Boeuf bourguignon
|

Boeuf bourguignon, reteta frantuzeasca de tocana de vita

Boeuf bourguignona la Julia Child este o reteta clasica din carne de vita, o mancare plina de arome, satioasa, un regal al gusturilor – reteta de fata este a Juliei Child.

Boeuf bourguignon

Eu, fana a filmului “Julie&Julia”, nu puteam rata prilejul de a incerca mult pomenitul Boeuf bourguignon, zilele trecute s-a ivit prilejul: a fost ziua lui iubi si intrebandu-l ce-si doreste de ziua lui, verdictul lui a fost clar: tocana.

Am zis ca trebuie sa fie ceva special, asadar m-am inarmat cu reteta – si nu oricare reteta ci cea Julia Child originala (saru`mana, Maya), cu dictionarul de engleza, cu pixul in mana (ca sa traduc cantitatile in cele obisnuite noua) si ce ceva rabdare. Sincer, multe din ingrediente imi aduceau aminte de ceva destul de familiar: reteta de tocanita de vitel/miel de la mama soacra de care v-am povestit deja, o gramada dintre ingrediente erau comune, de aceea ma gandeam: oare n-or semana foarte mult la gust?

Boeuf bourguignon – reteta completa, printabila

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Boeuf bourguignon. gatit dupa reteta celebrei Julia Child
fel de mancare fel principal
bucatarie franceza
portii 4 portii
calorii 430 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 800 gr. carne de vita macra taiata cubulete (de fapt impropriu spus, ce aveam eu in congelator era mai mult ca sigur vitica si nu era chiar macra dar astea sunt amanunte – hihihi)
  • 100 gr. bacon (eu am folosit mai putin, nu de alta dar am banuit ca era nevoie de el din cauza faptului ca vita nu avea pic de grasime ceea ce nu era cazul cu carnita mea)
  • 1 ceapa taiata marunt
  • 1 morcov taiat felii
  • 250 – 300 ml supa de vita (eu n-am avut si m-am orientat spre o pungua de supa de pui congelata)
  • 400 ml vin rosu
  • 9 – 10 ceapa mici (eu am avut niste salote mai mari, dar am preferat sa le tai foarte marunt)
  • 200 – 250 gr. ciuperci proaspete
  • 2 – 3 catei usturoi zdrobiti
  • 1 lingura pasta de rosii
  • 2 linguri faina
  • 1/2 lingurita cimbru
  • 1 frunza dafin
  • ulei
  • sare
  • piper

Mod de preparare
 

  • Taiem baconul cubulete, il fierbem 10 minute pana dispare aroma si gustul de afumat, and e gata, o scurgem si o uscam intr-un servet absorbant de bucatarie.
    blank
  • Pregatim o tigaie non-aderenta, turnam o lingura de ulei si incingem pe foc, punem baconul si-l prajim cateva minute pana capata o culoare rumena. Cand e gata, il scoatem deoparte.
    blank
  • Carnea de vita se usuca in prosoape de hartie (asta o face sa se rumeneasca corespunzator) …
  • si se aseaza in tigaia in care am prajit deja baconul, nu o inghesuiti, ci rumeniti-o relaxat, in mai multe transe.
    blank
  • Cand e gata carnea si am golit tigaia, adaugam legumele (morcovii si ceapa) si le rumenim si pe ele.
    blank
  • Intr-o oala, punem legumele abia prajite, baconul, carnea, asezonam cu sare, piper, iar cu o sita, am “nins” usor cu faina in strat subtire peste carne….
    blank
  • si se baga la cuptorul incins pentru 4 minute, timp in care deasupra carnii ar trebui sa se formeze o crusta.
    blank
  • Dupa patru minute, scoatem oala, amestecam si mai introducem pentru patru minute la cuptor.
  • Turnam supa, vinul, pasta de rosii, usturoiul, cimbrul, dafinul, se pune la fiert pana incepe sa fiarba, se acopera cu un capac si se introduce la cuptor pentru 3 – 4 ore pana ce carnea se fragezeste.
    blank
  • Luam cepele mici, le spala, le curatam (eu le-am si taiat marunt), le punem in apa cu putin unt si o punem sa fiarba inabusit vreo 20 minute.
    blank
  • Spalam ciupercile, le taiem, le uscam bine si le prajim in uleiul cu putin unt pana sunt rumene aurii.
    blank
  • Cand carnea e gata, scoatem oala din cuptor, adaugam ciupercile si ceapa, Julia Child recomanda chiar sa o degresam, mie nu mi s-a parut ca ar fi cazul. 

Notite bine de stiut

Interesant mi-a parut (si nu mi-am explicat-o – poate cineva care se pricepe stie sa-mi zica si mie) si faptul ca de vroiam sa mananc imediat, trebuia sa mai fierb mancarica pe aragaz 2 – 3 minute iar daca vreau s-o pastrez pentru a doua zi, se mai fierbe inca 10 minute.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Rezultatul final…

blank

Similar Posts

5 Comments

  1. Draga mea…beef bourguinon nu-i decat tocana noastra de vita sau vitel…
    Cred ca e ceva la barbati care ii face sa prefere tocana in locul altor mancaruri mai deosebite.
    Eu cred ca-i sentimentul ala de „comfort food”, ca la mama acasa!;)
    Sotul meu, de asemenea prefera mancarurile cu sos si fierte pana „se topeste carnea in gura”…
    Incercam acum s agasesc un raspuns la nedumerirea ta, uitandu-ma in cartea Juliei Child. Zice asa:
    -daca vrei sa servesti imediat, pune oala pe aragaz pentru inca 2-3 minute, si amesteca de cateva ori carnea cu sosul(pentru o mai buna interactiune a aromelor).
    -for late serving, normal, se lasa sa se raceasca si se pune la frigider.Ehhh, cand vrei sa servesti din nou,pune pe aragaz, acopera,si INCALZESTE MANCARE pentru 10-15 min, amestecand,m deasemenea de cateva ori.
    So, Laura draga, este doar modalitatea prin care incalzeam si noi mancarea pana sa apara cuptoarele cu microunde!
    Tocana ta arata delicos!
    LA MULTI ANI PENTRU IUBITUL TAU!
    Numai bine!
    p.s.
    scuze pentru un comentariu asa lung!

  2. Draga Ana, sa stii ca ai dreptate, e chiar ca tocana de vitel, a facut soacra-mea acum si le-am comparat. Au acelasi gust dar tocana de la soacra mea se gateste ceva mai simplu.:))))))))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.