Cea mai aromata cafea – varianta interbelica
Cea mai aromata cafea, cum se prepara un amestec de cafea acasa.

Recunosc ca sunt o cafegioaica inraita, de baut nu beau prea multa, maxim doua cesti pe zi si aceea diluata cu lapte (acum ca-s la dieta, am renuntat la el), imi place totul la ea: gustul (cu conditia sa fie o cafea buna), mirosul, imi plac pana si serviciile cu desene reprezentand cafeaua, reclamele cu cafea, reclamele vintage la cafea, micile tablouri cu cafea….
Azi a face o cafea e o actiune simpla, adica scoti cafeluta deja macinata si pastrata in vid, o pun in cafetiera sau in ibric si in cinci minute, iata-ma in fata calculatorului, verificandu-mi mailul, blogul sau navigand in timp ce sorb cu nesat din lichidul energizant.
Nici nu-mi imaginam cate cunostiinte trebuia sa ai pe vremuri ca sa te bucuri de licoarea neagra perfecta. Sigur, stiam regulile de baza, ca trebuie pastrata la loc uscat si ferit de alte mirusori cu influenta sau faptul ca aroma este mai puternica daca prepari cafeaua proaspat macinata.
Dar cata teorie ne impartaseste doamna Comsa, zau ca m-a depasit cu totul, cu practica nu ne mai agitam ca avem pe rafturile magazinelor, suficiente oferte cat sa nu ne mai batem capul cu asta.:)) Dar este bine sa stim de unde am plecat….
Si daca tot vorbim de o reteta vintage, sa punem si o muzica in ton… Apropo, v-ai abonat la canalul meu, nu? Daca nu, click pe banerul de mai jos si se rezolva imediat.

Cea mai aromata cafea – reteta de la 1925
„Daca vrem sa facem o cafea buna si aromatica, cumparam 2 parti cafea Martinica (CUba), o parte cafea Rolo, o parte cafea Moka si o partea cafea Java, le prajim fiecare separat dar nu prea tare si apoi toate acestea le mestecam bine, si puse intr-o cutie, bine astupata, sau inchisa.
Cafeaua sa o macinam numai atunci cand avem trebuinta.
Vasele in care fierbem cafeaua, cat mai nemteasca (pentru lapte) cat si cea turceasca, sa fie cat se poate mai curate si intrebuintate numai pentru fertul cafelei. Masina de cafea in care se scurge cafeaua fearta, sa fie de portelan, caci aceasta ii pastreaza mai bine atat aroma cat si culoarea ei.
Cantitatea cafelei, pentru sase persoane, este de trei linguri cafea macinata si 2 linguri Frank-Kafe sdrobita, bine mestecate si puse in masina de cafe unde o apasam putin, apoi punem peste ea un sfert kgr. apa clocotonda, nu deodata ci in 2 – 3 randuri acoperim masina, lasata sa se scurga pe marginea masinei.
Pentru cafea cu lapte, cafeaua o prajim ceva mai inchis, dar sa nu o ardem, (mai tare), iar pentru cafeaua turceasca, ceva mai deschis.
Prajitul cafelei sa se faca la inceput incet, apoi din ce merge tot mai iute la o dogoreala mare de jar sii nu la flacari caci in cazul din urma se poate afuma, mestecand-o continuu. Cand cafeaua incepe a pocni si vedem ca devine lucioasa, atunci fiind de ajuns prajita, o desertam intr`o farfurie mare si cu alta farfurie o acoperim, scuturand-o de 2-3 ori bine, apoi acoperita, lasata sa se raceasca si pusa intr`o cutie de tinichea bine inchisa.
Vrem sa pastram cafeaua fearta, atunci o punem intr`o sticla foarte curata si bine astupata.
Cafeaua schwartz tot asa o preparam numai ca cafeaua Frank aici nu o punem si apa punem mai multa.
Cafeaua turceasca o macinam, cu masina de macinat foarte marunt si nu numai atunci cand cere trebuinta. Cantitatea cafelei pentru sase persoane pentru sase persoane este: 6 cesti mici de apa, puse intr`un ibric, cu 8 bucati zahar si cand apa fierbe, punem 4 lingurite cafea macinata, mestecand odata bine, apoi luam spuma de la suprafata (caimacul) si o impartim prin cesti, iar cafeaua o mai lasam sa dea 2 – 3 ori in clocote, apoi pusa prin cesti si servita.
Cafeaua prajita si neprajita, fiind foarte delicata, trebue pastrata la un loc curat, svantat si fara nici un miros, precum nici in apropierea altor lucruri sau mancari cu mirosuri tari, caci atunci cafeaua capata mirosurile acelora; tot asa sa avem grija si cand fierbem cafeaua pe masina, sa nu fie ceapa, usturoi, varza etc., caci capata mirosul acelora. Masina de cafea sa fie spalata separat si totdeauna oparita cu apa fierbinte, apoi bine stearsa, si pastrata la loc curat.
Vrem sa stim, daca cafeaua cumparata este buna si nu false, o spalam putin in apa calda, unde daca apa ramane curata, atunci cafeaua este veritabila, iar daca apa capata coloarea verde atunci cafeaua este colorata (vopsita) si nu este buna.”
Ei, nu-i asa ca v-am facut pofta de o cafeluta?
De la o alta cafegioaica, iti multumesc pentru sfaturi…
Ideea de a combina mai multe feluri de cafea este extraordinara….exact asa voi face, numai ca o sa iau boabele de cafea deja prajite, insa o voi macina in fiecare dimineata…
Hmmmm, ce arome,minunat!
Super, dar intreb: ati identificat sortimentul „Rolo”? Cafea de origine cubaneza poate gasim la Florescu, Florian sau prin alte cotloane. Java, la fel, desi e dintre cele mai scumpe. Frank cafe o fi un soi de Inka?
Imi place sa combin sortimentele, daca se intampla sa am mai multe, evident, prajite profi in loturi mici (de altii). De pilda Guatemala cu Kenya, Ethiopia cu India si Mexic, Columbia cu… oricare. Si prajite bland sau mediu.
Spor la experimentat!
M-am interesat dar nu am gasit nimic. Probabil nu mai exista sub marca respectiva de ceva ani.