Ce folosea (stra)bunica in bucatarie
Ce folosea (stra)bunica in bucatarie – un articol vintage din cartea de bucate a bunicii, carte de la 1925.Multe lucruri interesante am gasit in cartea Elisabetei Comsa dar printre primele care mi-au atras atentia au fost ustensilele de bucatarie ale…strabunicii, ca ale bunicii nu as putea spune – ar fi oarecum incorect (dat fiind ca bunica avea 3 ani cand a aparut cartea). Sase pagini cu imagini – unele mi-s familiare, pentru altele am nevoie de explicatii ca sa inteleg la ce folosesc. Unele sunt neschimbate si astazi, altele si-au pierdut utilitatea.
ce folosea (stra)bunica in bucatarie – unelte si gadgeturi vintage
De pilda, in imaginea de mai sus, recunostem fara gres arhi-uzitatele masina de tocat carnea si masina de macinat nuca.
Dar primul instrument din al doilea rand? Ha, dupa ce mi-am dat cu presupusul nitel, m-am uitat la explicatiuni. N-am ghicit, e un aparat pentru curatit tacamurile iar figurina din randul doi de jos este – tineti-va bine- un aparat pentru tinerea suncei.
In timp ce langa vedem un vas pentru fiert peste care seamana (daca nu e chiar identic) cu un vas de fiert la aburi.
Pe a doua pagina, gasim tigai, o gramada de forme: de budinca, de tort (torta, cum zice cartea), de consome.
Pe penultimul rand, ultima figura…..da, da, da, ati ghicit…un hardaias de lapte.
Daca sunteti asa de buni, ia sa va aud, ce reprezinta ultima imagine? Bineinteles ca eu nu stiu, trag cu ochiul la explicatiuni. Aud? Stiti? …Nop, n-ati ghicit, este….o forma pentru paine imperiala si pentru pesmete de Brasov (voi stiati sa existe asa ceva – pesmete de Brasov?)
Cutite, masini de macinat una alta, diverse ustensile de presat, un cutit pentru scobit “poame” – Doamne, ce simpatic suna….
Taietoare ( noi in casa ii spunem doc sau ,vorba soacrei,….fund), cuere pentru atarnat diverse – de la linguri de lemn la prosoape. Asa-i ca va intrebati ce e presa aceea din mijlocul imaginii: este o sita de sarma galbina (asa scrie, ce vreti) de frecatul fasolei, mazarei, patlagelelor rosii. V-am lamurit, asa-i?:)))
- unul pentru spalatul vaselor
- unul pentru limpezitul vaselor.
Mi se pare normal, doar n-aveau apa curenta si cu atat mai putin apa calda la discretie – unii din concetatenii noi nici acum nu au.
Hai sa va vad. Ghiciti la ce folosea ultima imagine? Aud? Este un castron pentru servit….da, da, indrazniti…pentru servit raci.
Ma intreb insa cate din vase erau cu adevarat in casele romancelor si cate figurau doar in visele lor. Dar romanul a stiut totdeauna sa se descurce cu putin. Din pacate si din fericire – in acelasi timp.
Foarte dragutza cartea, imi trezeste nostalgii de la bunica si din copilarie.
Week end frumos
ha, ce fain!dar chestia aia de la ultima pagina, numerotata cu 101 ce e?
P spalatoare de sticle, Irina, cum avem si noi, o perie cu coada lunga.:)))))))