|

Carne marinada – tandoori style

Carne marinada in sos tandoori, o reteta culinara de inspiratie indiana, cu multe condimente abil ingemanate, o mancare plina de arome si savoare. Se recomanda a se consuma langa o salata verde, proaspata. Cum se prepara carne marinada in sos tandoori?

Vezi direct reteta

publicitate
carne marinada in sos tandoori
Draga mea prietena virtuala, Elena, la care tin tare mult, ne-a provocat sa gatim retete din bucataria asiatica – ca sa fie cat mai palpitant, a lansat si un concurs pe aceasta tema, era musai sa particip si eu, chiar daca nu am pretentia sa castig, am profitat de ocazie sa gatesc o reteta a lui Gordon Ramsay publicata acum ceva timp in revista „Good Food” – carne marinada in sos tandoori, Ramsay avea carne de miel (muschi file mai precis), eu am folosit carne de pui, pulpe (ma stiti, nu ma am bine cu pieptul de pui).
Mai vazusem reteta pe Euforia Tv, era gatita de o pakistaneza, chiar in cuptorul tandoor, sincer nu stiu daca am nimerit cat de cat gustul autentic dar ce pot sa va spun: este foarte aromata, frageda, as fi simtit nevoia de mai mult usturoi – intr-un cuvant mi-a placut muuuult.
Tura asta am preparat amestecul de Garam Masala in casa – – in traducere mot – a – mot: “condiment cald. ”acesta este un amestec de condimente, folosit foarte frecvent in bucataria pakistaneza sau indiana. L-am preparat in casa, nu stiu daca am nimerit exact combinatia, am pus cate o lingurita de chimen, cardamom, scortisoara, cuisoare, toate maruntite in mojar (cu exceptia scortisoarei pe care o aveam deja sub forma de pudra)

 

Carne marinada in sos tandoori – reteta completa, printabila

Carne marinata - tandoor style

Carne marinada in sos tandoori

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
O reteta de inspiratie indiana, plina de arome si savoare
fel de mancare fel principal
bucatarie indiana
portii 4 portii
calorii 1162 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 1 kgr. carne de pui sau miel (circa 250 gr. carne per portie)

Amestecul de marinada

  • 6 lingurite iaurt
  • 2 lingurite amestec Garam Masala
  • 1 lingurita chimen macinat
  • 1 lingurita coriandru macinat
  • 1 lingurita curcuma
  • 1 catel usturoi pisat
  • frunze de menta maruntite
  • frunze de coriandru maruntite
  • 1 lingurita ghimbir ras

Salata ulei de susan

  • 1 capatana salata
  • 1 mango copt
  • 1 castravete
  • 1 lingura frunze de coriandru tocate marunt
  • 1 lingura frunze de menta tocate marunt
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita ulei de susan
  • 1 lingurita otet balsamic
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust

Mod de preparare
 

Marinada

  • Retete e foarte simpla: se amesteca toate ingredientele de mai sus pana la completa omogenizare.

Pregatirea carnii

  • Am dezosat pulpele de pui, am taiat carnea in bucati de marime potrivita,  le-am cufundat in marinada preparata mai sus.
  • Ungem bine carnea pe toate partile dupa care o asezam  intr-un bol de  sticla sau lut, avand grija sa acoperim carnea cu marinata, o acoperim cu o folie  alimentara si o bagam la frigider pana dorim s-o gatim (sa stea la rece macar cateva ore).
  • Cu vreo doua ore inainte de masa, am scos carnea  de la frigider.
  • In mod normal, in India si Pakistan de unde este originara aceasta reteta, carnea se pregateste in tandoor, un cuptor din lut in forma cilindrica in care se incing carbuni. Evident ca nu am asa ceva, m-am gandit ca totusi pot imprumuta mancarii o oarecare savoare daca folosesc vasul roman de lut. Normal, nu e acelasi lucru ca originalul dar oricum…
  • Asadar am luat vasul roman (tinut in prealabil in apa), am turnat in el carnea marinata, am mai adaugat putina supa de pui, sare, piper, am acoperit cu capacul si am dat la cuptor – pe acesta l-am aprins doar dupa ce am introdus vasul roman, eu asa stiu ca se face. 
  • Ma asteptam sa fie gata in doua ore. Noroc ca m-am gandit sa vad ce face dupa o ora, vroiam sa si intorc carnea - n-am mai facut-o, era gata.

Salata

  • Se decojeste si se  taie marunt fructul de mango. 
  • Castravetele se feliaza subtire.
  • Se desprind frunzele de salata de pe capatana, se spala si se clatesc in mai multe ape penru a inlatura orice impuritati.
  • Se pun laolalta intr-un bol, adaugam restul ingredientelor, amestecam cu grija dar bine. 
  • Potrivim la gust cu sare, piper si amestecam usor pentru omognenizare.

Notite bine de stiut

  • Trebuie sa precizam ca orice marinata se pregateste din timp, pentru ca aromele sa se imbibe in carne, este bine ca aceasta sa stea macar cateva ore  daca nu chiar o zi intreaga in saramura, in frigider.
  • Daca nu aveti vas roman, puteti gati carnea intr-o tava de friptura pe care o sigilati bine cu folie de aluminiu. Dupa o ora, indepartati folia (cu grija sa nu va ardeti de la aburul fierbinte din tava) si mai bagati carnea la cuptor sa se rumeneasca.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Am inceput prin a prepara amestecul de condimente in casa

blank
Am preparat marinada si am uns carne cu ea …..
blank
Am gatit carne in vasul roman…..
blank
E o bunatate, merita sa o incercati…..
carne marinada in sos tandoori
Multumesc Elenei ca mi-a dat un „branci” ca sa incerc aceasta reteta.

publicitate

Similar Posts

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.