Cascaval de casa

Cascaval de casa – reteta culinara simpla si prezentata pas cu pas, cu ingrediente la indemana – branza de vaci, lapte si ou. Cum se face cascaval in casa?

Cascaval de casa – asta e o reteta pe care nu ma gandeam a o incerca vreodata. Mi se parea ceva absolut intimidant, un proces misterios rezervat doar unor initiati ajunsi asa pe cai la fel de misterioase; ce mai, tot procesul mi-era invaluit intr-o aura intangibila…..intr-o zi, pe cand eram gravida cu primul nazdravan, primesc de la tara, de la rudele sotului, prima roata de cascaval de casa si gustat vreodata de mine. Revelatia a fost majora: „Wow, si in casa se poate face asa ceva!”. Niste bariere mentale tocmai se rupeau in minte. De aici pana la a avea curaj sa incerc prima reteta proprie de cascaval au trecut ceva ani…..Dar in sfarsit, am incercat si am reusit.

Click aici sa vezi direct reteta

Cascaval de casa

Ultimul ghiont l-am primit citind reteta Irinei. Tot procesul era explicat atat de simplu incat mi s-a parut o prostie ca am asteptat atat.

Niste comparatii si observatii

M-am mai documentat in stanga si in dreapta (inclusiv de la soacra – prilej cu care am facut rost si de reteta lor traditionala :D). Am mai citit ca unii contesta ca cascavalul din branza de vaci chiar merita acest titlu, acordand onoarea cascavalului facut din cheag si retrogradand prima reteta la rangul de branza topita (oricum mai sanatoasa decat cea din comert). Stiu si eu? Pentru mine conteaza, in primul rand, gustul (foarte bun) si consistenta (produsul de fata are categoric textura de cascaval si nu de branza topita).

In orice caz, mi-am propus sa incerc si o reteta cu cheag (apropo, am cautat asa ceva prin Sibiu si n-am gasit) si reteta traditionala din Marginime a soacrei. Asta ca sa fac o comparatie in cunostinta de cauza.

La o prima observatie, reteta de cascaval de casa pe care tocmai am incercat-o este mai la indemana. Adica branza de vaci e la tot pasul, tot asa laptele de tara (avem sursa saptamanala de lapte gras si gustos tot din Marginime). In schimb reteta pe baza de cheag este la indemana doar cand am grija sa comand in prealabil….cheagul. Daca mai acumulez informatii suplimentare revin.

Reteta asta o public sub eticheta Virtual Hug, o provocare initiata de Cristina. Scopul este sa ne aratam aprecierea pentru cineva din mediul online de la care avem ce invata si pe care il citim frecvent. Cu acest prilej, un mare „Multumesc” Irinei care are un blog plin de bunatati. Sunt o cititoare ferventa a ta si o admiratoare din umbra (asta este, sunt cam lenesa cu comentariile – promit sa remediez).

Iar daca tot am preparat cascaval in casa, va invit sa testati si doua retete culinare tip aperitiv folosind acest ingredient versatil. Niste crostini cu cascaval si sunca, o reteta de inspiratie italiana, un sandwich simplu si gustos sau, poate, va tenteaza niste briose cu cascaval, o gustare-aperitiv, explicata pas cu pas, inclusiv in format video.

 

Cascaval de casa – cateva observatii personale

 

Cum gateam prima data aceasta reteta, am folosit doar jumatate din cantitatile de mai jos (cu exceptia oului, bineinteles – dar am ales totusi un ou mai mic). Mi-a iesit o bucata mica de cascaval (circa 200 gr.). Nu sunt foarte sigura ca as face cantitati mari pentru ca n-as vrea sa se usuce (il prefer cat mai proaspat). Dar asta e iar un domeniu de explorat (ma gandeam ca pastrarea pentru o perioada in anumite conditii poate duce la grade diferite de maturare, deci la gusturi diferite, savori diferite).

