C

Calamari provensali

Calamar provensal, o reteta rapida, delicioasa, cu o inimitabila prospetime mediteraneana

Aceasta reteta de calamari provensali este o mancare delicioasa, cu o savoare naturala, mediteraneana ce poate aparea doar din folosirea unor ingrediente de calitate.

Calamari provensali

Ideea acestei bunatati a aparut in momentul in care, invitata fiind de Gina Bradea sa particip la o frumoasa provocare gastronomica, am primit un minunat cos cu produse pentru testat, savurat si utilizat in retete cat mai diverse si cat mai gustoase. Pachetul m-a surprins intr-un mod placut – oamenii de la Foodville l-au impachetat cu grija mare incat toate produsele erau betonat ambalate (ca sa previna deteriorarea in timpul transportului) si erau asezate intr-un cosulet de  rachita intarit cu margini metalice – moama, ce-mi plac cosuletele de genul asta, m-au nimerit la fix, ce mai! Produsele Foodville din pachet erau multe si diverse si din ce-am gustat eu pana acum de calitate si gustoase. Aveti voi insiva sansa sa primiti un astfel de pachet cadou – singurul lucru care trebuie sa-l faceti este sa intrati la Gina pe blog si sa urmati pasii indicati – cu nitica sansa,veti putea avea sansa ca pe 1 august  sa ajungeti si voi in posesia unei asemena comori gourmet – nu uitati, trebuie sa va inscrieti pana pe 31 iulie.

Calamari pro

Trebuie sa recunosc – primul produs din cos care mi-a atras atentia a fost o conserva de calamar. Am mai mancat fructe de mare (mai ales in Franta, acolo sunt proaspete si delicioase, ca la…mama lor) dar uite ca nu gustasem calamar si eram curioasa. M-am bucurat de conserva pentru ca ar mai fi durat ceva pana m-as fi incumetat sa gatesc calamar proaspat – in felul acesta, puteam avea un fel de premiera…ca sa stiu la ce sa ma astept. Nu stiu cum o fi calamarul proaspat dar cel gustat de la Foodville – conserva calamar (110 gr.) Diamir –  a fost foarte bun si n-as ezita nici un minut sa repet experienta.

Clamari

Tot din cosul Foodville, am mai  luat si sticla de ulei de masline marca Urzante de 1 l (mmm, foarte bun!), un borcan de ardei piquillo intregi cu usturoi (290 gr.) (savurosi va spun) si un borcan de rosii deshidratate in ulei pomodori secchi -o alta obsesie de a mea, rosiile deshidratate (mmm, minunate). Din fiecare am folosit doar o mica cantitate, restul am pus la frigider pentru alte si alte retete – ceea ce face aceste produse foarte spornice. De mult imi doream sa fac rosii deshidratate dar n-am gasit niciodata timp, ei bine, dupa ce am gustat rosiile de la Foodville si am vazut ce gust deosebit dau mancarii, trebuie sa spun ca obsesia mea e pe deplin justificata – sunt un deliciu cu D mare. In rest, pentru aceasta reteta am folosit legume proaspete ca doar suntem in plin sezon.

O reteta in acelasi gen dar cu homar gasiti aici.

Calamari provensali – reteta completa, printabila

Calamari provensali

Calamar provensal, o reteta rapida, delicioasa, cu o inimitabila prospetime mediteraneana
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta Peste si fructe de mare
Bucatarie mediteraneana
Cuvinte cheie calamari provensali, retete cu calamari
Timp de pregatire 10 minutes
Timp de gatire 10 minutes
Timp total 20 minutes
Author Laura
Ai testat reteta?Voi fi incantata sa vad rezultatul. Pune o poza cu reteta pe instagram, foloseste tagul @casutalaurei sau foloseste hashtag #casutalaurei si ne putem bucura impreuna!

