|

Ce conserve pregatim pentru toamna?

Iulia m-a provocat sa vorbesc despre ce conserve pregatim pentru toamna.  N-o sa ma dau pe dupa cires, e suficient sa va uitati in cartea mea de bucate ca sa vedeti ca am o rubrica de conserve foarte…..subtire. Asta pentru ca nu prea pun conserve pentru iarna. Inca ma bucur de ajutorul insufletit al soacrei si mamei mele care-mi umplu camara, parca la concurenta, cu tot felul de bunatati. Nici nu apucam sa consumam iarna tot ce e acolo. Asa ca ce veti gasi in cartea mea de bucate sunt doar retete care mi-au starnit curiozitatea si am vrut sa le incerc.

Chutney condimentat de sfecla

Chiar daca nu sunt o fana avantata a borcaniadei, asta nu inseamna ca nu ma preocupa ce avem de mancare peste iarna. Numai ca eu sunt ca harciogul, pun mancarea in locuri ascunse. Mai precis….ssssttttt! sa nu auda altcineva ….in congelator. De fapt, in congelatoare – ca avem doua. Acolo am un spor de nu-ti vine sa crezi. Pai cum altfel, cand de multe ori, punerea uneor pungi necesita efort minim? Daca stau sa ma gandesc nitel, cred ca in topul pachetelor mele din congelator stau vinetele – coapte, curatate si gata de a fi transformate in salata de vinete sau in zacusca ad–hoc sau alte nebunii care-mi mai vine mie prin minte. A doua leguma pusa la criogenat este ardeiul (ala gras si ala kapia – fara discrimnari din alea fara rost) – aici am trei tipuri: taiat cubulete pentru ciorbe si tocanite (desi genul asta de punga e concurat serios de pasta de ardei a mamei), sub forma de ardei umplut (in genul asta pun muuuuuulte pachete – de fapt, cate pot) – am povestit despre asta, apoi sub forma de ardei copti – mmmmm- asta e o preferinta a mea salata de ardei copti si tocanita de ardei copti (Doamne, ce rasfaturi!). Mai congelez fasole pastai, frunze de telina, fructe de padure, pasta de fasole boabe gata de a fi facuta fasole frecata, spanac fiert si maruntit. Cand am in exces telina, patrunjel si morcovi, imi fac si niste pachete de mixuri pentru ciorba – si da pachetele astea merg si pala tocanite ocazional…..Ma gandeam daca mai am de pus ceva in pomelnic….Probabil ca da dar oricum v-as plictisi, in mare cam astea sunt pachetele pe care tin mortis sa le pentru iarna (cu exceptia pastei de fasole boabe la care lucrez de cate ori se termina rezerva din frigider). Pe langa astea congelez pentru timp scurt diverse gen: sos de carne de la spaghete bolognese, lasagna, sarmale….Si,moama, ce bine pica cand vin acasa in unele zile grele si n-am chef e gatit.

publicitate

De vreo cativa ani, prospectez fara sa fac deocamdata nimic, o alta forma de conservare – uscatul. Totusi ca sa fac asta dupa pofta inimii mele (a se traduce asta ca ”rapid si fara complicatii”), ar trebui sa-mi cumpar un deshidrator. E in plan asa ceva si veti afla si oi cand se va intampla.

Cam asta e …zdroaba noastra. Deocamdata ne e bine asa:)

publicitate

Similar Posts

4 Comments

  1. Sa stii ca si eu ma gandeam la un deshidrator. Am vazut la niste prieteni, in Germania, o multime de lucruri deshidratate. Si ei sunt cu pusul la borcan si au tot felul de bunatati puse la conservat. Insa au trecut de cativa ani la deshidratat legume, fructe, orice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.