcakes-urile mele 🙂

Iubim comentariile, deci comenteaza

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.