Ingrediente

  • 1 conserva calamar in ulei in greutate de 110 gr.
  • 4 bucati rosii deshidratate de la borcan
  • 1 ceapa verde
  • 1/2 dovlecel mare
  • 1 ardei gras verde
  • 3 ardei copti de la borcan
  • 3 catei usturoi
  • sare piper dupa gust
  • 1 lingura verdeata tocata dupa preferinte - eu am pus marar tocat
  • 1 lingura fulgi de drojdie
  • 1 lingura otet
Vrei sa ne imprietenim?Hai si in Cafeneaua cu retete!

Mod de preparare

  • Daca as fi folosit calamari proaspeti, as fi avut ceva mai mult de munca; dar pentru ca am folosit conserva, a fost foarte usor.

Pregatim legumele...

  • Ceapa am curatat-o si taiat-o marunt.
  • Taiem bucati de ardei in fasiute ca de spaghete.
  • Dovlecelul l-am taiat felii subtiri.
  • Intr-o tigaie, turnam o lingurita de ulei de masline si sotam toate legumele cu exceptia rosiei. La inceput le-am sotat rapid in uleiul fierbinte dupa care am adaugat nitica apa ca sa evit sa fie prea multa prajeala. Asta e un truc pe care l-am deprins de cand tineam Dukan, mancarea e mai dietetica si totusi nu e fada si are savoarea aceea de calit.
  • Cand se inmoaie usor legumele, am adaugat calamarul. Le-am adaugat cu uleiul din conserva cu tot (de aceea am si pus la inceput numai o lingura de ulei).
  • Amestecam cu harnicie....apoi lasam pe foc cinci minute sa se intrepatrunda aromele.
  • La sfarsit am adaugat rosiile deshidrate, taiate fasii, usturoiul tocat marunt si verdeata.
  • Potrivim la gust cu sare si piper. Dupa gust, picuram si putin otet.
  • Se serveste imediat. E o preferinta personala dar eu am adaugat la final si o lingura de fulgi de drojdie pentru un plus nutritiv si de gust - mmmm!.

Reteta video

Iese ceva delicios – na, sunt modesta si nu ma laud prea tare. Pofta buna!!!!!

CategoriesCarne de peste
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

  1. Gina Bradea says:

    Hmmm ce minune de reteta ai pregatit, Laura! Sa stii ca voi proba si eu asa ceva, imi lasa gura apa 🙂
    Calamarii proaspeti trebuie sa stii sa-i cureti si sa-i gatesti, altfel nu-s prea gustosi.

    1. Laura says:

      De aia nici nu prea imi vine sa ma apuc….In Franta m-au invatat niste doamne cum sa gatesc crevetii si langustinele delicios, am incredere mai mare cand invat de la cineva obisnuit cu asa ceva. La calamar chiar ar trebui sa fac un curs ceva:)))) dar cu o conserva se rezolva imediat si iese papica gustoasa.

  2. Zenaida says:

    Interesanta reteta! Calamarul la conserva are o textura mai moale si parca e patruns fata de cel congelat. Ma tot intreb de ce noi romanii nu facem rosii uscate, deshidratate, ca avem traditie in bulioane si scucuri de rosii. Ce nu ne iese?

    1. Laura says:

      La mine e spatiul, n-am unde le intinde. La sotul, la tara, am vazut intinsa fasole la uscat dar m-a oripilat nitel ca erau pline de muste….Brrr, n-as mai fi in stare sa mananc dupa ce am vazut in starea aia. Mi-ampus in cap sa cumpar un deshidrator, nu e scump dar tot timpul am avut altele inainte. Am incercat si varianta cu cuptorul dar n-am nervi pentru asa ceva sincer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Notice: WP_Block_Type_Registry::register a fost denumit incorect. Tipul de bloc „jetpack/related-posts” este deja înregistrat. Te rog vezi Depanare în WordPress pentru mai multe informații. (Acest mesaj a fost adăugat în versiunea 5.0.0.) in /home2/casutala/public_html/wp-includes/functions.php on line 4667