Bibimbap

Bibimbap este o reteta coreeana, orez amestecat (bibim = amestecat; bap = orez), servit in boluri individuale in care se aseaza un strat de orez peste care se pun  legume de diverse culori – cu cat mai multe, cu atat mai bine.

Dar acele legume nu se pun oricum ci in cerc, culorile trebuie sa fie in armonie, culorile apropiate trebuie puse in parti opuse pentru un efect vizual maxim. Pentru ca nu suport mancarea prea picanta, am preferat sa inlocuiesc traditionalul sos picant cu un sos mai fresh, raw care s-a dovedit a se potrivi de minune.

Bibimbap

Bibimbap este o reteta pe care am ochit-o acum vreun an la o provocare Daring Kitchen. Ma tenta foarte mult s-o incerc dar aveam o retinere, nu eram sigura ca era pe gustul meu si am tot amanat  momentul…..pana cand intr-o zi, mergand prin Carrefour si vazand ulei de susan, mi-am amintit ca e ingredient in aceasta reteta si…da, chiar vroiam s-o incerc. Reteta originara o gasiti aici, eu am adaptat-o conform propriilor gusturi, adica am facut-o de post si fara sos picant. Cu aceasta reteta, particip la Concursul “Condimente delicioase pentru o masa reusita de Pasti” organizat de Laura Adamache Retete culinare si Pastai de vanilie.ro. Fac asta din doua motive: imi place de Laura si sunt dependenta de condimente (niciodata nu am destule).

Daca vreti sa vedeti ce alte retete cu orez am mai gatit pe blog, dati un click aici.

Bibimbap vegan – reteta completa, printabila

Bibimbap

Bibimbap

O reteta de inspiratie asiatica, gatita aici in stil vegan, un preparat satios, colorat si plin de savoare
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta fel principal
Bucatarie asiatica
Cuvinte cheie bibimbap, orez asiatic cu legume bibimbap, orez bibimbap
Timp de pregatire 35 minutes
Timp de gatire 55 minutes
Timp total 1 hour 30 minutes
Portii 4 portii
Calorii 300kcal
Author Laura

Reteta video

Ingrediente

  • orez gatit in stil coreean

Legume:

  • 1/2 cana legumele alese: cazul meu
  • 2 morcovi de marime potrivita
  • 1 conserva boabe de porumb mica
  • 1/2 sfecla rosie de marime potrivita
  • 1 ceapa mare rosie
  • 4- 6 ciuperci de marime mijlocie

Sos de spanac cu leurda

  • doua maini de baby spanac crud
  • 2 linguri fulgi de drojdie
  • 1- 2 linguri zeama de lamaie
  • 2- 3 linguri apa
  • 3- 4 catei usturoi dupa gust, am inlocuit cu cateva frunze de leurda ca tot sunt de sezon
  • sare

Asamblarea finala:

  • condimente
  • ulei de susan
  • ulei de floarea soarelui

Mod de preparare

Intai preparam orezul:

  • Orezul dureaza cel mai mult, asa ca e cazul sa ne ocupam intai de el: il strecuram, il lasam la inmuiat si il preparam conform retetei pe care deja am publicat-o in postarea orez gatit in stil coreean. Cantitatea indicata acolo este pentru 3 - 4 portii de bibimbap.

Pregatim legumele:

  • Cand punem orezul la fiert, ne apucam de pregatit legumele. In general, acestea se taie ca bastonase lungi si subtiri (tip julien) si preparate soteuri sau fierte - singurele care fac exceptie sunt castravetii si laptucile care se taie julien si se pun crude in bibimbap.
  • Asadar am curatat si am taiat sub forma de taitei lungi cu un cutit special de legume morcovii. 
  • Am incins niste ulei intr-o tigaie antiaderenta (un wok ar fi ideal) si am pus fasiile de morcov la sotat pana s-au inmuiat.
  •  Ii scoatem din tigaie pe o farfurie sau blidisel pe care il punem undeva sa se pastreze cald.
  • La fel preparam si ceapa (pe care o taiem cat mai subtire si o sotam) si ciupercile. 
  • Pe fiecare le sotam separat si le punem deoparte, tinandu-le la cald.
  •  Intre timp sa avem grija si la orez, sa stingem focul si sa-l mai lasam acoperit 15 minute sa absoarba lichid.
  • Sfecla rosie era deja fiarta, asa ca n-a trebuit decat s-o curat si s-o tai julienne (bastonase subtiri), am incalzit-o in tigaie fara sa insist cu sotatul.
  • Porumbul l-am scos din conserva. N-a trebuit decat sa-l clatesc sub un jet de apa si sa-l scurg.

