Cartofi copti la cuptor
Cand iarna sta pe garduri afara, nimic nu-i mai placut seara decat sa ne adunam la ora cinei si sa savuram niste cartofi copti la cuptor, aurii, cu o crusta crocanta si un miez moale, parca topindu-se in gura. Alaturi, musai sa complimentam bunatatea de cartofi cu niste salata de sfecla rosie sau de varza usor acrisoara si niste sos savuros de usturoi cu iaurt. Sau poate….dar combinatii sunt o multime, principalii sunt cartofii rumeniti. Si crocanti…
Daca gatiti cartofi copti la cuptor dupa reteta noastra, va ies niste delicii – crocanti la exterior si moi la interior – cu alte cuvinte yummmmmiiiiiiii. Eu am mai personalizat nitelus reteta – care, de altfel, seamana destul de bine si cu cea de aici. Este o reteta ideala mai ales cand da frigul si caldura cuptorului este bine venita in casa. Vara pot fi preparati astfel la gratar, scufundati in uleiul incins, intr-un ceaun.
Daca doriti inspiratie pentru alte idei de retete cu cartofi, vedeti aici.
Cartofi copti la cuptor – reteta completa, printabila
Cartofi copti la cuptor
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 200-250 gr. cartofi portia
- ulei de masline
- sare dupa gust
- piper dupa gust
optional
- 1 lamaie
- 1 lingura verdeata de care vreti voi: rozmarin, cimbru, menta etc.
Mod de preparare
- In primul rand, incingem cuptorul la 200 grade C.
- Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem in patru, in felii groase – in doua daca acesi cartofi sunt mai mici.
- Ii raspandim in tava in care vrem sa-I coacem, turnam peste ei ulei (cat sa acopere cu o pojghita subtire fundul tavii), punem sare, piper si optional – pentru o nuanta suava de acrisor putem adauga suc de lamaie – sucul de la o jumatate de lamaie per portie –, pentru niste cartofi aromati putem presara frunze proaspete de rozmarin, cimbru sau menta – ce va place si ce preferati.
- Amestecam totul bine, ii putem lasa 10 minute la marinat dar nu e neaparat nevoie, asa incat putem baga imediat la cuptor pentru 30 de minute sau mai mult – in functie de cuptor.
- Dam focul mai incet (conditia sa se faca frumosi si sa nu se arda)– cam 180 grade C -, din cand in cand – cam la zece minute, deschidem usa cuptorului si cu o lingura de lemn intoarcem cartofii – facem asta mai ales sunt intr-o tava neaderenta – cum a fost cazul meu.
- Sunt gata cand devin aurii.
Notite bine de stiut
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.