A

Ardei umpluti cu carne tocata – reteta de baza pentru zile aglomerate

Ardei umplut

Ardei umpluti cu carne tocata, delicios fel traditional, o reteta de-a dreptul clasica, simpla si gustoasa, ardei grasi/ gogosari curatati de cotor si umpluti de carne tocata. 

ardei umpluti cu carne tocata

Cine n-a auzit pana acum de ardei umpluti cu carne tocata? Cred ca toata lumea a auzit si a gustat macar o data acest delicios fel traditional. Este o reteta de-a dreptul clasica si, ca orice reteta de acest fel, are un catralion de variante. Desi am mai incercat in stanga si in dreapta, in final tot pentru reteta de acasa, de la mama, m-am hotarat. E simpla si gustoasa. Si salvatoare iarna daca ai prevederea ca din vara sa-ti pui rezerve la congelator pentru anotimpul friguros.

In privinta cantitatilor,  cantitatea de carne de mai jos imi ajunge cam pentru 8 – 9 ardei, depinde si de marimea legumelor, eu ii cam aleg sa fie de marime medie. O alternativa la ardei ar fi gogosarii, eu i-am folosit si mancarea iese super-gustoasa. Chiar va recomand ca, macar o data, sa inlocuiti ardeiul cu gogosari. Folosind acesti ardei umpluti cu carne tocata la baza, eu prepar si delicioasa ciorba de ardei umpluti, o reteta delicioasa si foarte iubita (prin Ardeal cel putin).

O reteta mai aparte, verisoara exotica a acestei retete, sunt florile de bostan umplute cu carne tocata.

Pentru o reteta mai altfel, ardei umpluti cu varza in varianta muratura, vedeti aici.

Ardei umpluti – reteta completa, printabila

Ardei umplut

Ardei umpluti cu carne tocata

O reteta  clasica si delicioasa
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta fel principal
Bucatarie usoara
Cuvinte cheie ardei umpluti cu carne tocata
Timp de pregatire 20 minutes
Portii 4 portii
Calorii 105kcal
Author Laura

Reteta video

Ingrediente

  • 1 kg. carne tocata
  • 8 - 9 ardei
  • 2 ceapa de marime medie - curatate, spalate, maruntite
  • 2 linguri orez alb
  • 1 lingura cimbru (de obicei uscat dar nici o problema daca e proaspat) maruntit
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust

Mod de preparare

  • Cu un cutitas, taiem complet in jurul coditei ardeiului, dupa care scoatem cotorul si curatam in jos pe nervuri ca sa inlaturam toate semintele (acolo sunt zonele in care ardeiul poate fi mai iute).
  • Spalam si lasam sa se scurga cu taieturile tocmai facute in jos.
  • Intr-un bol, amestecam carnea tocata cu ceapa, adaugam cimbrul si orezul, amestecam in continuare pentru omogenizarea ingredientelor, potrivim la gust cu sare si piper.
  • Umplem fiecare ardei cu aceasta umplutura (ca fie cat mai indesata), avand grija sa lasam un mic spatiu chiar inainte de buza ardeiului, ca sa aiba loc umplutura sa se 'infoaie" la fiert.
    Ardei umpluti

Notes

Congelare si pastrare:
De fiecare data cand fac vara ardei, o mare parte din ei ii gatesc (cele doua retete de baza le voi publica cat de curand) dar totdeauna unul - doi ardei astfel umpluti sunt varati intr-o punga de plastic cu directia congelator (si va asigur, gatesc foarte des ardei umpluti vara). Pana toamna, cand ardeii se cam raresc in piata, eu deja am in congelator niste portii care vor pica foarte bine in zile aglomerate (si nu numai) cand nu ai timp de gatit dar vrei sa-ti rasfeti familia cu o mancare gustoasa.
Am vazut ca exista si varianta de a congela doar ardeii (se pare ca se curata ca in reteta mea dupa care se oparesc doua trei minute in apa - cum altfel decat - clocotita, se usuca si dupa ce se indeasa unul in altul - pentru optimizarea spatiului - se pun intr-o punga de plastic si se baga tot la congelator). Eu sincer nu vad de ce sa nu-i congelez cu umplutura de carne cu tot, as lua in calcul varianta de a congela doar ardei in varianta in care ma gandesc sa fac si o varianta de post cu umplutura vegetariana. Oricum, in varianta in care congelam ardeii fara umplutura,cand ii scoatem de la congelator, ii desprindem unul de celalalt si ii umplem cat sunt inca inghetati si pastreaza forma initiala.

Merita sa faceti loc in congelator pentru ardei umpluti cu carne tocata. Sunt minunati!

 

Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

  1. Pingback:Jurnal de smotruiala si gatit - 5 - 11 septembrie ~ Casuta Laurei

  2. Pingback:Ce conserve pregatim pentru toamna? ~ Casuta Laurei

  3. Pingback:Cum sa alcatuiesti un meniu saptamanal? ~ Casuta Laurei

  4. Pingback:Ardei umpluti cu varza in saramura ~ Casuta Laurei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.