Reteta ca atare poate fi impartita in doi mari pasi:

  1. pregatirea materiei prime
  2. prepararea cascavalului pe foc
  3. Ar mai fi si un al treilea pas: intarirea cascavalului in forma dar asta nu necesita interventia noastra directa, asa ca nu-l consider relevant.

Cascaval de casa – reteta completa, printabila

cascaval de casa

Cascaval de casa

Cascaval facut in casa, reteta simpla si gustoasa, din ingrediente naturale 
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta Aperitive si gustari
Bucatarie de baza
Cuvinte cheie cascaval de casa, cascaval de casa din branza de vaci, cascaval facut in casa
Timp de pregatire 10 minutes
Timp de gatire 20 minutes
Timp total 30 minutes
Calorii 278kcal
Author Laura
Ai testat reteta?Voi fi incantata sa vad rezultatul. Pune o poza cu reteta pe instagram, da un apel folosind @casutalaurei sau foloseste hashtag #casutalaurei!

Ingrediente

  • 1 kg. branza de vaci
  • 1 l lapte ­ (de preferat, de la tara - zic si eu)
  • 80 gr. unt (asta ar insemna cam patru linguri)
  • 1 ou
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/2 lingurita sare
Vrei sa ne inpretenim?Hai si in Cafeneaua cu retete!

Mod de preparare

Pregatirea materiei prime

  • Punem laptele la fiert intr-o oala (eu am folosit lapte nefiert, proaspat).
  • Intr-o farfurie, maruntim branza de vaci cu furculita. 
  • Cand laptele incepe a fierbe,adaugam branza, amestecam bine cu o lingura de lemn si lasam pe foc in jur de 5 minute, pana se formeaza zerul. 
  • Luam de pe foc si, intr-o sita pe care am tapetat-o cu niscaiva tifon, turnam branza pentru a se scurge zerul. Dureaza o ora (zice Irina), eu am lasat peste noapte.
  •  A doua zi, "se da pe razatoare sau pe masina de carne" - spune Irina -, eu una am constatat ca produsul final e destul de sfaramicios, asa ca am sarit peste ultima sugestie, doar am framantat branza cu mana ca s-o maruntesc cat mai mult. Puteam sa fac asta si la blender dar am zis ca n-are rost sa murdaresc cuva aparatului pentru atata lucru. La un moment dat, ma gandeam ca poate am gresit si in produsul final se vor regasi bucati mai maricele de branza. Dupa cum sta dovada poza de mai jos, n-a fost cazul - asta poate si pentru ca am amestecat foarte constiincios in pasul al doilea.

Prepararea cascavalului pe foc

  • Pentru pasul asta am folosit o oala de inox, nu stiu daca e cea mai inspirata idee, in timp ce lucram la podusul final, ma gandeam ca ar fi mers mai bine vasul de tuci in care fac de obicei mamaliga. Irina foloseste de obicei un vas de teflon.
  • Punem untul la topit, adauga branza cat mai maruntita. 
  • Amestecam cu lingura de lemn pana se omogenizeaza compozitia. Intr-un bol, batem oul cu sare si bicarbonatul ca pentru omleta. 
  • Turnam oul peste branza si amestecam cu entuziasm pana compozitia se omogenizeaza si se transforma intr-o crema groasa. 
  • Ca o observatie personala, compozitia s-a "infoiat' tare cand am adaugat oul peste branza - banuiesc ca este contributia bicarbonatului; am amestecat in continuare si a revenit la o textura normala, (tot mai) cremoasa (dar si eu am amestecat cu disperare ca tare miißera teama sa nu o dau in bara).

Intarirea cascavalului in forma

  • Luam de pe foc, amesteca foarte energic in continuare si apoi turnam in forma (eu am folosit o cutie de plastic curata, mai grosuta ramasa de la o inghetata luata din comert).
  •  Lasam la racit si intarit (tot peste noapte, zic eu), apoi se scoate din forma si se poate consuma.

