Carne in untura la borcan

carne in untura la borcan
21 Shares

Carne in untura la borcan sau carne la garnita cum am vazut ca i se mai spune, reteta traditionala, taraneasca, delicioasa, cu ajutorul careia sa conserva un timp indelungat carnea, scufundata in untura. Cum se pregateste carne in untura la borcan in familia noastra

carne in untura la borcan

Va spun drept ca pana m-am maritat, n-am prea stiut de mancarea asta. Mama face ceva in genul asta dar la scara redusa iar nu industriala cum inca face soacra mea – e drept, mama gateste si ceva mai dietetic.

Trebuie sa spun ca m-am indragostit foarte repede de aceasta carne in untura la borcan din doua motive majore: e delicioasa (bun motiv, nu?) si a doua – e o metoda excelenta de a avea repede mancare caci o data ce ai asa ceva in pivnita ori camara, este suficient sa scoti niste carne din borcan – cu tot cu untura si sa o incalzesti intr-o cratita, dupa care se poate servi alaturi de o garnitura – fasole frecata, iahnie, varza calita, mamaliga, pireu de cartofi, garnitura de orez – de care o fi, invariabil merge – si, musai, niste muratura acra: e divina cu niste varza murata, parol, nu va mint.

Sa va mai spun ca folosesc untura si ce rest de carne se nimereste prin ea ca sa le fac copiilor paine unsa cu usturoi peste care intind un strat subtire de untura si nitica sare? Ori fara usturoi dar cu ceapa rosie presarata deasupra? Sa va mai spun ca ai mei copiii sunt innebuniti dupa bunatatea asta la micul dejun? Chiar si Petre care e un mofturos si un pretentios (fix ca taica-sau), vine adesea si cere cu o figura adorabila, citez: paine intinsa si prajita cu usturoi si unsoare.

Va puteti da seama ca pentru mine, care sunt tot timpul in cautare de metode rapide de a pune pe masa ceva bun dupa o zi obositoare, aceasta carne in untura e ca o mana cereasca de multe ori.

Anul asta, a luat sotul, ca in fiecare an, carne de la o macelarie de familie (ca de taiat nu are nici unul nici timp nici chef) si ne-am pus sa facem carne in untura – documentata si fotografiata de asta data. A dat o tura prin zona si soacra care a avut o disputa aprinsa cu sotul deoarece acesta cumparase ca sa punem la pastrare carnea o galeata de inox iar soacra sustinea sus si tare ca ne trebuie o oala smaltuita. Eu una in secret, imi doream sa punem carnea la borcan – motivul e unul egoist :), iasa mai bine in poze. Pana la urma am facut ca sotul si sincer, nu cred ca e musai o oala smaltuita, ci doar recipientul sa fie unul de calitate – poate fi metalic, de pamant, de sticla.

In timp ce ne pregateam de reteta, am dat o rasfoire si prin cartea ”Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti” a regretatului Radu Anton Roman, carte de baza pentru mine cand vine vorba sa intru in acea atmosfera de bucatarie taraneasca autentica. Prima operatiune a fost sa ma tavalesc nitel de ras cand am vazut ca Radu Roman ii zice la mancarea asta confit de porc. O avea omul dreptate dar suna foarte amuzant. Confitul e un finet pe care nu il asociam niciodata in cap cu carnea noastra in untura si alaturarea (corecta in fond) facuta de Radu Roman mi se pare si acum hilara si haioasa. Daca vreti detaliat sa stiti ce e un confit, puteti citi aici

A doua operatiune a fost sa constat ca reteta dansului difera de a noastra pentru ca dansul zice ca prajeste si rumeneste carnea in timp ce noi mai degraba o fierbem inabusit in untura (toata untura), la foc foarte mic, si o luam de pe foc cand e gata dar inainte de a se rumeni efectiv. Oricum respectiva operatiune de rumenit ramane pentru momentul cand incalzim carnea ca s-o punem pe masa langa o garnitura. Daca vreti sa intrati in atmosfera vintage, cititi postarea despre topirea unturii a doamnei Comsa de la 1925.

