Cartofi cu ceapa

cartofi cu ceapa

 Cartofi cu ceapa, reteta taraneasca, de post, cu ingrediente simple si ieftine, la indemana in orice gospodarie: cartofi, ceapa, usturoi – rezulta o mancare extrem de savuroasa si gustoasa.

Cartofi cu ceapa

Aceasta este, de fapt, o reteta republicata. Prima oara, am publicat-o in 26 iunie 2009 – hoho, in primul an al acestui mirobolant si surprinzator (pentru mine) de longeviv blogulet. In 2014 cand m-am mutat pe propriul domeniu am pierdut din poze (si retete), asa ca am de lucru din urma, cam mult imi ia dar asta este. Printre pozele ratacite au fost si cele de la aceasta reteta – oricum nu e mare pierdere caci erau poze uratele. Decat sa continui sa le caut, e mai pragmatic si mai logic sa fac poze noi, mai ales ca este la o reteta draga noua, extrem de savuroasa si simpla.

Reteta de cartofi cu ceapa o avem din creieri de munte, de la un var care, la randul lui, a invatat-o de la bunicul lui. Acest var a crescut in Bucuresti dar s-a intors de ceva ani la Sibiu, in locurile de bastina ale alor sai si s-a retras la tara. Pot spune fara sa-l supar (mai ales ca nu citeste blogul….sau, in fine, asa cred) ca este un amestec bizar de orasean energic si filozof refulat, privind viata cu o ironie nitelus excesiva. Asadar… varul ne-a cinstit cu aceasta garnitura de cartofi langa un gratar delicios de oaie. Lui iubi i-a placut asa de mult cartofii gatiti in felul acesta incat, la urmatoarea vizita, a cerut o demonstratie culinara si si-a notat reteta cu rigurozitate.

Adevarul este ca acest preparat gustos ilustreaza perfect dictonul “Ce e bun, ingrasa si e nesanatos pe deasupra”. Dar ce mai este sanatos in ziua de azi? Si e atat de bunnnnnn. In plus, poate fi o mancare de post foarte gustoasa dar si o delicioasa garnitura.

Cartofi cu ceapa – reteta completa, printabila

cartofi cu ceapa
5 from 1 vote
Tipareste reteta

Cartofi cu ceapa

O mancare satioasa, ieftina si foarte gustoasa

Tip de reteta de post
Bucatarie romaneasca
Timp de preparare 10 minutes
Timp de gatire 30 minutes
timp total 40 minutes
portii 4 portii
Calorii 85.5 kcal
Autor Laura

Ingrediente

  • 1 kg cartofi
  • 500 gr. ceapa
  • 5 - 6 catei usturoi
  • 200 ml supa de legume sau, daca nu aveti, apa simpla
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust

Mod de preparare

  1. Se curata si taie cartofii in bucatii medii ca pentru tocanita. In mod normal, cartofii pot fi gatiti direct in tigaie dar eu de multe ori aleg sa-i prefierb cat timp tai ceapa si pregatesc restul ingredientelor. Daca alegeti sa-i prefierbeti intai, nu-i lasati mult, maxim cinci minute dupa ce au dat in clocot deoarece ei se vor gati si cand ii adaugam in tigaie si riscam sa fie prea gatiti si sa se zdrobeasca. 

    cartofi cu ceapa - preparare
  2. Se curata si se taie si ceapa - nu foarte marunt.

  3. Cateii de usturoi se desfac si se taie feliute, nu prea marunte. 

  4. Incingem ulei intr-o tigaie si adaugam ceapa, peste care presaram niste sare.

  5. Se amesteca continuu si se supravegheaza sa nu se arda - daca e nevoie, dati focul mai incet, ceapa trebuie sa se gateasca dar nu sa se arda.

  6. Cand ceapa s- inmuiat, adaugam usturoiul maruntit si cartofii (in acest caz, prefierti).

  7. Se prajesc la foc moale pana cand au prins putin crusta rumena. 

  8. Se potriveste de sare, piper, se acopera cu un capac. 

    cartofi cu ceapa - preparare
  9. Cand s-au rumenit nitel, se adauga supa concentrata de legume. Incalziti supa inainte de a o pune peste cartofi ca sa nu incetiniti prepararea adaugand lichid rece.

  10. Se mai lasa pe foc inca 15 - 20 minute, cu capacul pus, supraveghiind indeaproape si  amestecand din cand in cand cu grija ca sa nu zdrobim cartofii.

  11. Cand lichidul adaugat s-a evaporat, mancarea e gata. O putem servi cu salata, merge grozav sii cu muraturi sau ca garnitura la preparate de carne si nu numai. 

Notite

In ce priveste cantitatea de ceapa, varul ce ne-a dat reteta declara categoric ”cati cartofi se taie atatea cepe” - noi am pus doar jumatate dar, daca doriti, puteti creste linistiti cantitatea, oricum ceapa va scadea si va adauga un plus e gust.

Nutrition Facts
Cartofi cu ceapa
Amount Per Serving (100 g)
Calories 85.5 Calories from Fat 20
% Daily Value*
Total Fat 2.2g 3%
Total Carbohydrates 15.3g 5%
Protein 1.7g 3%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Rezultatul final….

cartofi cu ceapa

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 3

Leave a Reply

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.