Reteta video

Informatii nutritionale

Nutrition Facts
Cascaval de casa
Amount Per Serving (0 g)
Calories 278
% Daily Value*
Total Fat 0g 0%
Saturated Fat 0g 0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg 0%
Sodium 0mg 0%
Potassium 0mg 0%
Total Carbohydrates 0g 0%
Dietary Fiber 0g 0%
Sugars 0g
Protein 0g 0%
Vitamin A 0%
Vitamin C 0%
Calcium 0%
Iron 0%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

cascaval making of

Toata lumea a apreciat cascavalul meu. Proba de foc a fost cand i-am dat sotului (mofturosul casei), nu i-am spus ca eu l-am facut (ca sa nu porneasca cu idei preconcepute) si a mancat cu pofta si foarte aprobator.
Asa ca nu ne putem decat alatura concluziei Irinei: „Nu se face greu si e mult mai bun decat cascavalul din comert!” Amin!

Cascaval de casa

 

Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

  1. Dar să ştii că nu eşti singura ce gândeşte (sau gândea) despre caşcaval că este ceva greu de făcut, rezervat doar specialiştilor. Nici mie nu mi-ar fi trecut prin cap că se poate face şi acasă. Nu pare greu din ce ai explicat, doar că nu ştiu cât demult ai amestecat. Nu ştiu dacă voi încerca vreodată, dar cel puţin nu mai cred că este ceva misterios şi exclusivist. Ai făcut şi brânzică? Dar din Sibiu în Mărginime, sunt reţete diferite?

  2. cristina says:

    Buna.Interesanta reteta .Am s-o incerc si eu.
    Iata si reteta mea de cascaval: Inchegi laptele caldut (orice lapte) si faci branza.Trebuie pusa la saramura si scursa bine.Se rade branza pe razatoare cu ochiuri mari .Se pune o oala cu apa la fiert si cand da in clocot se pune branza rasa.Se amesteca cu lingura de lemn ,se vede cum branza se „topeste” si devine galbena si moale.Se scoate (dureaza f. putin) in strecuratoare si se da forma dorita rapid.Eu fac rotocoale cam de cateva sute de grame, 400 de grame.Cascavalul e gata.Se poate matura in vin rosu de casa pana capata culoare crusta exterioara.E excelent,am facut reteta (e greceasca).
    Numai bine

  3. Pana Tita says:

    Eu am căprițe, trei la număr si as încerca să fac cașcaval de capră. Fac deja brânză si e delicioasa! Ați încercat cu lapte de capra?

    1. casutalaurei says:

      Laptele de capra este printre cele mai sanatoase lactate, esti norocoasa ca ai la indemana asa comoara. Eu am baut din comert si e bun dar e mai scump. Cred ca nu e nici o problema sa folosesc branza din lapte de capra ca sa faci cascaval. Spune-mi cum ti-a iesit. Musai.

  4. Buna Laura,tocmai ce am terminat de facut cascavalul dupa reteta ta,i-mi place cum arata acum sa vedem si gustul,toate ingredientele din reteta sant de casa inclusiv untul pe care tot eu l-am facut,am folosit sare de himalaia neiodata( am eu un pitic sa nu mai folosesc sare iodata si o prefer pe cea neiodata cu toate ca este putin mai scumpa).
    Asteptam sa facem degustarea maine dupa racire.
    Numai bine

    1. casutalaurei says:

      Astept parerea voastra:). Si eu ma feresc de sarea iodata. Si-mi place sarea de Himalaya, aia roooooz. Ma bucur sa vad ca avem gusturi comune.

  5. Memes says:

    Pare destul de elaborata reteta aceasta. Merita incercata totusi, daca vrei sa mananci ceva gustos si sanatos, fara aditivi,e-uri si asa mai departe.

