Cartofi duchesse
Acesti cartofi duchesse sunt prima mea participare la provocarea Weekend cu spor. Trebuie sa recunosc ca am o slabiciune pentru astfel de adunari bloggeresti, in fond sunt o forma de socializare bazata pe o pasiune comuna: gatitul. Gazda lunii la provocare este Stefania iar reteta aleasa de mine a fost una pe cat de simpla, pe atat de ingenioasa: Cartofi duchesse.
Imi plac aceste retete versatile si economicoase. Cartofii duchesse, un dichis frantuzesc, este o varianta spilcuita a clasicului si banalului pireu de cartofi. Este o reteta ce se recomanda in special la mese mai sarbatoresti in care va puteti surprinde invitatii cu o garnitura mai altfel ce merge de minune atat cu diverse preparate din carne cat si cu salate si mancaruri din legume.
Daca doriti inspiratie pentru alte idei de retete cu cartofi, vedeti aici.

Cartofi duchesse
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 1 kgr. cartofi mari, curatati de coaja si taiati felii
- 2 linguri unt (circa 50 gr.)
- 1 ou
- nucsoara un varf de cutit
- sare
- piper
Optional
- 1 lingura cascaval ras sau fulgi de drojdie
Mod de preparare
- Cartofii curatati si feliati se pun la fiert intr-o oala cu apa, cand sunt gata, se scurg de apa si se zdrobesc pentru a face un pireu de cartofi cu o textura cat mai fina. Puteti folosi pentru asta mixerul.
- Lasam pireul sa se raceasca dupa care adaugam un ou, sarea, nucsoara si piperul. Amestecam ca sa se omogenizeze bine.
- Intre timp, aprindem cuptorul si-l preincalzim la 200 grade C.
- Umplem un pos cu piure si intr-o tava pe care am tapetat-o cu hartie de copt, formam "bezele" din cartofi.
- Bagam tava la cuptor pentru vreo 20 minute, la 200 de grade.
- Cand bezelele de cartofi sunt usor rumene, sunt gata.
Notite bine de stiut
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.