B

Bilute de branza in diverse arome

bilute de branza burduf aperitiv in trei variante de prezentare

Bilute de branza burduf cu verdeata si diverse condimente, o reteta aperitiv usor de facut, rapida si versatila. Poate fi adaptata cu ingrediente pe care le avem la indemana. Sunt o optiune perfecta pentru platourile cu aperitive la mese de ocazie sau la sarbatori.


Bilute de branza cu diverse condimente – reteta video


E un aperitiv pe care l-am bibilit tot cu ocazia zilei mele de nastere. Nu pot spune ca eu l-am creat, pentru ca nu cred asta dar oricum l-am alcatuit fara vreo reteta in fata. Ingrediente? In primul rand, branza framantata, seminte de chimen, verdeata (în cazul de fata – frunze de patrunjel si de menta). 

Cateva detalii despre branza de burduf

bilute de branza cu verdeata

In familia mea, branza framantata (sau de burduf – desi noi n-o tinem in burduf) n-o prea achizitionam din comert. Preferam sa o facem noi insine dintr-o roata mare de cas cat mai proaspat si gras. Tehnologia v-o spun printr-o povestioara 100% adevarata si foarte hazlie: se duce mama la piata sa cumpere cas. In timp ce plateste, o intreba pe bacita cum prepara ea branza framantata.

– Doamna, il tai in bucati (casul) si il dai de doua ori prin masina de tocat carne, vine raspunsul prompt si sfatos.
Gandindu-se probabil la cate mai avea de facut pana seara, mama ingaima ceva de genul ca vede ea daca l-o da chiar de doua ori prin masina.
La care aude un indemn sfatos, energic si mobilizator ce o lasa cu gura cascata:
-Nu-ti fie lene, doamna, nu-ti fie lene!

Toata familia am ras cu lacrimi. Si acum, de cate ori ma simt mai demoralizata si fara chef de munca, imi repet: Nu-ti fie lene, doamna, nu-ti fie lene si ma inveselesc si inviorez instant.

Dupa cum va spuneam mai sus, branza de burduf – sau, cum i se mai zice, branza framantata – se face din cas – cel mai adesea de oaie dar uneori de bivolita sau vaca.

Cum? Simplu. Dam casul prin masina de tocat de doua si chiar de trei ori pentru mai multa cremozitate si finete. Adaugam sare dupa gust. Si ca sa justificam al doilea nume, se framanta bine cu mana, in covate mari, de lemn.

De pastrat traditional, se pastra in burduf. Acesta era facut din piele sau stomac de oaie, basica de porc sau de bivol si permitea o pastrare indelungata a branzei. Mestesugul crearii unui burduf din piele uscata si tabacita e pe cale de disparitie. e mult mai comoda varianta moderna, a impartirii branzei framantate in pungi de plastic ce se pastreaza ulterior la congelator.

In vremuri mai grele, cand ciobanii nu-si permiteau sa tansporte cantitati mari de branza, a aparut branza de burduf in coaja de brad. Initial, ascundeau branza in scorbura copacilor de nevoie. Cand au constatat ca metoda nu doar ca permite pastrarea corespunzatoare a branzei dar ii da si o aroma deosebita, a ajuns sa fie considerata o a doua forma traditionala de prezentare si pastrare a branzei de burduf.

Cateva detalii despre aperitivul nostru de fata

blank

Asadar daca vreti sa incercati reteta asta, stabilim cata cantitate de branza framantata folosim. Macinam semintele cat mai fin, tocam verdeata (proaspata) cat mai marunt. Framantam verdeata cu branza in cantitati subiective – adica dupa gust – poate fi o aroma mai delicata sau una mai puternica. Cu o lingurita luati mici cantitati din branza astfel aromata si le rotiti usor in podul palmei pana formeaza mici sfere perfecte. Aperitivul e gata.

Bilute de branza burduf cu verdeata si condimente – reteta printabila

bilute de branza burduf aperitiv in trei variante de prezentare

Bilute de branza de burduf cu verdeata si condimente

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
fel de mancare Aperitive si gustari
bucatarie usoare
portii 10 bucati

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 250 g branza burduf
  • 1 legatura verdeata la alegere – patrunjel, marar, menta etc.
  • 2 – 3 linguri chimen macinat
  • 2 – 3 linguri boia dulce sau iute – dupa preferinte
  • 2 linguri fulgi de chilli
  • 2 – 3 linguri seminte la alegere
Ai incercat reteta asta?Lasa o vorba si spune-ne parerea ta!

Va dati seama ca variantele pot fi foarte numeroase. Sunt hotarata sa incerc cat mai multe. Deocamdata n-am testat decat doua. Imediat ce voi afla noi delicii, vi le impartasesc cu drag.

– branza framantata + seminte de chimen macinate + frunze de patrunjel tocate marunt
– branza framantata + seminte de chimen macinate + frunze de menta tocate marunt

Pentru alte retete si idei de aperitive si gustari delicioase, dati o raita pe pagina mea de aperitive si gustari.

blank
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

  1. blank
    Diana says:

    Deci bilutele astea sunt fenomenale nu am crezut la inceput in reteta dar o sa o recomand cu drag tuturor prietenelor mele.Multumim.

    1. blank
      casutalaurei says:

      Mă bucur ca-ți plac, adevarul este ca detaliile mici fac diferențe mari, asta se aplica la gatit in ierburi si condimente. Pot transforma un preparat simplu in o mie de feluri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.