blank

Aranjarea mesei, pentru cafea cu lapte – a la 1925

Aranjarea mesei pentru cafea cu lapte, indicatii, sfaturi, meniuri de la 1925
aranjarea mesei pentru cafea cu lapte
 
Raman surprinsa citind cat farafastic si cata zdroaba depuneai odinioara pentru o simpla intalnire la o cafea cu lapte. Adicatelea, le chemi pe prietenele tale: “Hai, draga la o cafea” si o data ajunse, se trezesc la un adevarat festin, cu aspic, friptura rece, cozonaci, or sa spuna ca am innebunit si ca am pus gand rau siluetelor lor. Pana la urma, intreaga desfasurare la aranjarea mesei pentru cafea cu lapte chiar nu suna deloc rau, e prilej de taifas si de ai si nitica muzica de epoca, zau daca nu juri ca azi ai facut o vizita in persoana pe acolo.
“Vrem sa aranjem o masa, de ocazie pentru cafea cu lapte, – incepe doamna Comsa
vom intrebuinta o fata de masa alba, brodata cu bordura; in mijlocul mesei si peste fata de masa, punem o tableta brodata  la fel cu fata de masa, sau Tischlaufer; in jurul mesei punem atatea cesti pentru cafea cu lapte, cate persoane invitate avem; la stanga cestilor, punem  cate un servetel, indoit in forma de triunghi si corespunzator fetei de masa, iar la dreapta cestei punem cate o lingurita de argint pe farfurioara. In dreptul fiecarei cesti, punem cate un pahar cu apa rece si sub fiecare pahar, cate un servetel mic, rotund si brodat.
In mijlocul mesei, punem o pomiera bogat aranjata, vara cu diferite poame, iar iarna cu portocale, curmale, migdale in coaja, struguri de Malaga, smochine, etc.; de ambele parti ale pomierei, punem cate o torta decorata; langa torte, de o parte si de alta, cate un cosulet  oval cu diverse flori naturale, scurt taiate, asa ca abia sa treaca florile peste marginea cosuletelor; langa cosulete, de-o parte si de alta, punem cate o compotiera cu diferite compoturi, sau diferite prajituri marunte; langa compoturi, de-o parte si de alta, punem cate o zaharnita de argint si cate o chisea cu spuma de frisca.
La fiecare cap de masa punem cate un cosulet acoperit cu cate un servet brodat, peste care aranjam cozonac sau gugelhupf taiat felii. Cand vrem sa servim cafeaua, aducem pe o tava acoperita cu un servet brodat, ibricul cu cafea si ibricul cu lapte fiert si le punem pe bufet; pe o alta tava acoperita cu un servet brodat, adunam numai cestele, ducandu-le la bufet  unde turnam in fiecare ceasca cafea – dupa placere – si peste ea lapte, asa ca cestile sa nu le umplem, spre a mai putea pune in fiecare cate doua lingurite spuma de frisca; astfel servim cestile la masa, dar intotdeauna prin partea stanga.Dupa ce s`a luat cafeaua, adunam cestile pe tava, pe care au fost servite si tot din partea stanga luate si duse direct la bucatarie, de unde aducem iar pe tava farfuriile si tacamurile pentru desert, punandu-le pe masa, in locul cestilor si din partea stanga, apoi adunam de pe masa zaharnitele, chiselele de frisca, precum si cosuletele cu cozonaci, punand in locul cozonacului, franzela taiat felii; apoi aducem pe o tava o farfurie lunga cu sunca taiata in felii si garnisita, sau friptura rece, garnisita cu aspic sau alte mancaruri reci, precum: pastete, aspicuri, etc., servind din partea stanga, dela o persoana la cealalta.”  
Da, stiu, gasim  pe masa doamnei Comsa, tot felul de bucate despre care n-am prea auzit – cum ar fi acest gugelhupf, promit sa incerc reteta, chiar sunt curioasa ce rafinet o fi acela. 
 
“Dupa ce s-a terminat cu aceste mancari, adunam farfuriile si tacamurile, precum si resturile de franzela, aducand la masa alte farfurii si tacamuri pentru desert, luand tortele de la masa la buffet, unde le taem in felii si servite pe o tava, fiecarei persoane din partea stanga; langa torte putem servi un vin dulce. Dupa ce s-a terminat cu tortele adunam farfuriile  si tacamurile, aducand  alte farfurii pentru compot, pe fiecare farfurie si cate o lingurita de argint, servind apoi compotul, fructele, prajiturile mici etc.
In fine servim inghetata, cu farfuriile si linguritele anume pentru inghetata; tot acum servim si plesiruri sau: in loc de inghetata, servim o crema (gelatina), dupa plac.
Pentru aranjarea unei mese, mai simple, de cafea cu lapte, intrebuintam o fata de masa colorata cu servetele ei corespunzatoare, punand la mijlocul mesei o pomiera cu poame, sau o farfurie cu compot, sau una cu prajituri simple, o zaharnita, un cosulet cu felii de de franzela, cate o farfurie cu unt si miere, branzeturi, sunca taiata in felii etc.; cafea se serveste in cesti, procedand cu schimbarea farfuriilor si a tacamurilor, precum si serviciul intocmai ca mai sus.
 
Exemple pentru aranjarea mesei pentru cafea cu lapte:
  1. Cafea cu lapte si gugelhupf; friptura rece; torte; poame si inghetata cu plesiruri.
  2. Cafea cu lapte cu spuma de frisca; cozonac; sunca; diferite prajituri; compot.
  3. Cafea cu lapte cu cornuri; galatina de curcan, gelatina de poame; prajituri.
  4. Cafea glace cu piscoturi sau pricomigdale; prajituri fine; crema in cosulete de portocale”
Daca nu vreti sa faceti o masa de cafea cu lapte, puteti opta pentru Masa pentru ciocolata.
 
“Se aranjeaza intocmai ca si masa pentru cafea cu lapte, servind in locul cafelei, ciocolata cu spuma de frisca iar in locul cozonacului, gogosi (crapfene) fine, urmand cu celelalte mancari tocmai ca la masa cu cafea cu lapte.
 
Exemple pentru aranjarea mesei de ciocolata:
 
  1. Ciocolata cu spuma de frisca si paine imperiala; torte; crema de miere imitate.
  2. Ciocolata cu pesmeti de Brasov; torta de puns, spuma de fragi; poame.

Sa ne fie de bine!:)))

Similar Posts

3 Comments

  1. Daca ar fi continuat mentalitatea romaneasca de la 1925 incoace si nu s-ar fi schimbat (poate in mare parte din cauza comunismului), ce bine ar fi fost…

  2. Splendoare rara azi, daca mai e ! Insa nu inteleg de ce era ordinea cafea intai pt ca taie pofta de mancare si abia pe urma bunatatea cea mare, sunculita sau fripturica in aspic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.