Arpacas – reteta de baza pentru zile aglomerate
ByLaura
FacebookTweetPinPrintEmailLikeShareShares5
![]() |
sursa imaginii: http://www.moaradeaur.ro |
Heheeeeeee, pentru multa lume, cand spui arpacas, spui coliva. Cunosc oameni care, din cauza simbolisticii religioase a colivei, refuza sa o manance in alt context decat cel….de parastas. Ei, bine, noi nu prea avem mofturi de genul asta. Baietii mei sunt mari fani coliva, singurul impediment este ca acest ….dulce foarte sanatos de altfel, trebuie sa fie cat mai proaspat facut. Dupa oaresce prospectari, am gasit o solutie pentru ca diversele preparate de arpacas sa fie cat mai iute de gatit: inmuierea, fierberea si congelarea arpacasului in pungi gata sa fie folosite la nevoie. Acest mod de a-l pregati ne ajuta in zile aglomerate in care va fi suficient sa scoatem de la congelator arpacasul gata fiert si sa-l combinam cu alte diverse ingrediente cerute in retete – si, slava Domnului, de acestea chiar nu duc lipsa de idei. Cantitatile de mai jos sunt valabile la orice cantitate de arpacas fiarta: la o cana de arpacas punem patru cani de apa in care sa fiarba – adica la 2 cani arpacas, opt cani aa si tot asa. Eu pun de obicei ai mult arpacas la fiert astfel (cam un kg), nu de alta dar sa am provizii serioase la congelator, gata de a fi pregatite, seara, dupa o zi lunga si obositoare in care numai de gatit nu-mi mai arde.
Ce avem nevoie:
o cana arpacas
patru cani apa
optional: o treime cana zahar. Eu una prefer sa nu pun zahar caci astfel am o gama de optiuni la retete mai mare, pot gati nu doar ceva de dulce ci si o mancare de zi cu zi.
Intai, punem arpacasul la inmuiat peste noapte intr-un bol cu apa.
A doua zi, il scurgem si-l punem cu apa intr-o oala, fierbandu-l, la foc mic, pana se inmoaie. Toata povestea dureaza cam doua ore, timp in care musai sa mestecam ca sa nu se lipeasca. In plus, mai adaugam apa daca este nevoie.
Zaharul – daca dorim a-l folosi, ceea ce n-a fost cazul meu – il adaugam cu doar un sfert de ora inainte ca arpacasul sa fie gata.
Cand e fiert, strecuram arpacasul printr-o sita, il clatim sub un jet de apa rece.
Il portionez in pungi de palstic– o portie o evaluez cam la 250 gr, si o bagam la congelator de unde le voi scoate si le voi folosi la nevoie. Simplu,nu?
publicitate
Reteta ce o puteti gati cu arpacasul scos de la congelator
Arpacas cu sos si ciuperci
publicitate
nu am mancat niciodata arpacas…Pup
E destul de greu sa nu asociezi arpacasul cu coliva si,dupa parerea mea , chiar e pacat de asemenea asociere…deoarece stiu ca in afara de varianta dulce a preparatului cu arpacas , acest aliment poate fi utilizat si in prepararea felurilor de mancare…sper sa nu gresesc!
Mi se pare interesant ca poate fi pastrat in aces fel…chiar nu stiam.
Ia te uita ce comoara am descoperit eu aici!
Tocmai cumparasem o punga mare de arpacas (1 kg, cred) ca sa fac un desert cu fructe si nuci pentru zilele de post si ma intrebam: bine, bine, dar cu restul ce sa fac? Ei bine, am aflat! Fierb o singura data si congelez. Super, multumesc, Laura!
coliva de grau cu miere si nuca e cea mai buna dar habar n-am cum se face
Buna, Laura. Chiar nu vreau sa fac coliva din arpacas. Fiul meu este mare fan mancaruri orientale, chiar spicy,
si cred ca o schimbare de la orez ,noodles,etc ar fi binevenita. Ideile tale m-au inspirat. Sper sa iasa ceva ok.
Succes.
Astept feedback, m-ai facut curioasa:))))) Sigur iasa ceva bun.