Gospodarie vintage

Ce folosea (stra)bunica in bucatarie

Ce folosea (stra)bunica in bucatarie – un articol vintage din cartea de bucate a bunicii, carte de la 1925.Multe lucruri interesante am gasit in cartea Elisabetei Comsa dar printre primele care mi-au atras atentia au fost ustensilele de bucatarie ale…strabunicii, ca ale bunicii nu as putea spune – ar fi oarecum incorect (dat fiind ca bunica avea 3 ani cand a aparut cartea). Sase pagini cu imagini – unele mi-s familiare, pentru altele am nevoie de explicatii ca sa inteleg la ce folosesc. Unele sunt neschimbate si astazi, altele si-au pierdut utilitatea.

ce folosea (stra)bunica in bucatarie – unelte si gadgeturi vintage

unelte vintage

De pilda, in imaginea de mai sus, recunostem fara gres arhi-uzitatele masina de tocat carnea si masina de macinat nuca.

Dar primul instrument din al doilea rand? Ha, dupa ce mi-am dat cu presupusul nitel, m-am uitat la explicatiuni. N-am ghicit, e un aparat pentru curatit tacamurile iar figurina din randul doi de jos este – tineti-va bine- un aparat pentru tinerea suncei.

In timp ce langa vedem un vas pentru fiert peste care seamana (daca nu e chiar identic) cu un vas de fiert la aburi.

ce folosea (stra)bunica in bucatarie

Pe a doua pagina, gasim tigai, o gramada de forme: de budinca, de tort (torta, cum zice cartea), de consome.

Pe penultimul rand, ultima figura…..da, da, da, ati ghicit…un hardaias de lapte.

Daca sunteti asa de buni, ia sa va aud, ce reprezinta ultima imagine? Bineinteles ca eu nu stiu, trag cu ochiul la explicatiuni. Aud? Stiti? …Nop, n-ati ghicit, este….o forma pentru paine imperiala si pentru pesmete de Brasov (voi stiati sa existe asa ceva – pesmete de Brasov?)

colaj unelte

Dam pagina. Ei, aici nu e chiar asa chinezeste totul: forme de budinci, diverse site cu diverse destinatii (unele bizare: cum va suna sitita de mazare imitata sau fier pentru pleziruri?).

Cutite, masini de macinat una alta, diverse ustensile de presat, un cutit pentru scobit „poame” – Doamne, ce simpatic suna….

Taietoare ( noi in casa ii spunem doc sau ,vorba soacrei,….fund), cuere pentru atarnat diverse – de la linguri de lemn la prosoape. Asa-i ca va intrebati ce e presa aceea din mijlocul imaginii: este o sita de sarma galbina (asa scrie, ce vreti) de frecatul fasolei, mazarei, patlagelelor rosii. V-am lamurit, asa-i?:)))

colaj3

Foarte tare. In lista sunt include doua hardaie:
  • unul pentru spalatul vaselor
  • unul pentru limpezitul vaselor.

Mi se pare normal, doar n-aveau apa curenta si cu atat mai putin apa calda la discretie – unii din concetatenii noi nici acum nu au.

Hai sa va vad. Ghiciti la ce folosea ultima imagine? Aud? Este un castron pentru servit….da, da, indrazniti…pentru servit raci.

Ma intreb insa cate din vase erau cu adevarat in casele romancelor si cate figurau doar in visele lor. Dar romanul a stiut totdeauna sa se descurce cu putin. Din pacate si din fericire – in acelasi timp.

Similar Posts

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.