Arpacas cu ciuperci si sos de rosii
Arpacas cu ciuperci si sos de rosii, o reteta culinara simpla, vegana, usor de preparat, satioasa si versatila
Mai tineti minte reteta Arpacas – reteta de baza? Probabil ca da, intrucat am observat ca e una din cele mai accesate retete din ultima vreme. E timpul sa gatim ceva cu arpacasul fiert si bagat la congelator, nu? O reteta foarte simpla, ideea am luat-o din cartea “Retete sanatoase pentru copii”, volumul 10 din seria Delicii in bucatarie de la Adevarul.
Am pregatit-o pentru vitejii mei si am sfarsit prin a–mi servi si mie o portie generoasa. A avut mare succes asa ca a ramas in lista de “musai de repetat”. Este o reteta de post numai buna pentru aceasta perioada duhovniceasca in care ne aflam si este foarte versatila la gust in functie de ce condimente ne gandim sa adaugam.
Arpacas cu ciuperci si sos de rosii – reteta completa, printabila
Arpacas cu ciuperci si sos de rosii
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 200 gr. arpacas circa 50 gr de portie. Eu sincer am luat o punga de 200 grame de la congelator si ne-a fost suficienta pentru patru portii generoase.
- 8 - 10 ciuperci mari taiate marunt
- 1 ceapa curatata si taiata cat mai marunt
- 150 ml supa de legume si din aceea am in pungute la congelator, si de legume si de pui. E mai sanatos decat varianta concentratului din comert.
- 1 lingura smantana vegetala
- 1 lingurita verdeata uscata eu am preferat mararul, mi se pare ca merge mai bine la ciuperci
- ulei
- Sare
- piper
- alte condimente dupa gust la reteta de fata am folosit usturoi uscat si maruntit (am gasit unul delicios la un magazin naturist) si un sfert de lingura de scortisoara pentru un iz usor mediteranean. Aici totul e in domeniul propriului gust preferat.
Sosul de rosii
- suc de rosi
- 1 lingura ulei
- zahar
- sare
- piper
- frunze de busuioc
Mod de preparare
Arpacas cu ciuperci
- Daca nu avem arpacasul gata fiert (cum a fost in cazul meu), atunci musai sa-l punem la inmuiat cu o zi inainte in apa. A doua zi, il spalam bine si e gata de a fi folosit.
- In wok (sau orice alta cratita), pune o lingura de ulei, dupa ce se incinge, adaugam ceapa si ciupercile, am mai pus nitel ardei dulce uscat, verdeata taiata marunt, lasam sa se inabuse putin, apoi punem si arpacasul, amestecam si turnam deasupra supa de legume si lasam sa fiarba o jumatate de ora la foc mic.
- Verificam daca arpacasul e fiert (stim ca e as cand il vedem "inflorind" ca un mini popcorn ce nu-si mai incape in....coaja), potrivim la gust cu sare, piper.
Sosul
- Incalzim sosul de rosii intr-o craticioara cu ulei, adaugam zaharul, sarea, celelalte condimente (scortisoara, pudra de usturoi), lungim putin sosul cu o lingura - doua de apa.
- Cand a dat in fiert, am turnat peste arpacasul cu ciuperci, le-am amestecat si am gustat de mai e nevoie sa le potrivim la gust si....e gata!!!!
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Mie imi place mult!
Când vezi imaginile, ai din nou bucuria de a respecta tradițiile românești, nu pe ale altora!
Pupici!
Ei ce fain arata! Cum intram in post o fac si eu.
Reteta este foarte buna, a iesit o mancare gustoasa. Multumesc, Laura!
Oooo, ma bucur mult ca ati incercat reteta <3. E satioasa si buna 🙂 Sa va fie de bine!