Cartofi razuiti la tigaie cu ceapa, crumpi cu ceapa fripta si boia sau razaliti, o reteta de garnitura simpla si foarte savuroasa, foarte usor de facut. Cartofi fierti si razuiti amestecati cu ceapa calita si ardei, o bunatate de mancare.

Am servit prima oara cartofi razuiti cu ceapa ca garnitura la un restaurant. Ne-a placut asa de mult ca ne-am dus sa il intrebam pe chef – pe care il cunosteam intamplator – reteta. si a fost destul de dragut sa ne-o dea.

Nu ca nu am fi putut-o anticipa singuri. Nu de alta dar este simpla, are putine ingrediente pe care le valorifica la maximul potential.

Avantajul acestei retete de cartofi razaliti este si ca poate fi macar partial pregatita din vreme. Sa zicem ca stii ca urmeaza sa ai o zi lunga si plina.

Cu o seara inainte poti face o reteta – cartofi frantuzesti sa zicem – dar fierbi o portie dubla de cartofi. 500 g din ei ii pregatesti curatand si dand pe razatoare pentru garnitura de a doua zi. In urmatoarea seara, nu iti mai ramane de facut decat sa calesti ceapa cu ardeiul, cand acestea sunt gata, adaugi cartofii rasi, finalizezi reteta si, in tot acest timp, sa iti faci pe ochiul alaturat niste gratarel sau peste prajit, feluri cu care garnitura noastra se intelege tare bine.

Si uite asa, cu minim timp si osteneala, o sa avem o mancarica gustoasa, fara osteneala mare. Ce ziceti? Incercati reteta. Una din multele mele retete delicioase cu cartofi, puteti vedea intreaga colectie de retete si garnituri cu cartofi de pe blog aici. Vedeti ca aveti mai jos si varianta video, nu uitati sa va abonati si la canalul meu Youtube, unde public tot mai des retete video. Cu ajutorul Domnului, nu am de gand sa ma opresc, m-a cam prins microbul retetelor video.

Cartofi razuiti la tigaie cu ceapa, razaliti – reteta printabila – VIDEO

Cartofi razuiti la tigaie cu ceapa

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
O garnitura dar cartofi, simplu de facut si foarte savuroasa
timp de pregatire 20 mins
timp de gatire 30 mins
timp total 50 mins
fel de mancare de post, Garnituri
bucatarie usoara
portii 6 portii
calorii 77 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente

  • 500 g cartofi
  • 1 bucata ceapa marime medie
  • 1 bucata ardei rosu daca nu aveti la indemana puteti folosi 1 – 2 linguri de pasta de ardei sau 1-2 linguri boia de ardei dulce sau iute, cum preferati
  • 1 bucata ardei iute optional
  • 2 linguri ulei
  • sare dupa gust
  • piper negru macinat, dupa gust
  • 2 linguri patrunjel frunze verzi tocate

Mod de preparare

Pregatirea cartofilor

  • Cartofii i-am spalat bine si i-am pus la fiert intr-un vas cu apa. Cand a inceput sa fiarba, am adaugat si o lingura de sare. Nu adaug inainte pentru ca sarea incetineste fierberea si ar fi durat mai mult pana sa inceapa efectiv sa fiarba.
  • Dupa ce s-au fiert cartofii, i-am scurs, i-am lasat sa se raceasca putin, apoi i-am curatat de coaja si am indepartat eventuale defecte si stricaciuni.
  • Am dat cartofii pe razatoarea cu ochiuri mari.

Pregatirea legumelor

  • Am curatat si spalat ceapa, apoi am tocat-o cubulete nu foarte marunte.
  • Am indepartat si cotorul de la ardei si am taiat pulpa cubulete.
  • Ardeiul iute l-am curatat de cotor, l-am taiat in doua pe lungime, apoi cu o lingurita, am curatat interiorul de nervuri si seminte. Acolo sta iuteala ardeiului, daca le inlaturati, ramane o pulpa a ardeiului aromata si gustoasa si, cu putina sansa, deloc picanta.
  • Pulpa ardeiului iute am taiat-o cubulete.
  • Am taiat marunt si verdeata proaspata.

Asamblarea finala.

  • Am incins doua linguri de ulei pe foc.
  • Am adaugat ceapa tocata.
  • Am adaugat sare. Asta va inmuia ceapa si va extrage din ea apa care va impiedica ceapa sa se arda in tigaie. Potriviti focul sa fie suficient de mare cat sa se gateasca constant si suficient de mic cat sa o pot cali timp indelungat fara sa se rumeneasca excesiv si sa se arda.
  • Cand ceapa s-a inmuiat usor, am adaugat si ardeiul si am continuat sa le calesc la foc mic, amestecand des.
  • Daca constatam ca ceapa si ardeii sunt facuti, e momentul sa adaugam cartofii razuiti. Daca nu folositi ardei ci boia, o adaugati acum, chiar inainte de a adauga cartofii. Ca sa stiu daca e gata, gust o bucatica de ceapa, trebuie sa fie moale, dulceaga la gust, sa nu se simta cruda.
  • Amestecam sa se omogenizeze, in timpul asta, fiind pe foc, se si incalzeste numai bine cat sa fie buna de servit la masa.
  • Potrivim la gust cu sare (daca mai este nevoie) si piper. Mai putem adauga si putin ulei daca simtim nevoia.
  • Dupa ce luam de pe foc, presaram si nitica verdeata si e gata de servit. Super-simplu si bun.

Notite bine de stiut

  • Cartofii pot fi fierti chiar si cu o zi inainte, ceea ce va micsora mult timpul de gatire al garniturii.
  • Aceasta garnitura cu cartofi merge tare bine cu peste prajit, chiftelute, snitele si mici dar si cu gratar de orice fel. O bunatate, parol!