Ce aflati din aceasta postare

Cand iarna sta pe garduri afara, nimic nu-i mai placut seara decat sa ne adunam la ora cinei si sa savuram niste cartofi copti la cuptor, aurii, cu o crusta crocanta si un miez moale, parca topindu-se in gura. Alaturi, musai sa complimentam bunatatea de cartofi cu niste salata de sfecla rosie sau de varza usor acrisoara si niste sos savuros de usturoi cu iaurt. Sau poate….dar combinatii sunt o multime, principalii sunt cartofii rumeniti. Si crocanti…
Daca gatiti cartofi copti la cuptor dupa reteta noastra, va ies niste delicii – crocanti la exterior si moi la interior – cu alte cuvinte yummmmmiiiiiiii. Eu am mai personalizat nitelus reteta – care, de altfel, seamana destul de bine si cu cea de aici. Este o reteta ideala mai ales cand da frigul si caldura cuptorului este bine venita in casa. Vara pot fi preparati astfel la gratar, scufundati in uleiul incins, intr-un ceaun.
Daca doriti inspiratie pentru alte idei de retete cu cartofi, vedeti aici.
Cartofi copti la cuptor – reteta completa, printabila

Cartofi copti la cuptor
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 200-250 gr. cartofi portia
- ulei de masline
- sare dupa gust
- piper dupa gust
optional
- 1 lamaie
- 1 lingura verdeata de care vreti voi: rozmarin, cimbru, menta etc.
Mod de preparare
- In primul rand, incingem cuptorul la 200 grade C.
- Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem in patru, in felii groase – in doua daca acesi cartofi sunt mai mici.
- Ii raspandim in tava in care vrem sa-I coacem, turnam peste ei ulei (cat sa acopere cu o pojghita subtire fundul tavii), punem sare, piper si optional – pentru o nuanta suava de acrisor putem adauga suc de lamaie – sucul de la o jumatate de lamaie per portie –, pentru niste cartofi aromati putem presara frunze proaspete de rozmarin, cimbru sau menta – ce va place si ce preferati.
- Amestecam totul bine, ii putem lasa 10 minute la marinat dar nu e neaparat nevoie, asa incat putem baga imediat la cuptor pentru 30 de minute sau mai mult – in functie de cuptor.
- Dam focul mai incet (conditia sa se faca frumosi si sa nu se arda)– cam 180 grade C -, din cand in cand – cam la zece minute, deschidem usa cuptorului si cu o lingura de lemn intoarcem cartofii – facem asta mai ales sunt intr-o tava neaderenta – cum a fost cazul meu.
- Sunt gata cand devin aurii.