  6. gina says:

    asa ceva am facut si eu ,doar ca nu am pus unt,si bicarbonatul dupa cel pui trebuie sa-l lasi c-am 2 ore in frigider ,,cine mia dat reteta mia zis ca este branza topita ,caci este facut din lapte acru ,dar intreb ,din branza cu cheag tot asa se face ,ca ce ati postat este facut cu branza din lapte acrit si fiert facut branza

  7. Adina says:

    Laura, as vrea sa incerc reteta aceasta, dar am doua intrebari inainte:
    1. Care este rostul primului pas, daca iese tot branza? Ma gandesc ca pasul are rolul de a creste cantitatea de branza…(?)
    2. Daca am deja o cantitate suficienta de branza home made, pot sari peste pasul 1? De ce cantitate este nevoie pentru pasul 2?
    Iti multumesc mult, de-abia astept sa trec la treaba :)!

    1. Laura says:

      Draga Adina, pasul 1 i l-am respectat tocmai pentru ca neavand cunostiinte speciale de…chimie care sa explice eventuale procese, mi-am zis… sa respect reteta. Dar cred ca poti sari peste amestecarea branzei cu lapte si treci direct la strecurarea ei de zer. Urmatoarea data chiar testez si eu sa vad ce iese.
      Pentru al doilea pas, chiar nu cred ca e cazul sa te ingrijoreze prea mult cantitatile, au am facut cascavalul cu un ou si jumatate din cantitatea de branza de mai sus, mi-am zis ca e cam ciudat sa pun….juma de ou si a iesit foarte bine. Esential e sa amesteci bine cand incorporezi oul in branza ca sa nu se transforme in omleta. Dupa cum precizeaza reteta:))))))))) (adica eu), am amestecat cu disperare – plus ca se infoaie putin, oricum tu…amesteca. Astept feedback. Muuuuusai sa ne spui cum a mers!!!!!!!!!!

      1. Sichitiu Florin says:

        Cele mai bune urari si felicitari pentru reteta,am facut-o si rezultatul a fost excelent, am obtinut un produs delicios!Ceva s-a intamplat insa in timpul procesului de productie,dupa ce s-a separat zerul din lapte cand am adaugat branaza de vaci, acesta nu a fost limpede , a fost galben la suprafata si mi s-a parut ca a ramas multa grasime in el.Branza de vaci a devenit o emulsie in acest zer , am strecurat-o printr-un tifon si am pus-o la xcurs pana dimineata.A doua zi branza din tifon , a deveniy compacta si total lipsita de zer, astfel ca am putut s- sfaram foarte usor, am maruntit-o folosind blenderul, s-a sfaramat foarte bine…..Am pus in cratita de inox untul , cam 4 linguri, procentul de grasime al untului era de peste 80%.Am adaugat branza naruntitaoul si bicarbonatul si am mestecat foarte bine….Compozitia s-a transformat intr-o masa care s-a desprins de pe peretii cratitei , foarte legata si compacta, nicidecum asa cum ati aratat in reteta ca o smantana,M-am panicat dar nu m-am dat batut am continuat sa amestec, in speranta ca voi reusi sa fac masa mai fluida, dar nu am reusit, ma gabdeam cu voi reusi s-o torn in forma……Produsul arata excelent si am zis ca voi reusi sa-l pun in forma cu o spatula, ceea ce am si facut, l-am indesat in straturi succesive si l-am netezit cu o spatula metalica,,,L-am lasat la racit si mai apoi l-am bagat in frigider unde a stat toata noaptea…Aveam emotii , dar dimineata nici nu am facut bine ochi , ca m-am si repezit la frigider sa-mi vad „opera”Am scos cascavalul din forma , era bine solidificat si am taiat cu mare nerabdare o felie sa vad cum arata la interior si mai ales sa gusAm avut placuta surpriza sa constat ca a iesit un cascaval foarte gustos , compact si m-am bucurat enorm ca nu am stricat materia prima….Oare unde am gresit??????De ce nu am obtinut acea crema care a-mi permita sa torn branza in recipientul de plastic?In fine toete lucrurile sunt bune cand se termina cu binePoate pot primi un raspuns, am de gand sa mai fac in continuare produsul,personal sunt incantat, am mancat pe saturate cu rosii si castraveti,dar as vrea sa fac o cantitate mai mare sa pot sa-l maturez, sigur va fi mult mai bun!!MUltumesc pentru reteta si felicitari!Cu deosebita stima si apreciere,Florin Sichitiu

