Bucataria – lista detaliata de curatenie

Bucataria – lista detaliata de curatenie

Bucataria este una din zonele foarte importante ale casei. Hm, de fapt, care zona a casei nu este importanta? Oricum, la sanatatea generala a familiei, e musai sa avem o bucatarie igienica si bine organizata.

Bucataria

Asta inseamna ca fiecare suprafata din incapere pe care poate ajunge mancarea, trebuie sa fie curata si fara germeni. Trebuie sa stii orice ai in rafturi si sa arunci produsele prea vechi sau expirate. Dar genul asta de treburi merita postare separata, azi am venit cu o lista de curatenie pentru bucatarie, o lista asa cum v-am obisnuit cat mai organizata si detaliata, am mai schimbat fata de lista precedenta si am incercat s-o fac mai generala. Cealalta era cumva construita pe cum arata bucataria mea – fara perdele, cu rafturi usor detasabile. Am facut aceasta lista gandindu-ma la bucataria tipica romaneasca.

Bucataria –  cateva observatii preliminare

Lista cuprinde tot soiul de sarcini de curatenie ce trebuie facute in bucatarie si, dupa parerea mea, nu toate trebuie facute lunar dar asta este mai mult o optiune pe care o puteti lua la nivel personal. Puteti face curatenie in sertare si rafturi total separat de curatenia din bucatarie – este o sarcina cumva plictisitoare si consumatoare de timp (dar daca o faci mai des, devine mai usoara) – eventual intr-un weekend in care nu va propuneti altceva. Eu ma uit peste provizii lunar ca sa stiu ce pun in lista de cumparaturi dar o revizie generala a ceea ce am in bucatarie si camara nu fac deca o data la trei luni – adica de patru ori pe an.

Ca regula generala…

Obisnuieste-te sa faci curatenie pe parcursul muncii in bucatarie. Nu lasa chiuveta sa se umple de vase, spala-le imediat ce nu iti mai sunt de folos. Curata blatul de lucru imediat ce l-ai folosit. Desi pare dificil a inceput, cand bucatele vor fi gata, bucataria va straluci de curatenie iar noi ne vom putea relaxa in voie.

Saptamana asta…

De fapt, daca ar trebui sa sectionez lista de mai jos in subsarcini, acelea ar fi:

  • curatenia generala – aici includ aspirarea peretilor, curatarea geamurilor, curatarea faiantei, a podelelor, a mobilelor
  • sortarea produselor din bucatarie, aruncarea celor vechi, expirate sau stricate (pe care personal prefer s-o fac o data la trei luni, pastrand pentru curatenia lunara doar eliberarea fiecarui sertar si raft, aspirarea si reasezarea obiectelor inauntru).

Este foarte drept ca facuta o data la luna, aceasta sortare nu-ti ia mai mult de o zi, de fapt cateva ore de lucru. Ajuta si in a tine o evidenta cat mai stricta  a ingredientelor si itemilor pe care le avem in casa. La programul meu actual, imi este totusi mult prea greu sa fac lucrul asta asta lunar.

  • obiectele electrocasnice mari necesita dupa parerea mea o atentie speciala.

Frigiderul ar trebui revizuit saptamanal si curatat inauntru si in afara.blank

Congelatorul o data la sase luni – cel putin.

Aragazul ar trebui sa primeasca un lustru zilnic si o curatare cel putin saptamanala – ceea ce e ok pana la…..cuptor. Doamne, ce greu imi este sa-l curat!

Chiuveta ar trebui curata zilnic. Rutinant, stiu dar e unul din obiectele centrale ale bucatariei si o chiuveta curata si stralucitoare parca schimba cu totul aspectul bucatariei pe cand una imbacsita si plina permanent de vase e impovaratoare.

Masina de spalat vase (pe care n-am adaugat-o in lista pentru ca stiu ca nu este un obiect casnic comun la romani) ar necesita o curatare periodica a filtrelor si o tura de decalcifiere, stabilita si in functie de cat de calcaroasa este apa din zona unde locuiti.

  • obiectele electrocasnice mici- in special cele folosite zilnic (toasterul de paine in cazul nostru e foarte uzitat) ar trebui curatate saptamanal – eu una am inclus activitatea in primenirea casei.

Alte liste printabile de curatenie

Camerele copiilor

In loc de concluzii 

Lista detaliata de mai jos este orientativa si poate fi adaptata oricarui program va propuneti. Itemi ai listei poti fi scosi sau adaugati la intervale mai rare sau mai dese, totul este ca macar periodic sa le bifati.

Asa cum v-am obisnuit, lista vine in format Word si e usor downloadabila, doar apasati pe butonul de mai jos si documentul se va descarca in computerul vostru. Sper sa il gasiti util, sa va fie de folos si astept impresiile si sugestiile voastre in comentarii :).

Invalid download ID.

[su_document url=”http://casutalaurei.ro/wp-content/uploads/2017/01/Bucataria.docx” width=”1000″ height=”1000″]

Si, nu uitati sloganul rubricii:

”Facem curatenie ca sa traim, nu traim sa facem curatenie.”

Similar Posts

8 Comments

    1. Da, e o munca extenuanta, de aceea e bine sa ai un plan si sa bifezi ce ai facut. Eu, cel putin, prind energie cand vad cum dispar sarcinile una cate una de pe lista. Bine ai venit pe la noi!

  1. Merci pt lista: e utila!
    Si eu consider ca chiuveta si frigiderul sunt principalele surse de germeni patogeni din casa si au nevoie de curatenie atenta.
    In rest, eu curat mai des sertarele, pe portiuni, asa vad usor ce expira sau se termina, dar si ma ajuta sa gasesc mai usor lucruri pierdute ☺☺
    Nu ai zis de spalatul pe jos… eu il urasc….

  2. Cred ca toate avem fixurile noastre legate de curatenia in bucatarie. Mai mult decat atat, am mai dezvoltat si o manie legata de dezinfectie (stiti voi, chestiile care nu se vad, dar care stii ca sunt acolo 🙂 Mi s-ar pare f util si un post al tau legat de ce produse de curatenie folosesti. Am cautat mult produse pentru fiecare element din bucatarie, pana cand am obosit si am cautat ceva universal, care sa faca treba peste tot. Eu m-am oprit la un produs nemtesc – Biosativa, de care momentan sunt f multumita. Dar poate aveti si voi sugestii. Eu l-am luat de pe nanomagic.ro (v-am zis ca am cautat bine 🙂 )

    1. Yep :). Pentru mine, bucataria e zona care se murdareste si se aglomereaza cel mai repede. Asta probabil pentru ca gatesc zilnic. Mereu trebuie sa frec faianta de langa aragaz, mereu am vase de pus la loc….slava Domnului pentru masina de spalat vase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.