Carne in untura la borcan –  reteta completa, printabila

carne de porc la borcan
5 from 1 vote
Tipareste reteta

Carne de porc la borcan

Carne in untura la borcan , reteta taraneasca, traditionala

Tip de reteta Fel de baza
Bucatarie romaneasca
Timp de preparare 15 minutes
Timp de gatire 2 hours 30 minutes
timp total 2 hours 45 minutes
Autor Laura

Ingrediente

  • 3 kg. carne de porc noi folosim carne proaspata, cat mai macra
  • 2 kg. carnati de porc
  • untura obtinuta din 5 kgr grasime si slanina de topit, grasime trebuie sa fie proaspata, de culoare alba si cu miros placut, sau, in fine, cat de placut poate mirosi grasimea
  • 1 lingurita sare la un kg. untura

Mod de preparare

Prepararea unturii

  1. Incepem prin a taia grasimea si slanina pentru untura in bucati cuburi de circa 3 cm.

  2. Toata aceasta slanina si grasime se pune intr-o oala incapatoare, smaltuita, se aseaza pe foc mic si se lasa sa se topesca, amestecand des.

  3. Avem nevoie de unsoare clara si limpede iar nu de prajeala, asa ca o vom gati la foc foarte mic si o vom supraveghea, o vom lua de pe foc cand bucatile de slanina scad in volum, incep a se rumeni si plutesc in untura rezultata din ele .

  4. Punem peste un vas incapator o sita si scurgem untura rezultata. Cu o paleta chiar apasam bucatile de grasime si slanina din sita ca sa scoatem cata untura posibil.

Pregatirea carnii pentru carne in untura

  1. Taiem carnea cuburi de circa 3 cm.

  2. La fel procedam cu carnatii, ii taiem bucati ”nu mai mari decat degetul meu mic„ ca sa o citez pe soacra.

Preparare carne in untura la borcan

  1. Intr-o cratita incapatoare, am topit untura. La noi n-a fost cazul, abia ce am terminat de facut untura.

  2. Adaugam carnea, carnatii si sarea.

  3. Fierbem carnea in untura la foc mic, pana se inmoaie bine si e pe punctul sa se rumeneasca. Poate dura ceva vreme, minim o ora, trebuie supravegheata ca sa nu inceapa sa se rumeneasca sau sa arda.

  4. Desi, nu cred ca e un pas obligatoriu, am mai spumat untura din cand in cand, ca sa fie cat mai curata si transparenta.

  5. Am luat-o de pe foc cand sfaraiala domoala, imi zicea ca e pe cale ca bucatile de carne sa se rumeneasca.

  6. Cu o spatula, am scos carnea si carnatii si le-am pus in straturi in vasul in care doresc sa le pastrez. Care vas trebuie sa fie foarte curat, asta se intelege.

  7. Peste carne, se toarna untura in care s-a preparat carne, turnam incet si cu grija ca sa se scurga doar ce e limpede (fara eventuale resturi arse ce stau la fundul lichidului) pana untura acopera carnea cu 2 - 3 cm lichid. Daca vasul e din sticla, puneti un suport metalic sub borcan si nu turnati unsoare cat e incinsa, ca sa nu spargeti borcanul. Lasati sa se racoreasca putin.

  8. Este musai ca untura sa acopere carne, altfel aceasta se va rancezi.

  9. Se pastreaza foarte bine la rece (pivnita, camara, frigider - depinde unde aveti rece), acoperita ermetic.

  10. Ca metoda de a preveni rancezeala sau daca suspectati ca asa ceva e pe cale sa se intample, carnea in untura se mai incinge o data cat sa dea in cateva clocote la foc mic. Puteti face aceasta operatiune o data la 4 -6 saptamani.

  11. Cand ne servim cu carne de la borcan pentru pranz, luam cu o lingura curata din oala carne si untura in ce cantitate avem nevoie, o incalzim pe foc la foc mic si lasam sa se rumeneasca nitel iar, dupa ce am mancat, cantitatea de untura incinsa si eventuale bucatele de carne ramase se toarna inapoi in vas fierbinti si se pun la rece. 

Cand dorim sa servim, luam cu lingura din carne si untura….

carne de porc la borcan

 

E perfecta alaturi de o garnitura si muraturi….

Oricum o sa revin sa va spun cum s-a pastrat carnea intr-un vas de inox, daca au fost probleme – daca tot a fost asa mare disputa in familie pe tema asta, e cazul sa urmarim si sa arbitram corect, nu?

Sa ne fie de bine ca tare gustoasa este aceasta carne in untura la borcan!

21 Shares

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Leave a Reply

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.