        1. Laura says:

          Vai, cate aventuri!!!!Ma bucur ca-ti place reteta, si eu am avut mari emotii prima oara dar in principiu nu are cum sa iasa rau pentru ca sunt niste procese chimice destul de clare indiferent de materialul prim folosit care poate fi de diverse texturi, procente de substanta grasa…Nu cred ca ai gresit undeva, dovada este ca a iesit un produs final atat de gustos. Nu conteaza ca textura nu e ca o smantana, conteaza sa se lege si sa se omogenizeze, eventual oul sa se . Ce lapte ai folosit? Pare a fi fost cu multa grasime dar asta nu e rau caci asta contribuie la un cascaval foarte savuros. Multumesc tare mult pentru mesaj. Te mai astept pe aici.

  8. buna,eu sunt din jud.caras-severin si nu am prea inteles ce fel de branza de vaci sa folosesc la noi se spune branza de vaca la cea care se foloseste chiag se face cas si dupa se pune la saramura,sau se mai spune si branza dulce de vaca cea care se lasa laptele sa se acreasca se pune unpic pe foc si dupa rezulta branza dulce.intrebarea este ce fel de branza sa folosesc din cea fara chiag sau fara multumesc mult ast raspuns.

    1. Laura says:

      Eu am folosit branza de vaci simpla dulce fara chiag (deci a doua ta varianta), de fapt, exista si retete de cascaval in care se pune chiag. UIte aici reteta respectiva daca vrei sa faci comparatie.
      http://bucatarealalaplesneala.blogspot.ro/2013/04/cascaval-de-casa.html
      Eu n-am chiag la indemana caci altfel incercam toate variantele:)) Desi, la modul sincer, varianta cu chiag mi se pare complicata. Dar poate e doar o impresie. Asa ziceam la inceput si despre varianta asta.
      Neaparat sa vii sa ne spui cum a mers…operatiunea cascaval:)

  9. Adina P says:

    Buna Laura, felicitari pentru reteta si mulltumiri pentru impartasirea ei 🙂
    Intrebare pasul 1 – spuneai ca ai folosit lapte nefiert si nu mi-e clar 🙁 Ai pus totusi laptele pe foc? Sau ai amestecat branza cu laptele rece? Multumesc! Un an minunat, cu sanatate si impliniri!

    1. Laura says:

      Draga Adina, laptele folosit e initial nefiert, se pune pe foc, cand da sa fiarba se adauga branza.:)
      Multumesc pentru urari, asemenea si tie si familiei tale, sa aveti multe impliniri si bucurii! <3
      Te mai asteptam pe aici:)

  10. Vasile Rascanu says:

    Doamnelor, domniile voastre chiar existati ? Prezint scuze ca nu m-au extaziat retetele, altfel deosebite, eu insumi imi prepar diverse pe baza de lapte etc, ci eleganta si amenitatea dialogurilor, inclusiv acuratetea exprimarii ! Sincer, e singurul motiv pentru care va felicit frumos si autentic ! Cele senine !

    1. Laura says:

      Domnul Vasile, sunteti foarte dragut, daaa, chiar existam, suntem oameni care ne straduim sa ne exprimam frumos si sa ne creem un mediu de pace si armonie. Va invitam sa stati si dvs cu noi daca vreti. Cateodata e tare greu sa traiesti in lumea asta asa obositoare dar, din fericire, mai sunt si oameni cu care, stand (chiar si virtual), te odihnesti. Prietenii Casutei Laurei asa sunt, multumesc Domnului!

