A

Ardei umpluti cu varza in saramura

Ardei umpluti cu varza in saramura, reteta de muraturi gustoase pentru iarna, ardei sau gogosari umpluti cu salata de varza cu morcovi la borcan in saramura.

ardei umpluti cu varza in saramura

Tare mult mi-a placut reteta asta…dintotdeauna dar doar de un an am inceput sa o fac. Intai am facut rost de reteta de la mama unei bune prietene, am gustat la ea acasa si am vrut respectiva reteta pentru ca stiam ca e buna.

La drept vorbind, ardeii sunt folositi adesea ca ….vas comestibil pentru diverse umpluturi – va povesteam aici despre popularii ardei umpluti cu carne tocata care, ocazional, pot deriva si intr-o ciorbita de ardei umpluti delicioasa. Totusi reteta de fata difera de altele prin faptul ca este muratura, nu fel principal de mancare. Si e o muratura tare fina si gustoasa.

Cateva notite importante…

E  nitelus mai elaborata ca o reteta normala de muraturi dar merita tot efortul. Oricum, daca sunteti incepatori, nu strica sa cititi putin si cateva notiuni generale despre conservantii naturali care se pun in muraturi pentru a se pastra in conditii optime.

Pentru un succes deplin, e musai ca legumele folosite sa fie proaspete si sanatoase. Asa ca cercetati-le cu atentie, cand le pregatiti. Nu de alta dar orice stricaciune cat de mica va duce la fermentarea borcanului si e pacat de munca si de ingrediente.

Normal ca se foloseste sare grunjoasa, fara iod, speciala de muraturi. La sfarsit am pus si doua linguri de otet. Apoi puteti duce muraturile in pivnita. Verificati-le din cand in cand. Daca saramura da semne de balosire, situatia se rezolva usor, scurgeti toata saramura veche si preparati alta in loc.

Daca tot am vorbit de diversele reguli cand vine vorba de conserve, poate vreti sa cititi si teoria, asa, un scurt indrumar asupra “magiei” conservarii.

Ardei umpluti cu varza in saramura – reteta completa, printabila

Ardei umpluti cu varza in saramura

O reteta de muraturi rafinata si delicioasa
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta Conserve de iarna
Bucatarie romaneasca
Cuvinte cheie ardei umpluti cu varza in saramura, ardei umpluti cu varza in saramura muraturi pentru iarna, ardei umpluti cu varza si morcovi in saramura
Timp de pregatire 40 minutes
Timp de gatire 10 minutes
Timp total 50 minutes
Portii 16 portii
Calorii 20kcal
Author Laura

Reteta video

Ingrediente

  • 16 ardei capia
  • 1 varza circa 1 kilogram aproape jumatate
  • 2 morcovi
  • frunze de telina
  • bete de marar uscate
  • 1 radacina hrean taiata in bete subtiri
  • 1 lingura sare mare. grunjoasa, neiodata, pentru muraturi

Eu n-am pus dar se mai pot adauga in functie de ce aveti la indemana

  • cimbru uscat
  • ardei iuti
  • dafin

Saramura

  • 3 litri apa
  • 3 linguri sare
  • 2 linguri otet
  • 2 linguri piper boabe optional

Mod de preparare

Pregatirea ingredientelor

  • Intai, am curatat varza de eventuale foi mai vestede de deasupra, apoi am feliat-o subtire. Pentru asta am un cutit special pentru varza cu care termin treaba repede.
  • Am curatat si morcovii si i-am dat pe razatoarea cu ochiuri mari.
  • Am amestecat varza cu morcovii, am adaugat o lingura de sare grunjoasa si am amestecat tot, framantand usor ca sa se inmoaie varza.
  • Am pus-o deoparte, sa lase zeama.
  • Ardeilor le-am inlaturat cotorul, i-am scuturat de samburi si cu o lingurita sau un cutitas subtire se inlatura nervurile din interior. E o treaba destul de migaloasa, care cere timp. Musai sa verificati si sa nu aiba ardeiul stricaciuni. 
  • Dupa ce i-am curatat bine, i-am spalat si clatit in apa curata dupa care i-am pus la scurs cu capatul taiat in jos.

Prepararea saramurii

  • Am pus la fiert 3 litri de apa cu 3 linguri de sare. Initial am pus doi litri dar apoi mi-am zis ca nu are nimic daca mai ramane, asa ca am mai adaugat un litru. Principiul este ca se pune o lingura de sare grunjoasa, neiodata la un litru de apa.
  • Am adaugat si doua linguri de piper.
  • Am fiert saramura pana sarea s-a topit in lichid, circa 5 minute. 
  • Am stins focul si am lasat sa se racoreasca putin.

Asamblarea conservei

  • Am scurs salata de varza de zeama in exces.
  • Am umplut pana la refuz fiecare ardei curatat cu salata de varza, am indesat impingand usor cu coada la o lingura de lemn.
  • Am asezat ardeii in borcan, inghesuindu-i usor. 
  • Intre ardei am strecurat frunze de telina, bete uscate de marar, bete de hrean, ardei iuti.
  • Cand am terminat borcanul de pus, l-am asezat pe o suprafata metalica gen o tava.  Aceasta va prelua temperatura inalta a saramurii, impiedicand astfel spargerea borcanului de sticla.
  • Am turnat deasupra saramura, am asezat deasupra o farfurioara si am lasat asa pana a doua zi. 
  • Am turnat doua linguri de otet in borcan.
  • L-am inclinat usor in lateral pentru a elimina aerul.
  • Am acoperit etans cu un capac. E nevoie de 2 luni ca sa fie gata. Abia asteptam.
CategoriesRetete culinare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.