Preparam sosul:

  • Punem toate ingredientele intr-un blender si mixam. Rapid, nu?

Condimente

  • La asamblarea finala, in primul rand trebuie sa ne decidem asupra condimentelor pe care le folosim. Aici este la alegere - conditia este sa ne hotaram si sa alegem doar un mix (ce e prea mult strica oricum urmatoarea data, il putem incerca pe celalalt:)).:
  • Pentru un gust asiatic, in ton cu originea Bibimbapului, va recomand Mixul de condimente Thai.
  • Tot cu specific zonal, faimosul 5 condimente chinezesti. Bucataria coreeana este picanta. Varianta mea de Bibimbap nu respecta asta pentru ca nu-mi place mancarea picanta insa daca voua va place, va recomand doua mixuri in ton cu preparatul: Afrodisiac picant sau Mix de condimente extrapicant.

Asamblarea preparatului:

  • Motivul pentru care e bine sa fierbem orezul in timp ce pregatim legumele ce, o data sotate, le punem deoparte si le tinem la cald, este ca imediat ce sunt gata trecem la asamblarea lor cat sunt calde (chiar fierbinti) pentru preparatul final.
  • Un mic truc: incalziti si bolul in care asamblati bibimbapul, prevenind astfel o racire rapida a acestuia.
  • In bolul in care vrem sa-l servim, punem un pat de orez fierbinte, saram si am adaugat si putintel ulei de susan (vedeti ca are un gust puternic, asadar daca nu va place susanul puneti un ulei simplu de floarea soarelui sau puteti amesteca uleiul de susan cu cel de floarea soarelui pentru o aroma mai subtila).
  • Deasupra orezului, aranjam legumele una langa alta in triunghiuri cat mai egale (vezi fotografia de mai jos) si musai da atentie pozitionarii culorilor (culorile asemanatoare trebuie sa stea in partea opusa). 
  • In mijloc am turnat nitel sos de spanac si.....e gata de servit.
  • Traditional, Bibimbap este consumat cu lingura (dar eu m-am descurcat foarte bine cu furculita), se adauga sos, se amesteca toate ingredientele si se savureaza.

Notes

Conditii de pastrare, refrigerare si congelare: Bibimbap este o mancare ce se consuma imediat ce este preparata. Nu se recomanda a fi congelata. Orezul si vegetalele pot fi pregatite inainte (cu maxim 24 de ore) si tinute in frigider in cutii dar vor trebui incalzite inainte de a fi asamblate.

Orezul dureaza cel mai mult, asa ca e cazul sa ne ocupam intai de el. Reteta completa o gasiti aici.

Cat fierbe orezul, pregatim legumele. …..

Bibimbap - making of

Preparam sosul…..Rapid, nu? Musai sa dau Cezarului ce e al Cezarului- reteta asta am vazut-o la Ina si, ca de obicei, am adaptat-o nitel propriului gust.

making of Bibimbap

 

In sfarsit, asamblarea preparatului:  legumele se aseaza deasupra orezului, una langa alta, in triunghiuri cat mai egale (vezi fotografia de mai jos) si  pozitionarea culorilor este simetrica(culorile asemanatoare trebuie sa stea in partea opusa). In mijloc am turnat nitel sos de spanac si…..e gata de servit.

Bibimbap

Mixurile de condimente recomandate:

Iata o mostra a preparatului final dupa ce m-am jucat nitel in el (poza am pus-o pe Instagram, am facut-o cu telefonul mobil asa ca scuze pentru calitate).

Buuuuuuun…

A photo posted by CasutaLaurei Laura (@casutalaurei) on

Si da, a fost o mancare surprinzator de gustoasa, toate prejudecatile mele initiale au fost nefondate.

O mancare minunata!

Am zis!

Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

  1. Pingback:Jurnal de smotruiala si gatit - 5 - 11 septembrie ~ Casuta Laurei

  2. Pingback:Lapte de susan, lapte vegetal, nutritiv si sanatos - Casuta Laurei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.