  11. florinel says:

    Buna ziua. Fiind barbat…prin bucatarie cutreieram…si dat fiind faptul ca imi era dor de un cascaval de casa am facut un stop pe reteta,mi-a placut si vreau doar sa intreb ce sa inteleg prin branza de vaca,branza proaspata sau telemeaua de vaca ? Cu respect si va multumesc.

  12. o femeie says:

    de ani de zile duc dorul unui cascaval de casa. Si uite ca nici nu e complicat de facut! Ma duc si iau produse de ferma si purced in weekend.
    Eu tineam minte ca punea vecina si branza telemea si facea un amestec … dar cum nu am proportiile si pasii, raman la reteta ta.

    Voi veni cu feedback!

  13. o femeie says:

    bon si rezultatul: foarte aproape de cascavalul din comert! Doar ca… am uitat sa pun sare 🙂 ( naasspa greseala :D), trebuia sa las mai mult de o ora branzica la scurs ( ideea ta peste noapte e buna, dar eu eram in gama: si-s grabita, si-s grabita), trebuia sa bag blenderul ca parca vad vreo 2 urme de branzica, era suficient sa murdaresc o singura oala ( si sa o scurg de zer si apoi sa adaug untul in faza 2) si o singura furculita si la batut oul si la pisat branzica 😀
    Acum am facut juma din portie ( juma de l de lapte, juma de branzica etc) dar data viitoare fac din portie intreaga. Nu e complicat si sigur vor repeta.

  14. Cred ca nu exista fan mai mare al cascavalului ca mine, sunt absolut indragostita de cascaval. Intotdeauna am crezut ca e ceva foarte foarte greu de facut, dar m-ai convins sa incerc si eu.

  15. Stefy says:

    Din păcate, cașcavalul nu prea a vrut să iasă. Am urmat toți pașii, dar la final a ieșit un aluat sfărâmicios, pe care nu prea l-am putut așeza in formă. Am folosit brânză de văcuță cu cheag. ( de la țară ) .

    1. Laura says:

      Chiar imi pare rau ca nu ti-a iesit dar nu-mi dau seama de ce. L-am facut de mai multe ori si mi-a iesit de fiecare data.

  16. Meluta says:

    De stiut pentru toti. Atunci cand faceti branza topita sau cascaval sa folositi doar branaza ce a fost facuta din lapte ce a stat la prins 2 zile in oale de lut sau in borcane bine oparite. In nici un caz sa nu folositi branza provenita din inchegarea laptelui cu chiag. Branza cu chiag cand este bagata in lapte fierbinte se intareste foarte tare si se va face ca un cauciuc datorita chiagului din compozitie care va lucra spre intarirea branzei din ce in ce mai tare si pe masura ce o tineti mai mult intrun mediu incins. Aceasta este cauza esecurilor de care se plang doamnele. Sper ca am fost clar

  17. Lupu Ecaterina Laura says:

    Am incercat de mai multe ori sa fac aceasta reteta.Branzica de vaca o fac chiar eu.Locuiesc la tara.Insa de fiecare data compozitia imi iese ca o chestie gomoasa ce se intinde.Ceva ca motarela topita.Cascavalul e comestibil dar e dur.Numi dau seama unde gresesc.Branza e scoapta deci nu-i cu cheag,laptele e proaspat.

