Budinca de gris

 Budinca de gris este unul din dulciurile mele preferate din copilarie. Foarte usor de facut si cu o savoare absolut minunata. In cartea Sandei Marin am gasit o reteta mai elaborata, avand si stafide si coaja de portocale, eu o prefer asa simpla, nu as schimba nimic la ea.

 Budinca de gris

Pentru ca sa va fie mai usor sa o preparati, aveti mai jos atat reteta in format video cat si scrisa si printabila. Ba astept cu impresii despre bunaciunea asta, sunt sigura ca va va place mult.

Urmariti cum se prepara budinca de griş cu lapte vanilat

Budinca de griş cu lapte – reteta completa, printabila

Budinca de gris
4.34 from 3 votes
Tipareste reteta

Budinca de gris

Dulcele copilariei mele

Tip de reteta Desert
Bucatarie romaneasca
Timp de preparare 10 minutes
Timp de gatire 40 minutes
timp total 50 minutes
Calorii 120 kcal
Autor Laura

Ingrediente

  • 4 oua
  • 4 linguri zahar
  • 7 linguri gris
  • 1 lingura praf de copt optional
  • 1/2 l lapte
  • zahar vanilat sau esenta vanilie
  • zahar pentru indulcit laptele dupa gust

Mod de preparare

  1. Aprindem cuptorul si-l incingem la 180 grade C.

  2. Separam galbenusurile de albusuri in doua boluri.

  3. Galbenusurile le mixam cu 4 linguri zahar, adaugam grisul si praful de copt.


  4. Nota! Praful de copt e optional, mama mea punea dar din experienta mea, daca bateti corect albusurile spuma, ele nu se vor lasa si nu mai e nevoie de praf de copt.

  5. In celalalt bol, batem albusurile pana se transforma intr-o spuma teapana.

  6. Amestecam usor albusele batute cu crema de galbenusuri cu gris, avand grija sa nu distrugem bulele de aer din spuma de albusuri.

  7. Tapetam o cratita de marime medie cu unt si faina si, pentru ca vreau sa scot cat mai usor feliile intacte, pe fundul oalei prefer sa pun si o bucata de hartie pergament taiata fix pe marime vasului.

  8. Turnam cu grija aluatul in cratita si il bagam la cuptor. Aveti grija sa nu deschideti usa cuptorului primele 20 de minute – se va lasa budinca.

  9. Cat se coace, incalziti 1/2 l lapte pe care il indulciti cu zahar, adaugati si zahar vanilat sau esenta de vanilie.

  10. Cand e gata coapta, o scoatem de la cuptor, o lasam putin sa se raceasca si turnam peste laptele indulcit, cate putin dandu-i timp sa se absorba – ceea ce se va si intampla, aceasta budinca este foarte... setoasa. Nu scoatem din cratita budinca (eu am facut-o pentru ca vroiam sa va arat cum arata) ci doar feliile pe masura ce dorim sa le mancam. Nu de alta dar e imbibata de lapte si asa trebuie sa ramana.

Nutrition Facts
Budinca de gris
Amount Per Serving (100 g)
Calories 120
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

O bunaciune! Pofta buna!

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 17

  1. Sincer n-am incercat :)))) dar ma gandesc ca cratita trebuie sa fie foarte unsuroasa, uleiul nu ramane asa lipit, niste nargarina n-ai? Cred ca ar merge mai bine.

  2. [..] o rețetă ușoară de budincă de griș, rețetă ce am aflat-o de la Laura, și pot să spun că a devenit unul din dulciurile [..]

    Cu ulei am facut-o, deja de trei ori, si iasa tare bine. Foarte buna pufosenia! 😉

  3. Vai dar ce de bunatati pe aici! 🙂 Am incercat astazi budinca de gris – a iesit f buna la gust, dar e enervant ca se innegreste pe fund, a trebuit scoasa din cratita.
    Copilasii sa va traiasca! Sunt niste scumpi 🙂

  4. Andreea, cred ca ai pus-o in cuptor prea jos, aproape de foc. Data urmatoare, pune-o in partea superioara a cuptorului. Te mai asteptam pe aici. Multumim de urari!:)))))))))))

  5. Buna! Acum am facut si eu budinca asta, nu am apucat sa o mananc inca, insa am rupt un coltisor mic mic si mi se pare buna. Insa mie nu mi-a crescut frumos in mijloc, s-a lasat, cred ca am facut compozitia prea moale, cu toate ca am pus mai mult de 7 linguri de gris. Cam ce consistenta trebuie sa aiba cand o pun in tava? Mentionez ca nu am deschis cuptorul inainte de vreme: 20 de min la foc mic, apoi 5 min la foc mediu, apoi am scos si verificat cu scobitoarea, apoi inca vreo 10 min la foc mic si am scos-o. Unde am gresit? MA gandeam, ar iesi mai delicioasa cu lapte de caramel?

  6. Sandra, compozitiile cu albus de ou batut sunt “mofturoase” in sensul ca la cea mai mica nemultumire, fac puf. Daca nu ai deschis inainte cuptorul, ma gandesc sa nu fi manevrat cu prea multa vioiciune aluatul, adica trebuie mestecat cu grija in sensul acelor de ceasornic ca sa nu spargem bulele de aer din albusul batut, apoi cand turnam in forma tot asa multa grija, nu scutura lingura ca sa dai jos aluatul si nici nu lovi lingura de marginea formei, in general nu “brusca” si nu tranti caci pufosenia e sensibiloasa. Daca folosesti mixerul, opreste-te de indata ce spuma e tare, nu de alta dar daca “insisti”, se lasa. Oricum chiar si cand e ratata si budica s-a lasat, tot buna e numai ca e si mai buna…pufoasa.
    Consistenta aluatului e moale deci nu asta a fost problema, asa trebuie sa fie. Daca ce am scris mai sus n-a fost, ma gandesc si la aragazul tau, poate nu era incalzit destul, caz in care trebuie musai sa mai astepti pana se incinge bine inainte de a baga budincuta la cuptor. Stiu suna tare complicat ce-am zis dar te asigur ca o data ce i-ai prin spilul, ti se va parea o jucarie.
    N-am incercat pana acum cu lapte caramel dar nu are cum sa nu fie buna. Doar ca eu sunt dependenta la desertul asta de laptele cu vanilie pentru ca asa mi-l facea bunica.

  7. In primul rand multumesc pentru reteta 🙂 Am facut-o si eu astazi cu doua mici modificari (am pus cateva linguri de cacao impreuna cu galbenusurile si am pus laptele fierbinte peste bundinca deasemeni fierbinte, abia scoasa din cuptor) si a iesit nesperat de buna.
    O reteta excelenta pentru incepatori sau pentru cei care nu au mult timp de alocat gatitului. Stiu ca ma repet dar multumesc pentru reteta:D

Lasă un răspuns

*