Arpacas cu ciuperci si sos de rosii

Arpacas cu ciuperci si sos de rosii, o reteta culinara simpla, vegana, usor de preparat, satioasa si versatila

Arpacas cu ciuperci si sos de rosii

Mai tineti minte reteta Arpacas – reteta de baza? Probabil ca da, intrucat am observat ca e una din cele mai accesate retete din ultima vreme. E timpul sa gatim ceva cu arpacasul fiert si bagat la congelator, nu? O reteta foarte simpla, ideea am luat-o din cartea “Retete sanatoase pentru copii”, volumul 10 din seria Delicii in bucatarie de la Adevarul.

Am pregatit-o pentru vitejii mei si am sfarsit prin a–mi servi si mie o portie generoasa. A avut mare succes asa ca a ramas in lista de “musai de repetat”. Este o reteta de post numai buna pentru aceasta perioada duhovniceasca in care ne aflam si este foarte versatila la gust in functie de ce condimente ne gandim sa adaugam.

Arpacas cu ciuperci si sos de rosii – reteta completa, printabila

Scurt indrumar de folosit caseta de retete de mai jos
Caseta de retete este o modalitate eficienta si la obiect de a prezenta o reteta cu informatiile esentiale de care aveti nevoie. Totusi, fiind si varianta printabila, incerc sa fiu cat mai succinta – ca atare, nu uitati sa cititi intreaga postare pentru cat mai multe informatii, nu doar reteta din cutie.

  • Apasand pe butonul tipareste reteta, va va aparea o fereastra separata cu textul retetei gata de a fi tiparit la imprimanta. Din aceasta versiune gata de tiparire, am eliminat fotografiile, acestea consumand multa cerneala din toner si nefiind musai necesare.
  • Daca apasat cu mouse-ul pe numarul ce indica portiile, va va aparea o mica bara. Mergand in dreapta sau in stanga cu mouse-ul pe acea linie, puteti ajusta numarul de portii din reteta dupa dorinta si, in consecinta, asta va modifica automat si cantitatile indicate la ingrediente.
  • In dreptul ingredientelor si al etapelor de preparare, aveti niste patratele care sunt, de fapt, casete de bifat. Le puteti utiliza online cand va pregatiti ingredientele, le puteti bifa pe cele pe care le aveti deja si veti vedea imediat ce va mai lipseste. In acelasi fel, puteti bifa fiecare etapa de preparare imediat ce ati terminat-0, asigurandu-va ca n-ati ratat din greseala nici un pas.
  • La modul de preparare, acolo unde sunt indicati timpi de preparare tip 10 minute, 20 minute – treceti cu mouse-ul pe deasupra, va aparea o caseta care va va indemna sa dati click, daca o veti face, veti declansa un timer foarte util in caz ca vreti sa gatiti in timp ce consultati reteta. Acest timer va va insoti atatea minute cate sunt indicate.
  • Nu uitati sa apreciati reteta, bifand un numar de la 1 la 5 stelute dupa cum credeti si dupa cum v-a ajutat si v-a iesit reteta respectiva. M-as bucura sa lasati si un mesaj dar numai dand un rating retetei, bifand stelutele, ma ajutati atat pe mine in fata atotputernicului si pretentiosului Google cat si pe ceilalti cititori ce vor citi in viitor reteta. Multumesc din suflet pentru efort!
  • Toate aceste detalii sunt interactive si pot fi foarte utile pentru voi dar erau cumva prea subtile si rar sesizate de cititori. Ca atare, am hotarat sa fac acest mic indrumar, pe care sper sa-l pot pune la toate retetele, pentru a va ajuta. Spor la gatit si pofta buna!!!!
Arpacas cu ciuperci si sos de rosii
Tipareste reteta

Arpacas cu ciuperci si sos de rosii

Tip de reteta: fel principal
Bucatarie: vegana
portii: 4 portii
Autor: Laura - www.casutalaurei.ro

O reteta vegana, aromata si usor de preparat

Ingrediente

  • 200 gr. arpacas circa 50 gr de portie. Eu sincer am luat o punga de 200 grame de la congelator si ne-a fost suficienta pentru patru portii generoase.
  • 8 - 10 ciuperci mari taiate marunt
  • 1 ceapa curatata si taiata cat mai marunt
  • 150 ml supa concentrata de legume si din aceea am in pungute la congelator, si de legume si de pui. E mai sanatos decat varianta concentratului din comert.
  • 1 lingura smantana vegetala
  • 1 lingurita verdeata uscata eu am preferat mararul, mi se pare ca merge mai bine la ciuperci
  • ulei
  • Sare
  • piper
  • alte condimente dupa gust la reteta de fata am folosit usturoi uscat si maruntit (am gasit unul delicios la un magazin naturist) si un sfert de lingura de scortisoara pentru un iz usor mediteranean. Aici totul e in domeniul propriului gust preferat.

Sosul de rosii

  • suc de rosi
  • 1 lingura ulei
  • zahar
  • sare
  • piper
  • busuioc

Mod de preparare

Arpacas cu ciuperci

  1. Daca nu avem arpacasul gata fiert (cum a fost in cazul meu), atunci musai sa-l punem la inmuiat cu o zi inainte in apa. A doua zi, il spalam bine si e gata de a fi folosit.

  2. In wok (sau orice alta cratita), pune o lingura de ulei, dupa ce se incinge, adaugam ceapa si ciupercile, am mai pus nitel ardei dulce uscat, verdeata taiata marunt, lasam sa se inabuse putin, apoi punem si arpacasul, amestecam si turnam deasupra supa de legume si lasam sa fiarba o jumatate de ora la foc mic.

  3. Verificam daca arpacasul e fiert (stim ca e as cand il vedem "inflorind" ca un mini popcorn ce nu-si mai incape in....coaja), potrivim la gust cu sare, piper.

Sosul

  1. Incalzim sosul de rosii intr-o craticioara cu ulei, adaugam zaharul, sarea, celelalte condimente (scortisoara, pudra de usturoi), lungim putin sosul cu o lingura - doua de apa. 

  2. Cand a dat in fiert, am turnat peste arpacasul cu ciuperci, le-am amestecat si am gustat de mai e nevoie sa le potrivim la gust si....e gata!!!!

Arpacas cu ciuperci si sos de rosii

Arpacas cu ciuperci si sos de rosii

5 Comments

  1. MARIA 2012-11-29 Reply
    • RamonaM 2016-02-18 Reply
  2. Adrian 2017-08-20 Reply
    • Laura 2017-08-21 Reply

Leave a Reply

36 Shares
Share24
Pin11
+11
WhatsApp