  18. Meluta says:

    La 1.2 kg de branza, trebuie si 400 grame de cas de oaie, ce se va adauga atunci cand s-a topit untul si s-a pus branza de vaci.
    Can se va considera ca compozitia este buna, se va intrerupe focul se va adauga abia acum bicarbonatul si se va amesteca puternic timp de 1 minut si apoi se va rasturna imediat in formele deja pregatite si unse cu un pic de ulei ca sa se desprinda usor mai tarziu. Se lasa la temperatura camerei pana se raceste, apoi se pune la frigider pana dimineata cand se poate scoate din forme .Dupa ce l-am scos din forme eu l-am pus intr-o punguta de nailon ca sa nu se usuce la frigider si am observat ca pe masura ce trece timpul devine din ce in ce mai bun.,

  19. Moni says:

    Am incercat sa fac aceasta reteta, dar….. esec total! 🙁
    500 g branza (facuta de mine) amestecata cu 500 ml lapte (aproape ca nu se simtea laptele, dar pana la urma s-a separat zerul). Am scurs bine compozitia, a rezultat un bulgare respectabil de branza destul de uscata.
    Am dat branza prin robot, in timp ce untul (40 g) se topea. Pana aici, toate bune.
    De acum incolo incepe nebunia…. Pun branza peste unt (personal mi s-a parut a fi putin unt si multa branza, dar am zis ca asa trebuie), invart si….. nimic deosebit nu se intampla. Branza ramane „bobite”, oricat as invarti. Las’ ca se face crema cand pun oul.. Bat 1 ou cu putina sare si bicarbonat de sodiu si-l torn peste branza. Amestec. Si…… nimic. Nici o infoiala, nici o crema, nimic…. Am mai pus unt, apoi oua…. Nimic. 🙁

      1. Moni says:

        Compozitia nu a dat niciodata semn ca s-ar topi. Nici inainte de ou, nici dupa. Am amestecat cam 10 – 15 minute si nimic. Nici macar infoiere. Apoi am mai pus un ou. Nici de data asta nu s-a inmuiat branza.
        Nu era suficient de mult lichid, zic eu. Probabil era prea uscata, de asta nici nu s-a produs nici o reactie cand am pus bicarbonatul.
        Legat de bicarbonat – eu stiam ca praful de copt se pune pur si simplu in compozitie si reactioneaza el cu lichidele, in timp ce bicarbonatul e musai sa fie amestecat in prealabil (sau macar intr-o lingura) cu otet sau zeama de lamaie, ca sa se dizolve..

        1. Laura says:

          La cei ce nu le-a iesit reteta, se pare ca e de la lapte sau branza din lapte. N-am resuit sa identific exact problema pentru ca mie mi-a iesit de fiecare data, nu reusesc sa-mi dau seama care e problema acolo unde nu iasa. Cineva mai sus spunea ca nu trebuie folosita branza facuta cu cheag si a doua regula e ca nu se foloseste lapte UHT.

          1. Moni says:

            Asta e, nu mi-a iesit Poate am mai mult noroc data viitoare.
            Nu se foloseste lapte pasteurizat? Daca laptele oricum se fierbe, de ce nu ar merge si UHT??

  20. Diana says:

    Am incercat acest gen de reteta de cascaval de cateva ori folosind doar ingrediente de la tarani,nimic din magazin.de fiecare data un fiasco.ramane o masa aglomerata de granule de branza indiferent de proportia unt- branza.am incercat si cu branza din lapte acrit,si cu telemea/cas cu cheag.probabil cu ingrediente de supermarket merge,dar de casa nu.pentru materiale de supermarket nu consider ca merita efortul.nu se poate de fiecare data sa obtii acelasi rezultat.pana acum este singurul fel de mancare din peste 20 de ani de bucatareala care nu mi-a reusit sub nici o forma.si tin sa va spun ca la noi in casa sunt excluse mezelurile,margarina,untul,laptele,si mai nou carnea de macelarie sau supermarket.am mai vazut cascaval de casa la care am pus botul,ca sa aflu de curand ca e facut cu margarina Unirea chiar daca laptele e de la munte.nu stiu de alte ingrediente adaugate,dar de margarina sunt absolut sigura. ma rezum la branza din lapte acrit deocamdata,ca de restul…. mi se face rau cand ma gandesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *