Briose cu mere si nuci

Briose cu mere si nuci
17 Shares

Aceste briose cu mere si nuci sunt un desert rustic, foarte simplu de facut si gustoase….Ce ziceti, nu va tenteaza?

Briose cu mere si nuci

Hehe, am zis eu de provocarea Romaniei, cum am intarziat si am publicat a doua reteta in septembrie….Dar ce ziceti de reteta asta? Am vrut s-o public acum vreo saptamana, nu de alta dar am inscris-o si la un concurs de briose pe www.decoblog.ro, nu numai ca n-am publicat-o dar am si uitat complet de concurs. Adica initial ma gandeam sa cersesc si eu votul vostru, unul acolo sa fiu acolo pe un loc respectabil pe la jumatatea clasamentului macar. Ha, foarte tare a fost ca am uitat…sa mai cersesc! Oricum nu aveam cu ce ma lauda prea tare, briosa mea a fost una obisnuita, nu a avut nici decoratii speciale, asa ca nu meritam sa castig primele trei locuri, au fost niste fete pe acolo care chiar s-au straduit. Oricum, reteta asta este foarte buna, zic eu, cand vine frigul, aromele ei te fac sa ai un sentiment de cosy – cum spune englezul – de confort. Nici nu mai are nevoie de vreo crema deasupra, de fapt, cred ca o crema ar impopotona-o prea mult, un ceai aromat este mai mult decat suficient ca acompaniament. Parol.

Briose cu mere si nuci – reteta completa, printabila

Briose cu mere si nuci
0 from 0 votes
Tipareste reteta

Briose cu mere si nuci

Briose cu mere si nuci, desertul perfect pentru o seara lejera in familie
Tip de reteta Desert
Timp de preparare 20 minutes
Timp de gatire 25 minutes
timp total 45 minutes
Autor Laura - www.casutalaurei.ro

Ingrediente

  • 300 gr . faina
  • 100 gr zahar pudra
  • 2 oua
  • 100 gr unt
  • 150 ml smantana
  • 100 ml lapte
  • 300 gr pulpa de mar
  • 50 gr nuci
  • 100 g caramele moi
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • la alegere: o lingura de pudra de scortisoara ori unul – doua cuisoare rase ori o lingurita de nucsoara pudra.

Mod de preparare

  1. Incingem cuptorul la 200 grade C.
  2. Intr-o craticioara, punem untul si-l topim pe o flacara domoala.
  3. Cand s-a lichefiat, il luam de pe foc, intr-o farfurie adanca spargem cele doua oua si le batem ca pentru omleta.
  4. Odata untul racit, turnam in fir subtire in oua in timp ce batem viguros cu furculita.
  5. Am curatat merele de coaja si seminte si le-am taiat marunt. Obtinem cam 300 gr pulpa de mar de la trei mere mari.
  6. Nucile se aleg sa nu scape cumva vreo coaja si se maruntesc grosier cu cutitul, eu le-am si prajit nitel intr-o tava, cat sa capete o usoara aroma. Tot acum taiem si caramele in bucatele mai mici.
  7. Amestecam faina cu ouale amestecate cu untul, adaugam laptele, smantana, praful de copt si bicarbonatul, amestecam bine sa omogenizam aluatul.
  8. Adaugam si merele, nucile si caramele, ce alt condiment mai ne face cu ochiul, mestecam pentru uniformizare.
  9. Pregatim tava de briose, asezand hartia de copt in fiecare forma a tavii, dupa care cu o lingura, punem aluat in fiecare…adancitura, am pus suficient aluat cat sa umple pe trei sferturi fiecare forma…..
  10. Punem la copt in cuptor cam 25 de minute pana cand cresc frumos si se rumenesc de mai mare dragul.
  11. Se verifica de-s gata cu testul scobitorii: infigem o scobitoare in briosa iar daca iese curata, e gata.

Preparam aluatul…..

briosecunuca
Omogenizam aluatul ca sa-l bagam la cuptor…..

briosenuci

…Simplu, nu?

Scurt indrumar de folosit caseta de retete de mai jos
Caseta de retete este o modalitate eficienta si la obiect de a prezenta o reteta cu informatiile esentiale de care aveti nevoie. Totusi, fiind si varianta printabila, incerc sa fiu cat mai succinta – ca atare, nu uitati sa cititi intreaga postare pentru cat mai multe informatii, nu doar reteta din cutie.

  • Apasand pe butonul tipareste reteta, va va aparea o fereastra separata cu textul retetei gata de a fi tiparit la imprimanta. Din aceasta versiune gata de tiparire, am eliminat fotografiile, acestea consumand multa cerneala din toner si nefiind musai necesare.
  • Daca apasat cu mouse-ul pe numarul ce indica portiile, va va aparea o mica bara. Mergand in dreapta sau in stanga cu mouse-ul pe acea linie, puteti ajusta numarul de portii din reteta dupa dorinta si, in consecinta, asta va modifica automat si cantitatile indicate la ingrediente.
  • In dreptul ingredientelor si al etapelor de preparare, aveti niste patratele care sunt, de fapt, casete de bifat. Le puteti utiliza online cand va pregatiti ingredientele, le puteti bifa pe cele pe care le aveti deja si veti vedea imediat ce va mai lipseste. In acelasi fel, puteti bifa fiecare etapa de preparare imediat ce ati terminat-0, asigurandu-va ca n-ati ratat din greseala nici un pas.
  • La modul de preparare, acolo unde sunt indicati timpi de preparare tip 10 minute, 20 minute – treceti cu mouse-ul pe deasupra, va aparea o caseta care va va indemna sa dati click, daca o veti face, veti declansa un timer foarte util in caz ca vreti sa gatiti in timp ce consultati reteta. Acest timer va va insoti atatea minute cate sunt indicate.
  • Nu uitati sa apreciati reteta, bifand un numar de la 1 la 5 stelute dupa cum credeti si dupa cum v-a ajutat si v-a iesit reteta respectiva. M-as bucura sa lasati si un mesaj dar numai dand un rating retetei, bifand stelutele, ma ajutati atat pe mine in fata atotputernicului si pretentiosului Google cat si pe ceilalti cititori ce vor citi in viitor reteta. Multumesc din suflet pentru efort!
  • Toate aceste detalii sunt interactive si pot fi foarte utile pentru voi dar erau cumva prea subtile si rar sesizate de cititori. Ca atare, am hotarat sa fac acest mic indrumar, pe care sper sa-l pot pune la toate retetele, pentru a va ajuta. Spor la gatit si pofta buna!!!!
17 Shares

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 8

  1. @ Fancy: bine ai venit pe aici:))))
    @ Antonina, pe fundal e Ochiul boului, super floare, poate fi in mai multe culori si tine muuuuuult. Am inscris briosa la concurs dar am uitat sa-l si urmaresc, asa ca acum nu stiu nici macar ce punctaj am luat. Sau daca m-a votat cineva.:D
    @ Mihaela, de acord cu tine.
    @ Amoush, multam:)
    @ Adela, pupicei si tie:)

Leave a Reply

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.